Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Ποινή φυλάκισης στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Βύρωνα για ανασφάλιστη εργασία

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑΟλόκληρη η ανακοίνωση:

Ποινή φυλάκισης στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Βύρωνα                              για ανασφάλιστη εργασία.Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Βύρωνα κ. Πάγκαλο Βασίλειο γιατί τον Μάρτιο του 2015 απασχόλησε εργαζόμενους στην επιχείρηση χωρίς να έχουν καμία ασφάλιση.

Την αποκάλυψη - καταγγελία είχε κάνει το σωματείο εργαζομένων δήμου Βύρωνα το οποίο τελικά κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας αφού ο πρόεδρος της επιχείρησης θεωρούσε ότι μπορεί να απασχολεί εργαζόμενους στο μαρμαρογλυφείο χωρίς σύμβαση και ασφάλιση.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε το δικαστήριο σήμερα 30 Μαΐου 2018 το οποίο μετά από διεξοδική συζήτηση επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή στον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, κ. Πάγκαλο.

Τα στελέχη του σωματείου που κλήθηκαν και κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας στο δικαστήριο, θεωρούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια δικαίωση του σωματείου τους και του αγώνα που δίνουν για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Είναι ένα ηχηρό πλήγμα σε βάρος της ανασφάλιστης εργασίας. Τέτοια φαινόμενα βρίσκουν έδαφος και αναπτύσσονται από την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Δ. Επιχείρησης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και έχει οριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στη θέση αυτή.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων συνεχίζεται.Το Δ.Σ.Βύρωνας 30-5-2018

Υ.Γ.   Σας υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης  Ανάπτυξης  Α. Ε. Δήμου Βύρωνα

 κ. Πάγκαλο Βασίλειο

Το Δ. Σ του σωματείου μας εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση του στην απόφαση σας να απασχολείτε  εργαζόμενους στην Δημοτική Επιχείρηση και πιο συγκεκριμένα  στο μαρμαρογλυφείο, χωρίς καμία σχέση εργασίας-ανασφάλιστους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά αντεργατική, παράνομη  και πολιτικά απαράδεκτη.

Όταν το σωματείο μας αντιλήφτηκε το γεγονός αυτό, αντέδρασε ως όφειλε αμέσως και  διαμαρτυρήθηκε σε συνάντηση που είχε μαζί σας, ενώ ενημέρωσε και το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Κατωπόδη, ο οποίος μας δήλωσε άγνοια για το γεγονός.

Στην συνάντηση μαζί σας έγινε φανερό ότι δεν υπάρχει καμία  και οποιασδήποτε μορφής σύμβαση εργασίας για  τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και δεν υπάρχει απόφαση του Δ. Σ της επιχείρησης για αυτούς. Μας είπατε στην συνάντηση που είχαμε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι  θα δούλευαν για ένα διάστημα και στην συνέχεια θα τους πληρώνατε με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Κάτι που δεν προβλέπεται από την νομοθεσία γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρείχαν εξαρτημένη εργασία και  δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Είναι φανερό ότι προχωρήσατε σε «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία  υπερεκμετάλλευσης ανθρώπων εκμεταλλευόμενος την ανάγκη που έχουν για  να εργαστούν. 

Θα περίμενε κανείς από μια δημοτική αρχή και τα στελέχη της,  που εξελέγη έχοντας  αναφορά στην αριστερά να μην εφαρμόζουν τέτοιου διοικητικές πρακτικές διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας και να μην εφαρμόζουν  αντεργατικές πολιτικές που όταν είναι στην αντιπολίτευση τις καταγγέλλουν.

Το σωματείο μας δεν είναι διατεθειμένο να ανεχτεί τέτοιες πολιτικές ενέργειες από την μεριά της διοίκησης της επιχείρησης την οποία έχει διορίσει η  δημοτική αρχή. Κρατάμε την διαβεβαίωση σας ότι δεν θα επαναληφθεί  άλλη φορά  τέτοιου είδους απασχόληση εργαζομένων . Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με κάθε τρόπο να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου στην εργασία με μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Παναγιωτόπουλος Χ.                                                 Χαλβαντζής  Γ.

Κοιν: Δήμαρχο Βύρωνα,  Δ. Σ. Δημοτικής  Επιχείρησης, Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα.

Βύρωνας 10/3/2015

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54