Σκουριές: Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στους κατοίκους της Στρατονίκης

Υψηλός πυρετός, διάρροια, εμετός και ζάλη παρουσιάστηκαν από προχθές, Κυριακή, σε πολλούς κατοίκους του χωριού Στρατονίκη στη Χαλκιδική, σύμφωνα με όσα αναφέρει το antigoldgr.org. Μέχρι σήμερα τα συμπτώματα έχουν γενικευθεί σε όλο σχεδόν το χωριό, εκτός από αυτούς που πίνουν εμφιαλωμένο νερό. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μείωση της διαθέσιμης παροχής νερού το τελευταίο διάστημα στον οικισμό. Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, ο Δήμος Αριστοτέλη ενίσχυσε το δίκτυο ύδρευσης με την ανενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα «γεώτρηση Σταγείρων». Αμέσως μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου να ενημερώσει με τα μεγάφωνα τον κόσμο να μην πίνει νερό για λίγες μέρες από το δίκτυο, αλλά εκείνος αρνήθηκε «για να μη προκληθεί πανικός», ενώ η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη δεν έχει προβεί σε κάποια παρέμβαση για το θέμα. 

Όπως γράφει το antigold.gr.org, η ιστορική κωμόπολη της Στρατονίκης ήταν τόπος με πολλές πηγές, ωστόσο, το νερό αποστραγγίστηκε συνολικά από τα υπόγεια έργα εξόρυξης του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών. Η «στοά του Μητσοτάκη», που διανοίχτηκε πρόσφατα παράνομα στο νότιο τμήμα του οικισμού, έδωσε τη χαριστική βολή σε όσα νερά είχαν απομείνει. 

 
 
 

Μετά από 18 χρόνια υπόγειων εκρήξεων - 7 μέρες την εβδομάδα, 3 φορές τη μέρα - και τις διαφορικές καθιζήσεις του εδάφους που προκαλούν, τα υπόγεια δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, όπως και τα σπίτια του οικισμού.  Η στεγανότητα των δικτύων είναι πλέον ανύπαρκτη και δεν αποκλείεται οι μεγάλες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος να διευκολύνουν την “επικοινωνία” των δύο δικτύων.

Σε κάθε περίπτωση, η Δημοτική Αρχή πρέπει ΑΜΕΣΑ να ενημερώσει τους κατοίκους για τα αίτια του προβλήματος και να δρομολογήσει την επίλυσή του, γιατί είναι επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54