Πολλά κρούσματα και τρεις νεκροί σε δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αττική

Συναγερμός σήμανε σήμερα σε ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία μετά την επιβεβαίωση δεκάδων κρουσμάτων κοροναϊού σε ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό δύο ιδιωτικών κλινικών στην Αττική.

Μάλιστα, φανερά ενοχλημένοι και καυστικοί εμφανίστηκαν οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, χρεώνοντας την εμφάνιση κρουσμάτων στην αμέλεια των υπεύθυνων της κλινικής, ενώ αργότερα ασκήθηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις δύο υποθέσεις.

 

Συγκεκριμένα, η μία υπόθεση αφορά την ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, όπου δύο ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό κατέληξαν και περίπου 30 κρούσματα κοροναϊού ιχνηλατήθηκαν. Στα κρούσματα περιλαμβάνονται πολλοί αιμοκαθαρόμενοι, αλλά και υγειονομικοί υπάλληλοι και άλλοι ασθενείς.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την κλινική Κασταλία στη Γλυφάδα, όπου σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, ενώ από εκεί προέκυψε και ένας από τους 4 νεκρούς από τον ιό, οι οποίοι και ανακοινώθηκαν σήμερα. Κατόπιν αυτού ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 92 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για τη δεύτερη κλινική στην Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος. Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σχεδόν οργισμένος στις δυο αυτές περιπτώσεις, όπου όπως είπε «δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν..Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε».

 
 
 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως «οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά» και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να τηρούν κάθε πρωτόκολλο.

 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54