5o Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΕΕΙ

Ε' Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της ΕΕΕΕΙ 2019

Ε' Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της ΕΕΕΕΙ 2019Η γρίπη που αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας, βρίσκεται προ των πυλών και εκτιμάται πως το φετινό κύμα θα είναι πιο ισχυρό από αυτό της περσινής χρονιάς. Η διαχρονική παρακολούθηση της γρίπης στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Αυτό τόνισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής με θέμα «Το επείγον στο σπίτι. Ιατρική εκτός νοσοκομείου» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Νοεμβρίου 2019, με την υποστήριξη των SOS ΙΑΤΡΩΝ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος – Κακολύρης, πάνω από το 30% των ηλικιωμένων κινδυνεύει να εμφανίσει επιπλοκές από τη γρίπη, ενώ, για παράδειγμα, οι διαβητικοί έχουν 3 έως 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των επιπλοκών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πέρσι καταγράφηκαν περισσότερα σοβαρά κρούσματα γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, πέρσι νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 374 ασθενείς έναντι 107 τη χρονιά 2017-2018. Επίσης, πέρσι καταγράφηκαν 154 θάνατοι από γρίπη, ενώ το 2017-2018 σημειώθηκαν 42 θάνατοι. Η γενική θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό ήταν αυξημένη και άγγιζε τους 9,8 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους. Η μεγάλη αυτή αύξηση των περιστατικών οφείλεται στην επικράτηση του υπότυπου Α (Η1Ν1), καθώς τη χρονιά 2017-2018 είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν ή κατέληξαν, δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Μόλις το 15% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους είχαν εμβολιαστεί. Αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος – Κακολύρης, καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού που αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη - όπως επισημαίνουν και οι SOS ΙΑΤΡΟΙ.

Ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κυρίως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως έγκυες, παιδιά 6 μηνών ως 5 ετών, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα ή σε ανοσοκαταστολή, παχύσαρκα άτομα και επαγγελματίες υγείας, ενώ, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου για την προστασία των ασθενών από τις επιπλοκές, είναι αναγκαία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν, πέρα από τη γρίπη κι άλλα επείγοντα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν γενικά οι ιατροί στην άσκηση της εξωνοσοκομειακής ιατρικής και οι SOS ΙΑΤΡΟΙ συγκεκριμένα, υπό το πρίσμα των 26 ετών εμπειρίας και τεχνογνωσίας τους. Ενδεικτικά, συζητήθηκαν το οξύ μυοσκελετικό άλγος στο σπίτι, η οξεία κεφαλαλγία, το οξύ κοιλιακό και θωρακικό άλγος και οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού.

«Η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση κάθε επαγγελματία υγείας αποτελούν το κυριότερο όπλο στην αντιμετώπιση των οξέων προβλημάτων υγείας που συναντούν οι ιατροί στην καθημερινή τους πρακτική» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής, Μιχάλης Οικονόμου.

Χάος επικρατεί στα ΤΕΠ!
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ασθενείς επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) των δημοσίων νοσοκομείων στη χώρα μας! Σύμφωνα με τον  παθολόγο και πρόεδρο των SOS ΙΑΤΡΩΝ, Γιώργο Θεοχάρη, «τα ΤΕΠ προσφέρουν σημαντικό έργο, αλλά, δυστυχώς, στα περισσότερα τμήματα επικρατούν άσχημες συνθήκες, με συνωστισμό και χάος». Η αποσυμφόρησή τους είναι ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης, καθώς οι δυσάρεστες εμπειρίες στα ΤΕΠ αποτρέπουν πολλούς ασθενείς από μία νέα νοσηλεία, ακόμη κι όταν υπάρχει πραγματικό ιατρικό πρόβλημα.

Αξίζει, δε, να τονιστεί, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης, ότι «η Επείγουσα ιατρική είναι μια ειδικότητα που υπάρχει στην Αμερική από το 1961 και μόλις πέρσι αναγνωρίστηκε ως μέλλουσα ειδικότητα στην Ελλάδα!».
 
Το στρες σκοτώνει!
Το χρόνιο στρες έχει πολλές αρνητικές ψυχικές και σωματικές επιδράσεις. Το στρες επηρεάζει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο! Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος, μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής.

Καθημερινά δεχόμαστε πολλά στρεσογόνα ερεθίσματα, τόνισε ο κ. Χρούσος, λέγοντας μάλιστα πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες στρεσογόνες καταστάσεις σε σχέση με τους άνδρες. Όλο αυτό το στρες επηρεάζει την ανάπτυξη του ανθρώπου καθώς οι ορμόνες του στρες προκαλούν μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά του, τα συναισθήματά του, το βιολογικό του ρολόι, τον ύπνο, την αναπαραγωγική λειτουργία αλλά και τη γήρανση!

Με το στρες, άγχος, κατάθλιψη και ψυχοσωματικά προβλήματα αυξάνουν. Επίσης, τα άτομα που έχουν χρόνιο στρες, εμφανίζουν παχυσαρκία, κόπωση, πόνο, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη, δηλαδή τα λεγόμενα «χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα» που πλήττουν την κοινωνία μας σήμερα. Παράλληλα έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χρόνιο στρες είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις, καρκίνους, ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα.

Ο κ. Χρούσος μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε, όσο μπορούμε, τα στρεσογόνα ερεθίσματα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τα διαχειριζόμαστε κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να έχουμε θετική σκέψη, να κάνουμε κάτι για μας, κάτι που μας αρέσει και μας ξεκουράζει μερικές φορές την εβδομάδα και να δίνουμε νόημα στη ζωή μας!

Βράβευση Γ. Χρούσου
Kατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής βράβευσαν τον καθηγητή κ. Χρούσο, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στη μελέτη για το στρες και έχει επηρεάσει με την επιστημονική του έρευνα ολόκληρες γενιές επιστημόνων.

Ο κ. Χρούσος έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του αναφέρεται διεθνώς σε πάνω από 135.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Θεωρείται ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία και ο υψηλότερα αναφερόμενος Παιδίατρος - Ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.
 


ιστοσελίδα του Συνεδρίου, Facebook Event
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54