Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΦΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ - ΕΚΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

ΚΑΛΕΣΜΑ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΙ  ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΦΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ- ΕΚΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ.

 

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020 στις 12:00 στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

 

Αν τους αφήσουμε θα μαραζώσει ο τόπος μας, όλοι οι Στερεά Ελλάδα.

 

Καλούμε τους Δήμους, τα σχολεία, τα μαγαζιά να κλείσουν. Τους ιερείς να βαρέσουν τις καμπάνες στα χωριά μας. Γενικός ξεσηκωμός.

Συνάδελφοι, νέοι, μαθητές, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και παιδιά, κάτοικοι της περιοχής μας, κάτοικοι της Στερεάς, αδέλφια όλης της χώρας μας.

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ. Ως συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα στις 25 Γενάρη, σας καλούμε να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά όλοι  μαζί τη μάχη, για να μην κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ, να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Καλούμε όλη την Εργατική τάξη της χώρας μας, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος, να συνεχίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την έκφραση αλληλεγγύης .

Είναι ξεκάθαρο. Από την μια είναι τα σχέδια τους και όλοι όσοι τα στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι υπουργοί μιλούν ανοιχτά και κάποιοι τους «χειροκροτούν», για να είμαστε πιο σαφείς, μας καλούν «να γίνουμε ρεαλιστές των πραγμάτων».

 • «Εκκαθάριση και πώληση σε κομμάτια, επώδυνα τα μέτρα για τους εργαζόμενους» δήλωσε ανοιχτά ο  κ. Σταϊκούρας.
 • «Άμεσα τροπολογία νόμου στην Βουλή, Εκκαθάριση, περικοπές μισθών, απολύσεις, πώληση σε κομμάτια, μπορεί και κλείσιμο» δηλώνει κάθε μέρα ο κ. Χατζηδάκης.
 • «Η ΛΑΡΚΟ είναι μη βιώσιμη» λένε συνολικά κυβέρνηση, διοίκηση και διάφορα επιτελεία.

Από την άλλη είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Όσοι εκφράζουν την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη τους επάνω στα δίκαια αιτήματα τους που διατυπώνονται στο ψήφισμα που πρωτοκόλλησαν στην βουλή. Το ψήφισμα που είναι αποτέλεσμα διεργασιών:

 • Tης σύσκεψης 120 φορέων (08/12/2019).
 • Αποφάσεις των Γ.Σ.
 • Το Συλλαλητήριο 25/1/2020 με τους χιλιάδες εργαζόμενους

           

 1. Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Όχι στο κλείσιμο της. Όχι στην εκκαθάριση, την ιδιωτικοποίηση, στο σχέδιο τριχοτόμησης.  Κρατική χρηματοδότηση για την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα για τις ανάγκες της βιομηχανίας της χώρας μας και των εργαζομένων, για να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας γύρω του.
 2. Εδώ και τώρα διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας, διασφάλιση των δικαιωμάτων μας μέσα από την υπογραφή της συμφωνημένης Σ.Σ.Ε.

 

Μέσα από αυτό το κάλεσμα αναδεικνύουμε το έγκλημα που προωθεί η κυβέρνηση, την ψευτοεπιχειρηματολογία της.

Με βάση την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των «ειδικών σοφών»  η ΛΑΡΚΟ, όπως λένε,  «δεν είναι βιώσιμη, μπαίνει μέσα, είναι ζημιογόνα, πληρώνει ο ελληνικός λαός για να έχουν οι εργαζόμενοι σε αυτή παροχές, όπως επίδομα γαλοπούλας και αμνού, μισθούς των 75.000 ευρώ το χρόνο,  δωρεάν σπίτια, χωρίς να πληρώνουν ρεύμα» κ.α.

Διαβάζοντας τα  παραπάνω ο οποιοσδήποτε που δεν γνωρίζει τη ΛΑΡΚΟ, σίγουρα το συμπέρασμα που βγάζει  είναι,  «κλείστε τη ΛΑΡΚΟ». Είναι όμως τα παραπάνω η αλήθεια; 

Απαντάμε με στοιχεία και ντοκουμέντα.

«Η ΛΑΡΚΟ χρωστά 350 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ». Αυτό που βγαίνει από ντοκουμέντα είναι ότι,  η ΛΑΡΚΟ εάν και πλήρωνε κατά 20% παραπάνω από άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες παγκόσμια και στη χώρα μας, από το 1989 μέχρι το  2006, χρωστούσε 60 εκατομμύρια ευρώ στη μέτοχο της  ΔΕΗ, τα οποία και  αποπλήρωνε με ρύθμιση. Η  μέτοχος της ΛΑΡΚΟ (ΔΕΗ), για 17 έτη (1989- 2006) έπαιρνε από τα κέρδη το ποσοστό που της αναλογούσε του 11%. Παράλληλα  όμως πληρωνόταν και ως πάροχος, 20% παραπάνω από ότι πληρωνόταν από άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Οι αριθμοί δεν κοροϊδεύουν. Τα 60 εκατομμύρια ευρώ χρέος της περιόδου  1989 - 2006 είναι πολύ μικρότερο από το 20% πού προκύπτει ως διαφορά από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που πλήρωνε η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ πιο ακριβά.

Σαν μην έφτανε αυτό, το 2006, η διορισμένη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διοίκηση της ΔΕΗ, μονομερώς και με «θεατές» τη διορισμένη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και το πολιτικό υπεύθυνο για τη ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ Υπουργό, κύριο Χατζηδάκη,  αυξάνει το τιμολόγιο της ΛΑΡΚΟ, από 45 ευρώ η MWH, πηγαίνει σχεδόν  στα 80 ευρώ. Το 2006, το ήδη ακριβό κατά 20% τιμολόγιο της ΔΕΗ,  σχεδόν διπλασιάζεται.

           

Άρα. Η αλήθεια είναι ότι η ΛΑΡΚΟ «χρωστά», όχι γιατί δεν πλήρωσε το κόστος ενέργειας, αλλά γιατί συνειδητά και με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων πλήρωνε ακριβότερα. Από το 2006 μέχρι σήμερα σχεδόν διπλάσια. Αν αφαιρέσει κάνεις όλο αυτό το φέσι που της έχουν βάλει οι κυβερνήσεις, τότε, ενδεχομένως να προκύπτει ότι η ΔΕΗ είναι να επιστρέψει στη ΛΑΡΚΟ αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Άλλη μία συνειδητή επιλογή υπερχρέωσης της ΛΑΡΚΟ με κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κύριο υπεύθυνο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι οι «Κρατικές ενισχύσεις, πρόστιμο 136 εκατομμύρια ευρώ».

Είναι πρόστιμο και όχι χρηματοδότηση.  Πρόστιμο, γιατί το κράτος  ως κύριος μέτοχος μπήκε εγγυητής σε δάνεια που πήρε η ΛΑΡΚΟ και τα έχει αποπληρώσει. Πρόστιμο γιατί το 2008  η  διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, «δεν έκαναν σωστά τη διαδικασία». Πρόστιμο,  όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού «θα διαγραφεί αν η ΛΑΡΚΟ εκποιηθεί». Παράλληλος στόχος με την υπερχρέωση ήταν ο οικονομικός στραγγαλισμός και κατά συνέπεια αυτού, η απαξίωση - εγκατάλειψη. Όλες οι Κυβερνήσεις, ως πιστοί συνεργάτες με την «σύμμαχο» Ε.Ε, πατώντας  στο πρόσχημα  ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον κύριο μέτοχο ή να δανειοδοτηθεί από τράπεζες, λόγω των κρατικών ενισχύσεων», εγκατέλειψαν μεθοδευμένα την ΛΑΡΚΟ, την άφησαν χωρίς επενδύσεις, εκσυγχρονισμό και την παραπέρα ανάπτυξη. Σήμερα ως αποτέλεσμα των παραπάνω η ΛΑΡΚΟ είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος.

Η κυβέρνηση έχοντας τα παραπάνω ως κύριους πυλώνες της ψευτοεπιχειρηματολογίας και έχοντας τη βοήθεια διαφόρων εντολοδόχων δημοσιογραφικών κέντρων, προσπαθεί να σας πείσει ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν είναι βιώσιμη, ο ελληνικός λαός την πληρώνει και να της χαρίσουμε τα χρέη μπαίνει μέσα», όπως είπε και ο «πατριώτης» μας, Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας πρόσφατα.

           

Όπως παραπάνω τεκμηριώσαμε ότι ο Ελληνικός Λαός δεν έχει δώσει ούτε ευρώ για την ΛΑΡΚΟ και η ΛΑΡΚΟ δεν χρωστά στην πραγματικότητα στην ΔΕΗ, παρακάτω θα τεκμηριώσουμε πως ο Ελληνικός Λαός, με συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων έχει χάσει αρκετά δις ευρώ και  χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στη ΛΑΡΚΟ έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία πείραμα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι  προϊόν τεράστιας υπεραξίας σε σχέση με το σιδηρονικελιο πού πουλάει η ΛΑΡΚΟ. Μια μονάδα παράγωγης ανοξείδωτου             χάλυβα θα απεγκλώβιζε την ΛΑΡΚΟ από τις διεθνές  τιμές του νικελίου και έτσι δεν «θα έμπαινε μέσα», όπως λέει η Κυβέρνηση. Θα άνοιγε χιλιάδες θέσεις εργασίας γύρω της που αν την συνδέσεις μέχρι την τελική μεταποίηση του προϊόντος στην εφαρμογή του σε διάφορες κατασκευές, τότε, οι θέσεις εργασίας αυξάνονται κατά πολλές περισσότερες.  Πόσα δις ευρώ έχει χάσει ο Ελληνικός λαός και πόσες θέσεις εργασίας  που με πολιτική ευθύνη δεν αξιοποιείται η δυνατότητα αυτή  της ΛΑΡΚΟ; ΠΟΛΛΑ!!!

Υπάρχουν μελέτες επεξεργασίας όλων των υποπροϊόντων, όπως της σκουριάς που μέχρι σήμερα πληρώνει η ΛΑΡΚΟ εφοπλιστικά γραφεία για να την πετάνε στον Ευβοϊκό. Πόσα δις ευρώ έχει χάσει ο Ελληνικός λαός και πόσες θέσεις εργασίας  που με πολιτική ευθύνη δεν αξιοποιείται η δυνατότητα αυτή της ΛΑΡΚΟ; ΠΟΛΛΑ. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, που έχει δώσει ο ίδιος άδεια απορρίψεις στο Ευβοϊκό με όρο  «μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ», που έχει δώσει παράλληλα 10καδες άδειες ιχθιοκαλλιεργειών στο κόλπο της Λάρυμνας, αυτό το διάστημα τον έχει πιάσει η «περιβαλλοντική του ευαισθησία» και φωνάζει στα         ΜΜΕ ότι «η ΛΑΡΚΟ μολύνει τον Ευβοϊκό».(Δεν παίζονται οι τύποι)   

           

Με «θεατές» διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις οι πελάτες της ΛΑΡΚΟ παίρνουν δωρεάν το 80% του προϊόντος που παράγει και περιέχει μέσα κοβάλτιο και σίδηρο. Μια περίοδο μάλιστα, γινόταν διαχωρισμός με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης και με κατεύθυνση της τότε ΕΟΚ σταμάτησε. Μόνο για το δωρεάν κοβάλτιο υπολογίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ  χάνει 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Πόσα δις ευρώ έχει χάσει ο Ελληνικός λαός και πόσες θέσεις εργασίας  που με πολιτική ευθύνη δεν αξιοποιείται η δυνατότητα αυτή της ΛΑΡΚΟ; ΠΟΛΛΑ. (Π.χ στην λιανική πώληση ένα τρυπάνι κοβαλτίου 8 mm βάρους 10 gm κοστίζει 8 ευρώ. Ας φανταστούμε πόσο αξία έχουν οι χιλιάδες τόνοι).

Στο άμεσο μέλλον, η ηλεκτροκίνηση  απαιτεί συσσωρευτές κοβάλτιου και νικελίου. Γιατί την παραγωγή μέχρι το τελικό προϊόν να μην την καρπωθεί ο ελληνικός λαός και να την καρπωθούν μια χούφτα συμφέροντα που θα κλείσουν την ΛΑΡΚΟ, θα καταληστέψουν τον ορυκτό μας πλούτο; Πόσα δις ευρώ  θα χάσει ο Ελληνικός λαός και πόσες θέσεις εργασίας  που με πολιτική ευθύνη δεν αξιοποιείται η δυνατότητα αυτή της ΛΑΡΚΟ; ΠΟΛΛΑ.

Δεν αναφερόμαστε στα «ψηλά» σε σχέση με τα παραπάνω, όπως για την περίοδο 2005-2008 όπου με ευθύνη της διοίκησης και «θεατή» την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χάθηκε μισό δις από την προπώληση του προϊόντος στη μισή τιμή. Δεν αναφερόμαστε στους διαχρονικά  μεγαλοεργολάβους, προμηθευτές και  ημέτερους των εκάστωτε κυβερνήσεων.  Δεν αναφερόμαστε στην δυνατότητα τηλεθέρμανσης και άλλων δεκάδων ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

 

 

Ας κάνουμε λογαριασμό.

 • Τι έχει πληρώσει σε χρήμα ο Ελληνικός λαός μέχρι σήμερα για την ΛΑΡΚΟ; Πλήρωσε 4 δις δραχμές περίπου, την «εκκαθάριση εν λειτουργιά» 1986 – 1989. Τα χρέη δηλαδή του «ευεργέτη, υγιή επιχειρηματία»  Μποδοσάκη. Το 1989, ως κεφάλαιο εκκίνησης  της νέας ΛΑΡΚΟ, το Κράτος έδωσε 100 εκατομμύρια δραχμές (300.000 ευρώ), τα μοναδικά από τότε.
 • Πόσα πραγματικά χρωστά η ΛΑΡΚΟ στην ΔΕΗ; (0) ΤΙΠΟΤΑ.
 • Πόσα πραγματικά πήρε ως κρατική ενίσχυση; (0), ΤΙΠΟΤΑ.

Με κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, ο Ελληνικός λαός έχει χάσει εκατοντάδες δις ευρώ και έχει  στερηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έχει χάσει 80 παλικάρια  στην ΛΑΡΚΟ την ώρα εργασίας, εκατοντάδες από επαγγελματικές ασθένειες. Μετρά εκατοντάδες  σακατεμένους.

 

Βρόμικη προπαγάνδα.

Η κυβέρνηση, ως συνέχεια της προηγούμενης, μιλά για «μεγάλο μισθολογικό κόστος» και εντολοδόχα δημοσιογραφικά επιτελεία μιλούν για 75.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Είναι ψέμα. Στις κυλιόμενες εναλλασσόμενες  βάρδιες, με εργασία πρωί, μεσημέρι, βράδυ, Κυριακές και αργίες, ο πιο μεγάλος καθαρός μισθός των εργαζομένων, στο πιο βαρύ τμήμα, με τα περισσότερα επιδόματα είναι 1200 χ 14= 16.800. Οι πλειοψηφία, πάνω από το 80% των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και με 20 έτη εργασία σε αυτή, είναι μεταξύ 700 και 1000 ευρώ. (μέσα σε αυτό είναι και το επίδομα παραγωγής). Όντος κάθε Χριστούγεννα παίρνουμε 40 ευρώ επίδομα γαλοπούλας και κάθε Πάσχα 100 ευρώ επίδομα αμνού.

Με βάση τα πραγματικά  στοιχεία που σας δίνουμε, ρωτάμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο:

 • To επίδομα γαλοπούλας και αμνού των εργαζομένων, απαξίωσε  την ΛΑΡΚΟ ή πολιτική των εκάστωτε κυβερνήσεων; 
 • «Η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί εις βάρος του Ελληνικού Λάου» όπως λένε, ή μέσα από την εκκαθάριση θέλουν να μας πετάξουν στην ανεργία, να την κλείσουν, να ερημώσουν την περιοχή μας, μέσα από την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ θέλουν να αρπάξουν παραπέρα τον πλούτο που ανήκει στον Ελληνικό λαό και ρίχνουν λάσπη για να σας ξεγελάσουν σε αυτήν την κλοπή;

 

Τα αίτημα  των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ βασίζονται σε ντοκουμέντα. Η πρόταση τους που εκφράζεται μέσα από το ψήφισμα που κατέθεσαν στη Βουλή την ημέρα του  μεγάλου συλλαλητήριο στις 25 Γενάρη είναι η μοναδική, ρεαλιστική λύση που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και να ανοίξει πραγματικά χιλιάδες θέσεις εργασία.

Η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της. Με γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων την οδηγεί στην εκποίηση και με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.

Δεν θα επιτρέψουμε να μαραζώσει ο τόπος μας, να εκτοπιστούν από την περιοχή μας ολόκληρες οικογένειες, να βουλιάξουμε στην εξαθλίωση και στην ανεργία. Ο Λαός της περιοχής μας, όλη η εργατική τάξη της χώρας θα δώσουμε σκληρή μάχη για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. 

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι αδύναμοι, αλλά γνωρίζουμε επίσης πως όλοι μαζί είμαστε δυνατότεροι.

Πραγματοποιήσαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Συνεχίζουμε εδώ, στη Λάρυμνα που χτυπάει η καρδιά της ΛΑΡΚΟ στη Λοκρίδα, στον τόπο που έχουν χύσει τον ιδρώτα και το αίμα τους τα παλικάρια  για την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Την Τρίτη 11 Φλεβάρη οι καμπάνες των χωριών μας δεν θα χτυπήσουν για να χαιρετήσουμε άλλο ένα  παλικάρι. Θα χτυπήσουν για να τιμήσουμε όλα τα παλικάρια που χάσαμε μέχρι σήμερα. Θα μας καλέσουν να συγκεντρωθούμε όλοι στις 12.00 στην Πύλη του εργοστασίου. Αν είμαστε όλοι μαζί και φωνάξουμε ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ, θα νιώσουν το πόσο  ακριβά θα πληρώσουν αν τολμήσουν και υλοποιήσουν τα σχέδια τους.

Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΔΕΝ ΛΙΓΑ, ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΙΚΑ.

Η ΔΙΟΚΗΣΗ