Καθυστερημένη «απαγόρευση» για τις ασπίδες προσώπου από τον Ν. Χαρδαλιά

Στην ανακοίνωση της επιβολής προστίμου σε όσους φορούν ασπίδες προσώπου αντί για μάσκα και με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών προχώρησε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά την μάσκα «για κανέναν λόγο». Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας λίγες ώρες νωρίτερα για την ενημέρωση της «χαμηλής προστασίας» που προσφέρει η ασπίδα, ξεκαθαρίζοντας πως η χρήση του θα πρέπει να γίνεται μόνο συνδυαστικά με τη χρήση μάσκας, για ένα προϊόν το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να φορέσουν και να επιδείξουν δημόσια.

Στην ανακοίνωση της επιβολής προστίμου σε όσους φορούν ασπίδες προσώπου αντί για μάσκα και με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών προχώρησε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά την μάσκα «για κανέναν λόγο». Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας λίγες ώρες νωρίτερα για την ενημέρωση της «χαμηλής προστασίας» που προσφέρει η ασπίδα, για ένα προϊόν το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να φορέσουν και να επιδείξουν δημόσια.

Στην καθυστερημένη και απολύτως απαραίτητη διευκρίνηση πως «η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο τη μάσκα», καθώς και πως η χρήση της επισύρει πρόστιμο από τις αρχές προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαδαλιάς, το απόγευμα της Δευτέρας. Σημειώνεται πως ο Ν. Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό περιθώριο χρήσης μόνον από ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες δήλωσε πως οι αρχές θα επιδείξουν ελαστικότητα.

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν την ενημέρωση του υφυπουργού, το υπουργείο Υγείας εξέδιδε εγκύκλιο για τη σωστή χρήση μάσκας προσώπου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών) και διευκρινίσεις για την ασπίδα προσώπου, ξεκαθαρίζοντας τι ισχύει για την προστασία που παρέχει η ασπίδα.

Όπως ανέφερε η εγκύκλιος, η ασπίδα προσώπου θεωρείται ότι προσφέρει χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα, όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων, «Οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας.

«Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους» αναφέρεται.

«Ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας» αναφέρεται ακόμα στην εγκύκλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι εδώ και μήνες έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς πως δεν προσφέρουν ίδια προστασία συγκριτικά με τις μάσκες, είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ξεκαθαρίζει πως η χρήση τους δεν καλύπτει τους πολίτες και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μάσκες. Κατάσταση, βέβαια, στην οποία συνέβαλε και το υπουργείο Υγείας, αφού στα μέσα του καλοκαιριού ανέφερε σε εγκύκλιό του, πως «σε περιπτώσεις έλλειψης μη-ιατρικών μασκών, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση», σημειώνοντας ωστόσο ότι προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων.

Υπενθυμίζεται πως με ασπίδα προσώπου εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, από την πρώτη κιόλας ημέρα της άρσης της πρώτης καραντίνας, όταν τον περασμένο Μάιο επέλεξε να προχωρήσει στην επικοινωνιακή «αυτοψία» καφετέριας, φορώντας αντί για μάσκα μία ασπίδα προσώπου.

Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας:

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54