Με άδεια υπουργικά έδρανα ψηφίστηκε η Προανακριτική

Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισαν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με άδεια υπουργικά έδρανα και με τον πρωθυπουργό να απουσιάζει στο εξωτερικό. • Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ • ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Περισσότερες από εφτά ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με την πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Από την Κοινοβουλευτική διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις ενώ ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ομιλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης που τόνισε πως η «κατηγορία για σκευωρία είναι γελοία και θα το αποδείξω».

Ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε «για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία» και παρέπεμψε στην επιτροπή «για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός υπερτιμολόγησης των φαρμάκων», αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αποχωρήσεις, «ναι» και «όχι»

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν και οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη μυστική ψηφοφορία, όπως είχαν προαναγγείλει, θα συμμετάσχουν ωστόσο στις εργασίες της επιτροπής. Ανάλογη στάση κράτησε και η Ελληνική Λύση που κατήγγειλε κυβερνητική συγκάλυψη λόγω μη συμπερίληψης του Αλέξη Τσίπρα. Το MέΡΑ 25 αποχώρησε επίσης από τη διαδικασία αλλά θα απόσχει και από την προανακριτική.

  • Ψήφισαν 261 βουλευτές. Έγκυρα 256 ψηφοδέλτια. Άκυρα 4. Λευκό 1. 
  • Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 172 βουλευτές. Κατά της πρότασης 84 βουλευτές. 

Από τη ΝΔ, απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό και ο Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός, για λόγους υγείας.

Οι εισηγητές των κομμάτων 

Ο πρώτος αγορητής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Θανάσης Πλεύρης αναφέρθηκε εκ προοιμίου στις καταθέσεις της Ελένης Ράικου και του Ιωάννη Αγγελή, λέγοντας ότι η κατάθεσή της πρώτης είναι ο πρώτος πυλώνας των αποδείξεων, των επαρκών ενδείξεων.

Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατηγορώντας την για προσπάθεια συσκότισης του υπαρκτού μεγάλου σκανδάλου για τη Novartis.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε ειδική μνεία στην δημοσιοποίηση των καταθέσεων και των καταγγελιών των ανώτερων δικαστών και των άλλων αξιωματούχων, για τις παρεμβάσεις - όπως είπε - του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, τις παράνομες ενέργειες και το στήσιμο του παραδικαστικού που «θα αναλάμβανε τα υπόλοιπα».

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την θέση του ότι το σκάνδαλο του φαρμάκου πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και να υπάρξει έρευνα σε βάθος, επανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, τόνισε ότι το κόμμα της αρνείται να συμμετέχει «σε μια διαδικασία που δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, και το μόνο που θρέφει είναι η προπαγάνδα και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

«Δεν είναι η Βουλή αρμόδια για να κρίνει αν ευσταθεί η όχι το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ζημία στο Δημόσιο με παράνομες αμοιβές δισεκατομμυρίων σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία θα εξεταστεί ο Δημ. Παπαγγελόπουλος

Η πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θα ακολουθήσει η σύσταση της επιτροπής, η οποία έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα και εκεί, όπως φαίνεται, θα προσέλθουν να καταθέσουν όσοι έχουν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υπόθεση γεγονός που θα αποτελέσει επίκεντρο νέας κόντρας τους επόμενους μήνες.ΠΗΓΉ / ΕΦ.ΣΥΝ / Στράτος Ιωακείμ /

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54