Σε επιφυλακή το ΠΝ: Η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέβασε και κατέβασε tweet για έναρξη ερευνών από το «Ορούτς Ρέις»

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς είναι ακόμα σε ισχύ η τουρκική Navtex.Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, καθώς ερωτηματικά και απορίες προκαλεί η στάση της Τουρκίας όσον αφορά στις έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις»: Το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανέβασε tweet πως το «Ορούτς Ρέις» άρχισε έρευνες «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Ωστόσο, το tweet αυτό δεν είναι πλέον διαθέσιμο, και έχει αντικατασταθεί από ένα γενικότερου περιεχομένου, όπου αναγράφεται πως το σκάφος «ανακήρυξε τις σεισμικές του έρευνες στις 21 Ιουλίου». 

ASSOCIATED PRESS

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Σάββατο, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσιαζόταν τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης, με έναρξη σταδιακής απόσυρσης όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους τους. H τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, από πλευράς της, προέβη σε μια σειρά από tweets, όπου ισχυριζόταν πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Ορούτς Ρέις», «άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα MarineTraffic η ένδειξη του σκάφους το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής το έδειχνε στην Αττάλεια.

Marine Traffic
,

Tο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex (ως τις 2 Αυγούστου) και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Στα tweets της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αναπαράγεται η γνωστή τουρκική γραμμή, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» με βάση το Καστελλόριζο και υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα υποκρίνεται πως η περιοχή έρευνας είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σε άλλα tweets  αμφισβητούνται τα δικαιώματα ΑΟΖ του νησιού, όπως είναι η πάγια τουρκική θέση. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54