Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για τις πυρκαγιές από τρεις συγγενείς δυο θυμάτων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνος, των αρμόδιων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμόδιων και υπεύθυνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.
Κατέθεσε και η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, η οποία σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δήλωσε πως την ευθύνη για την εκκένωση, φέρει η Πυροσβεστική. Επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για την παραγγελία Κοντονή για προκαταρκτική εξέταση.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσσα, ο οποίος εκπροσωπεί τρεις συγγενείς δυο θυμάτων, οι οποίοι έχασαν τον σύζυγο, πατέρα και τη μητέρα τους.

Με τη μηνυτήρια αναφορά οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τα αδικήματα της κατά συρροή κακουργηματικής έκθεσης, της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, των σωματικών βλαβών και ότι αλλά αδικήματα προκύψουν από την έρευνα.

Στη μήνυση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «για τη βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, όπως ασφαλώς και για τους δυο ως άνω δικούς μας ανθρώπους, ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμόδιων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκληση μας παρότι γνωρίζουμε ότι από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελήφθην σχετική πρωτοβουλία αλλά κρίναμε σκόπιμο ότι πρέπει να υποβάλλουμε κι εμείς την παρούσα έγκληση μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι και να κ προσέχουμε από την πρώτη στιγμή να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».

Στην μήνυση περιγράφεται το τραγικό ιστορικό της υπόθεσης, καθώς ένα από τα δύο θύματα είχε παντρέψει την 34χρόνη κόρη του, δύο ημέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά και η οικογένεια παρέμεινε στην εξοχική της κατοικία στον Νέο Βουτζά μέχρι τη μοιραία ημέρα, όπου έχασε την ζωή του ο 70χρονος πατέρας της νύφης, αλλά και η 73χρονη εκπαιδευτικός, ενοικιάστρια του κάτω διαμερίσματος.

Στην δίωρη κατάθεσή της η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- είπε ότι η περιφέρεια δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για την οργανωμένη, προληπτική απομάκρυνση των πολιτών, αναφορικά με το θέμα ποιος έπρεπε να κάνει την εκκένωση.

Σύμφωνα με την ίδια, την ευθύνη έχει η Πυροσβεστική από όπου και δόθηκε προφορικά εντολή στις 18:10 να απομακρυνθεί ο κόσμος από τον Ν. Βουντζά, κάτι το οποίο δεν έγινε καθώς η φωτιά ήταν σε εξέλιξη.


Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54