Το facebook συνεχίζει να διαγράφει αναρτήσεις και να επιβάλει περιορισμούς σε προφίλ χρηστών για περιεχόμενο που αφορά τον Κουφοντίνα

Πλήθος προφίλ χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης facebook πιάστηκαν στη «φάκα» των όρων χρήσης της κοινότητας, με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να διαγράφει αναρτήσεις τους και να επιβάλλει περιορισμούς στους λογαριασμούς τους, εξαιτίας περιεχομένου που αναφερόταν στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Δημοσιογράφοι, δικηγόροι ακαδημαϊκοί και σελίδες βρέθηκαν στο στόχαστρο του αλγορίθμου, με αποτέλεσμα πέραν του προφανούς εμποδίου διάδοσης συγκεκριμένων μηνυμάτων, να εγείρεται και ζήτημα πολυφωνίας και ελευθερίας του λόγου.


Ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 52η ημέρα απεργίας πείνας με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη ζωή του, καθώς οι βλάβες από την πολυήμερη απεργία πείνας και έπειτα και δίψας, πλέον είναι μη αναστρέψιμες. Την ώρα δε, που η ζωή του Δ. Κουφοντίνα κρέμεται από μία κλωστή. η κυβέρνηση, ο μοναδικός υπεύθυνος για τη ζωή του Κουφοντίνα, κρατά απολύτως αδιάλλακτη στάση αρνούμενη να μεταφέρει τον κρατούμενο στον Κορυδαλλό, όπως δηλαδή είναι και το σύννομο αίτημα του. Επομένως η κυβέρνηση φαίνεται να «δρομολογεί» θα έλεγε κανείς τον θάνατο του απεργού πείνας.

Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα του απεργού πείνας έχει εγερθεί από πλήθος προοδευτικού κόσμου, ιδιαίτερα, λόγω και της πανδημίας, σε επίπεδο αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο οι αναρτήσεις πολλών χρηστών του facebook έπεσαν «θύματα» του αλγορίθμου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σύμφωνα με την πολιτική του, παραβίασαν τους όρους της κοινότητας αναφορικά με «τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις».

Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί και πλήθος άλλων χρηστών είδαν τις αναρτήσεις τους να διαγράφονται και τα προφίλ τους να «κοκκινίζουν» από τους επιβληθέντες περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, περιορισμοί επιβλήθηκαν στους λογαριασμούς των δημοσιογράφων Κώστα Κωστάκο, Χρύσα Λύκου, Άρη Χατζηστεφάνου και Μαρία Λούκα, σχετικά με αναρτήσεις για την υπόθεση του απεργού πείνας.

Σειρά το Σάββατο είχαν και άλλοι χρήστες του facebook αλλά ακόμα και σελίδες συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων. Περιορισμοί επιβλήθηκαν στον λογαριασμό του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, ενώ στο συνδικαλιστικό σχήμα που συμμετέχει και παρεμβαίνει στον δικηγορικό σύλλογο Αθήνας, «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», επίσης υποβλήθηκα περιορισμοί.

Έξω από τα χτυπήματα του αλγόριθμού του facebook δεν έμεινε και ο δημοσιογράφος του The Press Project και παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής «Ανασκόπηση», Κωνσταντίνος Πουλής, το προφίλ του οποίου και περιορίστηκε εξαιτίας ανάρτησή του που ανέφερε τον Δ. Κουφοντίνα.

Στην ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Πουλής ασκούσε σφοδρή κριτική στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα, ο ενδεχόμενος θάνατος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από την κυβέρνηση για αύξηση της καταστολής. Όπως έγραψε μεταξύ άλλων ότι «ξέρω ότι η κυβέρνηση περιμένει τον θάνατό του και υπολογίζει ότι θα μας ανοίγει τα κεφάλια στους δρόμους παρλάροντας περί τρομοκρατίας. Έχουμε να κάνουμε με αποφασισμένο, βίαιο πέρασμα σε μια εντελώς διαφορετική φάση της πολιτικής στη χώρα μας. Αυτό γίνεται οργανωμένα, στη ψύχρα, και περνάει πάνω από τον νεκρό Κουφοντίνα».

Το facebook επιτέθηκε και στον λογαριασμό της δημοσιογράφου του OmniaTV Άννας Νίνη. Των περιορισμών στον λογαριασμό της είχε προηγηθεί η ανάρτησή της για τις προσαγωγές περίπου 20 ανθρώπων, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στη ΜΕΘ του οποίου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ παράλληλα εξέφραζε με τη σειρά της την αλληλεγγύη της στον απεργό πείνας.

Ο ακαδημαϊκός Πολυμέρης Βόγλης, είδε το δικό του προφίλ επίσης να κοκκινίζει αφού σύμφωνα με το facebook δεν συμμορφώθηκε με τους όρους της κοινότητας. Η ανάρτησή του έγραφε τα εξής: «Στη διάρκεια του Εμφυλίου, οι κρατούμενοι έκαναν επανειλημμένα απεργία πείνας διεκδικώντας να σταματήσουν οι εκτελέσεις. Ακόμη και σε εκείνη, την πιο σκοτεινή εποχή της σύγχρονης ιστορίας μας, οι κυβερνήσεις δεν άφησαν κανέναν κρατούμενο να πεθάνει στη φυλακή από απεργία πείνας. Ο θάνατος του Δ. Κουφοντίνα θα αφήσει ανεξίτηλο στίγμα. Όχι στην κυβέρνηση αλλά στη Δημοκρατία».

Οι περιορισμοί και οι διαγραφές αναρτήσεων σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης τόσο ευρέους χρήσης όπως το facebook, ισοδυναμεί με μείωση της απήχησης συγκεκριμένων μηνυμάτων, τα οποία μάλιστα έχουν να κάνουν και με ένα νόμιμο δικαίωμα ενός κρατούμενου, η ζωή του οποίου κρέμεται από μια κλωστή. Παράλληλα ανοίγουν έναν δρόμο αυστηρότερης επιτήρησης στον μοναδικό χώρο που οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει απόλυτα να ελέγξουν, στο διαδίκτυο, επηρεάζοντας την πολυφωνία αλλά μακροπρόθεσμα και την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. 
 

Πηγή: thepressproject.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54