Οι μακροχρόνιες συνέπειες στις πυρόπληκτες περιοχές

του Νάσου Μπράτσου

Η «επόμενη μέρα» που συνήθως διαρκεί μήνες ή και χρόνια, μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά, είναι το πεδίο που θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή όσων εμπλέκονται με τις διαδικασίες στήριξης των πυρόπληκτων στο Μάτι.

Φυσικά και η αναζήτηση αιτίων και η απόδοση ευθυνών για τα όσα τραγικά συνέβησαν και ο σχεδιασμός για να μην ξαναγίνουν ποτέ και πουθενά. Όμως το κάθε πεδίο είναι ξεχωριστό, έτσι θα επικεντρωθούμε στα θέματα διαβίωσης των πυρόπληκτων.

http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2018/07/1993-1-288x420.jpg 288w, http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2018/07/1993-1.jpg 517w" sizes="(max-width: 206px) 100vw, 206px" width="206" height="300">
το μνημείο στην Ικαρία

Αυτές τις μέρες τα όσα συγκλόνισαν τη χώρα αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, συνέπεσαν με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πολύνεκρη πυρκαγιά (12 θύματα) στην Ικαρία, τον Ιούλιο του 1993 και τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο νησί, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018.

Θυμίζουμε ότι τρεις νέοι άνθρωποι που είχαν διασωθεί, ξαναμπήκαν στις φλόγες για να σώσουν ηλικιωμένους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν και να χάσουν και αυτοί της ζωές τους.

Ακολούθησαν μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, στη Χίο το 2012, κλπ

Με αφορμή τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2015, είχαμε γράψει στο ert.gr το άρθρο που αναδημοσιεύουμε, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους τομείς που αναφέρονται σε αυτό.

17 Ιουλίου 2015 – ert.gr
Η επόμενη ημέρα μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά – Ζώντας με τις συνέπειές της
http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2018/07/pyrkagia-3-300x124.jpg 300w, http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2018/07/pyrkagia-3-768x316.jpg 768w, http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2018/07/pyrkagia-3-640x264.jpg 640w, http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2018/07/pyrkagia-3-681x280.jpg 681w" sizes="(max-width: 850px) 100vw, 850px" width="850" height="350">

Σοβαρές είναι οι συνέπειες των πυρκαγιών και το διάστημα μετά την κατάσβεσή τους, αφού αφήνουν ανοιχτές πληγές στους τόπους που δοκιμάστηκαν.

Τα αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, που επιβαρύνονται περισσότερο, καθώς οι ουσίες που περιέχει ο αέρας που προκύπτει από την πυρκαγιά «δηλητηριάζουν» τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το θέμα της ύδρευσης, καθώς η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει και τη λειτουργία των αντλιών, συνεπώς το δίκτυο ύδρευσης αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, από τις υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν σωλήνες ύδρευσης και επίσης δημιουργείται πρόβλημα, που έχει σοβαρές συνέπειες σε θέματα διατροφής, υγιεινής, κλπ

Τη διατροφή, καθώς οι διακοπές ρεύματος σε όσα καταστήματα δεν έχουν γεννήτριες δημιουργούν αλλοιώσεις σε τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο.

Την ενημέρωση, αφού οι διακοπές ρεύματος δημιουργούν θέμα στην παρακολούθηση τηλεοπτικού προγράμματος και διαδικτύου, ενώ το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «βολεύεται» και με φορητά ραδιοφωνάκια. Ειδικά όταν μέσω των ΜΜΕ μεταδίδονται χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το θέμα της αντιμετώπισης πλημμυρών το χειμώνα, αφού το πράσινο συγκρατεί τα νερά. Οι πλημμύρες έχουν τον κίνδυνο να παρασυρθεί το χώμα, άρα να δυσκολευτεί η αναδάσωση. Γι αυτό απαιτούνται έργα ξεκινώντας από το πιο απλό, την τοποθέτηση κορμών δέντρων που έχουν πέσει, στις καμένες περιοχές, που συγκρατούν το χώμα.

Την πανίδα της περιοχής. Θυμηθείτε τις τραγικές εικόνες από τα απανθρακωμένα ελάφια στην Πάρνηθα.

Το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, που αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο στα τρυφερά βλαστάρια των αναδασώσεων.

Θέματα αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας, ανάλογα με τις περιοχές που έκαψε η φωτιά και την ενδεχόμενη χρήση τους για τις προαναφερόμενες δραστηριότητες.

Το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών, για το πώς γίνεται μια αναδάσωση, της εξασφάλισης των μέσων γι αυτήν και τελικά την οργάνωσή της.

Τα ειδικά κίνητρα, όταν η πυρκαγιά είναι μεγάλη και η περιοχή ανακηρυχτεί ως «ιδιαιτέρως πληγείσα», που σημαίνει από μεταθέσεις στρατευμένων κοντά στον τόπο τους για να συμβάλλουν στην ανασυγκρότησή του και να μην αιμορραγεί οικονομικά η οικογένειά τους. Επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις στους επαγγελματίες της περιοχής.

Προφανώς και η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες από την παρουσία του γράφοντος στη μεγάλη και πολύνεκρη πυρκαγιά της Ικαρίας το 1993 και την On air συμμετοχή όλο εκείνο το διάστημα, στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, που δούλευε με γεννήτρια. Από εκεί και με αυτόν τον τρόπο, είχαν γίνει τότε και οι πρώτες τηλεφωνικές ανταποκρίσεις στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ.

Αντίστοιχες δοκιμασίες είναι βέβαιο ότι πέρασαν και όσοι βρέθηκαν ή εργάζονταν σε περιοχές που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα (Χίος, Ηλεία, κλπ).


πηγή ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31/07/2018 - 09:23