30 Μαΐου 1941: Μία ηρωική νύχτα στην Aκρόπολη

Το ημερολόγιο έγραφε 30 Μαΐου 1941. Δυο νεαροί φοιτητές κατεβάζουν από την Ακρόπολη του πολιτισμού τη μισητή γερμανική σβάστικα. Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κουρελιάζουν το γόητρο του Γ’ Ράιχ. Σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από την ηρωική εκείνη νύχτα στην Ακρόπολη.

Ένα μήνα μετά την εισβολή των Γερμανών στην πρωτεύουσα, το Γ’ Ράϊχ έβαζε μπρος το σχέδιο  ΕΡΜΗΣ για την κατάληψη της Κρήτης.

Στην Αθήνα  δυο νεαροί φοιτητές ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας  πήραν την απόφαση να στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα στο κατακτητή.

Το χιτλερικό σύμβολο, η γερμανική σβάστικα που μόλυνε την Ακρόπολη του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας έπρεπε να κατέβει…

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν ιερό βράχο.

Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν όλες τις λεπτομέρειες για τη μορφολογία του βράχου, στη συνέχεια κατέστρωσαν το σχέδιο τους για το πώς θα προσεγγίσουν το σημείο με τη σημαία.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει.

Το μεσάνυχτα οι δυο φοιτητές έβαλαν σε εφαρμογή την παράτολμη επιχείρηση.  Κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μεγάλων διαστάσεων σημαία 4Χ2.

Τρεις προσπάθειες έκαναν μέχρι να τα καταφέρουν. Έκοψαν ένα κομμάτι γύρω από τον αγκυλωτό σταυρό και την υπόλοιπη την πέταξαν σε ένα κοντινό ξεροπήγαδο.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν.

Οι δυο φοιτητές είχαν στείλει μήνυμα νίκης και αντίστασης σε όλη την υπόδουλη Ευρώπη.

Πηγή: ΕΡΤ