Δάνεια έως 25.000 ευρώ με αποπληρωμή ως 10 χρόνια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση μικροδανείων- χωρίς εγγυήσεις και υποθήκες- σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη προς διαβούλευση, έως τις 23 Ιανουαρίου.

Με αιχμή την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων που παραμένουν αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 χωρίς εγγυήσεις και υποθήκες σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με δυνατότητα αποπληρωμής έως 10 χρόνια. Το σχετικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στην Βουλή, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Ιανουαρίου.

Δημιουργείται μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, ένα νέο ταμείο αφού η πρόσβαση στο φθηνό δανεισμό θα γίνεται μέσω εξωτραπεζικών φορέων, και συνεταιρισμών σε συνεργασία με τις συστημικές τράπεζες και funds.

Ουσιαστικά ένας νέος επιχειρηματίας που σήμερα δεν μπορεί να πάρει δάνειο θα επισκέπτεται έναν ανεξάρτητο χρηματοδοτικό οργανισμό, θα παρουσιάζει το επιχειρηματικό του σχέδιο και αν κρίνεται βιώσιμο, να λαμβάνει χρηματοδότηση.

Τα μικροδάνεια θα χορηγούνται για κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης, αλλά η ρύθμιση περιλαμβάνει και προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις όπως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα έχουν έδρα την Ελλάδα και θα λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Η άδεια λειτουργίας τους θα χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54