Το 13033 θα μπορεί να «κόβει» τις μετακινήσεις που αιτούνται οι πολίτες με sms

Το σύστημα στο οποίο οι πολίτες στέλνουν sms στο 13033 για τη μετακίνηση τους θα μπορεί να κόβει μετακινήσεις αν δει πολλές μετακινήσεις σε συγκεκριμένη περιοχή, ανέφερε ο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδη. Ο Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό πέραν των προβλεπόμενων δικαιολογιών για μόνιμη εργασία, κατοικία ή για αγροτικές εργασίες.


Το σύστημα στο οποίο οι πολίτες στέλνουν sms στο 13033 για τη μετακίνηση τους θα μπορεί να κόβει μετακινήσεις αν δει πολλές μετακινήσεις σε συγκεκριμένη περιοχή, ανέφερε ο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδη.

Ο Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό πέραν των προβλεπόμενων δικαιολογιών για μόνιμη εργασία, κατοικία ή για αγροτικές εργασίες.

Όσον αφορά τις αγροτικές εργασίες, η μετάβαση σε άλλο νομό μπορεί να γίνει ακόμη και αν οι καλλιέργειες δεν είναι στο όνομα του εκάστοτε πολίτη, αρκεί να υπάρχει η υπεύθυνη δήλωση ότι πάει να βοηθήσει συγγενή στις εργασίες.

Όσα διευκρίνισε για τις μετακινήσεις ο Σταμπουλίδης:

Μετακίνηση για εργασία: δεν επιβάλλεται πρόστιμα σε περίπτωση μετακίνησης εργαζομένου χωρίς βεβαίωση εργοδότη σήμερα. Όμως οι εργοδοσίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις ισχύος 15 ημερών και ο εργαζόμενος να τις φέρει σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

Μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών: γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ

Βεβαίωση σε δημόσια ραντεβού: γίνεται μόνο με ραντεβού και το σχετικό μήνυμα. Δεν ζητείται βεβαίωση από την υπηρεσία.

Μετακινήσεις παιδιών στο σχολείο: Από τους γονείς γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από το σχολείο, στην οποία και αναγράφεται το όνομα των γονέων και με την αποστολή του σχετικού μηνύματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πάρουν τα αδέλφια τους από το σχολείο, επίσης με την αποστολή του σχετικού μηνύματος.

Πιθανόν να χρειαστεί επαναποστολή του SMS στο 13033 για να εξασφαλίσει κάποιος ότι επιβεβαιώθηκε η μετακίνησή του.

Όσον αφορά τη διάθεση χριστουγεννιάτικων ειδών, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι: «με το e-shop λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι η αγορά έχει κλείσει για συγκεκριμένο λόγο.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μετακινήσεις γίνονται για συγκεκριμένους σκοπούς, όλες οι άλλες μετακινήσεις είναι σε περιορισμό», τόνισε ο ΓΓ Εμπορίου και κατέληξε λέγοντας ότι, «ο καθένας έχει την ευθύνη του, δεν θέλουμε να δούμε εικόνες από άλλες χώρες, είναι προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, η κυβέρνηση και οι πολίτες μαζί».

Σύμφωνα με ανάρτηση του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου, «σύμφωνα με το άρθρο 13, ο υπεύθυνος επεξεργασίας, εν προκειμένω το Κράτος, οφείλει να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον πολίτη, στις πόσες φορές θα του απαγορευτεί η έξοδος».

«Έπειτα, εφόσον υπάρχει τέτοιος μετρητής που μπορεί να οδηγήσει και σε αποκλεισμό πολιτών στο σπίτι τους αντίθετα απ’ ό,τι έχει αναικοινωθεί, αυτό θα πρέπει να έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτίμησης αντικτύπου.

Χωρίς αναλυτική ενημέρωση και χωρίς εκτίμηση αντικτύπου, η εν λόγω συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων είναι αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο» αναφέρει.
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54