Κρεσέντο αυταρχισμού ενάντια σε μαθητές: Χημικά και κρότου λάμψης μέχρι το Mall (Φωτογραφίες, βίντεο)

Μέχρι το Mall έφτασαν τα δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των μαθητών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας

Μέχρι το Mall έφτασαν τα δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των μαθητών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της Παρασκευής, διεκδικώντας την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.20 όταν μικρή ομάδα μαθητών έριξε πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ακολούθησε ρίψη χημικών και κρότου λάμψης από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να διαλυθεί η συγκέντρωση και η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική. 

Λίγο αργότερα, οι μαθητές κατάφεραν να συγκεντρωθούν ξανά λίγα μέτρα πιο κάτω από το κτίριο του υπουργείου, ωστόσο η ένταση συνεχίστηκε με αποτέλεσμα οι μαθητές να φτάσουν από το υπουργείο Παιδείας στο ...Mall λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Οι ρίψεις χημικών ήταν συνεχής, ενώ όπως φαίνεται στο βίντεο του alfavita, τα δακρυγόνα έφτασαν μέχρι την είσοδο του Mall όπου βρίσκονταν οι μαθητές: 
Τα δακρυγόνα έφτασαν μέχρι το Mall: Δείτε το βίντεο του alfavita

ximika2.png
ximika3.png
ximika.png
 
kinitopoiiseis-mathites7.jpg
kinitopoiiseis-mathites5.jpg
 
kinitopoiiseis-mathites6.jpg
kinitopoiiseis-mathites4.jpg
 


***

Με κεντρικά αιτήματα να συγκροτηθούν ολιγομελή τμήματα μαθητών, να πραγματοποιηθούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Σύσσωμη η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ζητά να ληφθούν ενισχυμένα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού στα σχολεία, ωστόσο η υπουργός Παιδείας παραμένει αδιάλλακτη στο ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

 


Ούτε βήμα πίσω η Κεραμέως

kinitopoiiseis-mathites2.jpg


Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή συνάντηση της Νίκης Κεραμέως με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, με την υπουργό Παιδείας να επιμένει πως το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας συνιστά η χρήση της μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ απέρριψε τις προτάσεις για ολιγομελή τμήματα και τήρηση αποστάσεων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Ειδικά δε στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, για το οποίο η ΟΛΜΕ και οι θεσμικοί της εκπρόσωποι έχουν ανεβάσει τους τόνους, η Ν. Κεραμέως «πέταξε το μπαλάκι» στους εκπαιδευτικούς, ρωτώντας τους αν θέλουν... κλειστά σχολεία.

Τι ζητούν οι μαθητές
 

kinitopoiiseis-mathites3.jpg

Οι μαθητές σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η τροπολογία για τηλεκπαίδευση και απουσίες σε μαθητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις δεν τους πτοεί και δηλώνουν ότι «οι μαθητές ενωμένοι σαν μια γροθιά θα απαντήσουμε ξανά στους εκβιασμούς σας». Παράλληλα, οι μαθητές θέτουν και άλλα ζητήματα, όπως η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, η ενίσχυση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και η στήριξη των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Τρίωρη διευκολυντική στάση από την ΟΛΜΕ

Στο πλευρό των μαθητών συμπαραστέκονται οι εκπαιδευτικοί, υιοθετώντας τα αιτήματά τους, με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης να καλεί τα μέλη της σε συμμετοχή, προκηρύσσοντας τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (ώρα 11:00-14:00) και τονίζοντας πως «οι μαθητές μας έχουν δίκιο»: ««Μαζί τους διεκδικούμε τα αυτονόητα, σχολεία καθαρά με όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, λιγότερους μαθητές στις τάξεις, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, υγιεινή και ασφάλεια παντού, μαζικά δωρεάν τεστ για όλους».

Στη μαθητική κινητοποίηση καλεί, επίσης, και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καλώντας τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Κάλεσμα σε κινητοποίηση έχουν απευθύνει, επίσης, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι και φορείς εκπαιδευτικών.

Πηγή: