Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από την τραγωδία στην ανατολική Αττική

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική καθώς και εκείνος που αναγνωρίστηκαν, οκτώ ημέρες από τα δραματικά γεγονότα της Δευτέρας 23 Ιουλίου.

Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού ανέσυρε χθες Δευτέρα σορό από τη θαλάσσια περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε 75, 14 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και 11 τραυματίες παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία.

Ένα παιδί παραμένει στο νοσοκομείο καθώς φέρνει εγκαύματα ωστόσο δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

  • Στους 14 οι αγνοούμενοι-Στους 74 οι ταυτοποιημένοι νεκροί-Συνεχίζονται οι έρευνες Στη μνήμη των θυμάτων, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα. Κρατώντας κεριά στα χέρια σχημάτισαν μια καρδιά καθώς και την ημερομηνία της φονικής πυρκαγιάς, σε μια βουβή διαμαρτυρία.

Ανυπολόγιστη είναι και η οικολογική καταστροφή. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών η κατεστραμμένη έκταση στην Ανατολική Αττική φτάνει τα 12.600 στρέμματα κι ενώ συνεχίζεται η χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

  • Υγειονομική βόμβα τα καμμένα-Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες 

Εξάλλου, σύμφωνα με τις αυτοψίες των κτισμάτων που ολοκλήρωσαν κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών, από τα περίπου 3.600 κτίρια που εξετάστηκαν στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνα και Μεγαρέων, 1.046 κρίθηκαν ακατάλληλα, 827 επισκευάσιμα και τα υπόλοιπα κατάλληλα.

Σήμερα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα των 5.000 ευρώ στους πυρόπληκτους και το έκτακτο βοήθημα των περίπου 600 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες με αιτήσεις στους Δήμους Ραφήνας, Μαραθώνα, Μεγαρέων και στο υπουργείο Υποδομών, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κύριες ή εξοχικές κατοικίες.

  • Από σήμερα οι αιτήσεις για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων

Δρομολογούνται επίσης από το υπουργείο Εργασίας επίδομα 10.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων και από τον ΟΠΕΚΑ το μηνιαίο επίδομα των 1.000 ευρώ στα προστατευόμενα τέκνα τους.

Έως στις 20 Αυγούστου εξάλλου θα καταβληθούν δύο μηνιαίες συντάξεις στους πυρόπληκτους συνταξιούχους και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Επίσης στους πυρόπληκτους θα χορηγηθεί, χωρίς καμία δική τους ενέργεια, από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ για την ετήσια κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη και η διερεύνηση της τραγωδίας από τη Δικαιοσύνη.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, συνεχίζει την εξέταση μαρτύρων. Ήδη κατέθεσε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, χθες κατέθεσε ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ενώ σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας όρισε για τη διερεύνηση των αιτιών της πολύνεκρης καταστροφής και ανεξάρτητο πραγματογνώμονα Πυραγό, ενώ έχει ζητήσει και την άμεση περαίωση της αυτοψίας από την Πυροσβεστική, με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας για την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54