Άκαρπη η τριμερής, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις τράπεζες

Χωρίς συγκλίσεις και κοινή απόφαση ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα των απολύσεων των 24 υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς, με τις οποίες παραβιάστηκε το εργασιακό status quo που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το οποίο δεν περιλαμβάνει τον όρο «απόλυση».

Κατά τη συνάντηση η διοίκηση της Τράπεζας, όχι μόνο επέμενε στην απόλυση των 24, αλλά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για άλλους 120 εργαζόμενους. Παράλληλα, απέρριψε κάθε μεσολαβητική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. 

Απαντούν με κινητοποιήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας), Σταύρος Κούκος, διαβεβαίωσε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης, πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά, μέσα στην περίοδο των εορτών. 

Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ θα συνεδριάσει αύριο (Πέμπτη) για να εξετάσει τις εξελίξεις και να λάβει αποφάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι διαδήλωσαν επί της οδού Σταδίου, ενώ ήταν υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων που συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΟΤΟΕ. 

Σκουρλέτης: Ενωτικός αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων

Την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων της χώρας για την ακύρωση των 24 απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι 24 απολύσεις είναι «η κορυφή του παγόβουνου» μιας «αντεργατικής πολιτικής και μιας αντίληψης που θέλει αναλώσιμους τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αυτή «είναι η αρχή... το πεδίο εφαρμογής αυτής της αντίληψης ξεκινάει σήμερα από τις τράπεζες. Αλλά έπονται οι ΔΕΚΟ, έπεται η ΔΕΗ, έπεται η ΕΥΔΑΠ. Πιστεύουν σε ένα διαφορετικό κόσμο που επιφυλάσσει ένα διαφορετικό ρόλο στον εργαζόμενο. Που τον θέλει χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς τη συλλογική δύναμη. Τον θέλει μόνο του απέναντι στον εργοδότη, είτε αυτός είναι το κράτος, είτε ιδιώτης. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το πώς θέλουν να μετατρέψουν την κοινωνία, πως βλέπουν τον ρόλο των εργαζομένων».

«Η απάντηση πρέπει να είναι ο ενωτικός αγώνας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας τα εξής: «Δεν πρέπει να περάσουν αυτές οι απολύσεις. Θεωρώ ότι ο αγώνας σας μπορεί να οδηγήσει στην ματαίωσή τους. Να ξέρετε ότι η συντονισμένη πάλη των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν έναν διαφορετικό ρόλο για τους εργαζόμενους, που δίνουν δικαιώματα στους εργαζόμενους, που αναγνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, μπορεί να πετύχει πολλά. Στο χέρι μας είναι να το αποδείξουμε».

πηγή :ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54