Μαίνεται η αντιπαράθεση στη Βουλή για την προεδρική εκλογή

Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των κομμάτων, κατά την τρίτη μέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, που συζητά τη δεύτερη θεματική ενότητα για την αναθεώρηση του συντάγματος, η οποία αφορά επίσης συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και δημοψηφίσματα για κύρωση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων.

Όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, τάσσονται υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της βουλής, αλλά διαφωνούν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο και τη διαδικασία εκλογής του.

 

Η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του από το λαό σε περίπτωση άκαρπων κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών.

«Η βουλή δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτη από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να υπάρχει διάλυση της βουλής στο μέλλον», τόνισε, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματος του, χαρακτηρίζοντας την ως την «πιο ρεαλιστική» και απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση εκλογή του ΠτΔ από το λαό, σημειώνοντας ότι δεν είναι ειλικρινής.

«Η ΝΔ προτείνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με μικρότερη πλειοψηφία από αυτήν που θέλουμε για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Λες και εκλέγουμε ΔΕΚΟ», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Αυτός είναι εκφυλισμός της πολιτειακής λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να εκλέγεται ένας ΠτΔ που θα είναι του στενού κομματικού ελέγχου της. Είναι η ίδια προσπάθεια που έγινε για την εγκαθίδρυση του κομματικού κράτους», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

 
 
 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με την οποία, αν στην τρίτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, να παρατείνεται η θητεία του ΠτΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια να απαιτούνται 160 ψήφοι. Αν και τότε δεν καρποφορήσει, τότε να παρατείνεται η θητεία του ΠτΔ μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τάχθηκε κατά της αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπλέουν και έχουν κοινό στόχο τη σταθερή κυβερνησιμότητα.

Ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας, έκανε λόγο για «αναθεώρηση που δεν έγινε» και «για μια ευκαιρία που χάθηκε για να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το σύνταγμα» και κατέθεσε πρόταση που προβλέπει απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό.

Από το ΜεΡΑ25, η Αγγελική Αδαμοπούλου κατέθεσε την εισήγηση του κόμματος της, ο ΠτΔ να εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία από ένα Διακοινοβουλευτικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι 300 βουλευτές της βουλής μαζί με 600 πολίτες.

πηγή tvxs

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54