Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών: “Όχι στην κατάργηση του δημοσίου τμήματος Εργοθεραπείας”

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών:

“Όχι στην κατάργηση του δημοσίου τμήματος Εργοθεραπείας”

Την εκπεφρασμένη ομόφωνη απόφαση του για την τελική δικαίωση στο καθόλα σοβαρό και δίκαιο αίτημα του, διατράνωσε με την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του Συλλόγου, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες του κλάδου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, καθιστώντας σαφές ότι οποιαδήποτε συγχώνευση του τμήματος εργοθεραπείας με άλλο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, εν’ όψει της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δεν είναι αποδεκτή από την εργοθεραπευτική κοινότητα. Το τμήμα Εργοθεραπείας είναι αυτοτελές και έτσι πρέπει και μπορεί να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας, συμμετείχε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, φοιτητές και καθηγητές των ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, καθώς με την αδιανόητη πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ουσιαστικά καταργείται και αυτός ο κλάδος.

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, παρά το επίμονο αίτημα των Εργοθεραπευτών για συνάντηση με τον υπουργό κ. Γαβρόγλου, δεν έγινε αποδεκτό, παρά μόνο με συμβούλους εκπροσώπους του υπουργείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων και των σχολών και από πλευράς των Εργοθεραπευτών, ο πρόεδρος του τμήματος Γ. Γεωργούδης και η πρόεδρος της ΠΔΕ του Πανελλήνιου Συλλόγου Κ. Κεραμιώτου. Η πλευρά του υπουργείου, χρησιμοποίησε ως άλλοθι για την απόφαση, τον ελάχιστο αριθμό μόνιμων καθηγητών στο τμήμα Εργοθεραπείας. Ως απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι εκπρόσωποι των Εργοθεραπευτών, αντέταξαν τη μοναδικότητα του τμήματος, την υψηλή προτίμηση των αποφοίτων Λυκείου και την υψηλή βάση εισαγωγής, καθώς και την έλλειψη ανεργίας των αποφοίτων. Παράλληλα προτάθηκαν λύσεις για την υπέρβαση του προβλήματος του αριθμού καθηγητών του τμήματος, για το οποίο οι σύμβουλοι του υπουργείου παρέπεμψαν στο αυτοδιοίκητο των ΤΕΙ, αναφορικά με την προτεινόμενη λύση. Γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από πλευράς υπουργείου για το μέλλον του τμήματος Εργοθεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρόεδροι των δύο Πανελληνίων Συλλόγων, είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία με τον υπουργό κ. Γαβρόγλου (η επιμονή νικά), ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μετά το πόρισμα της επιτροπής, το υπουργείο θα προχωρήσει σε τελικές αποφάσεις.

Είναι σαφές, ότι από την απόφαση της διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας, τους υπεύθυνους της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει αυτοτελής ένταξη του τμήματος εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Είναι σαφές επίσης, ότι η όποια καθυστέρηση στην κατεύθυνση επίτευξης λύσης επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της εκπαίδευσης των εργοθεραπευτών στην Ελλάδα.

Είναι σαφές τέλος, ότι οποιαδήποτε άλλη λύση, πλην της αυτοτελούς ένταξης, από όπου και αν προέρχεται μας βρίσκει αντίθετους και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την ανατροπή της.

Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση των εργοθεραπευτών δεν μπορεί ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να δοθεί βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.
ΠΔΕ

Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών ΝΠΔΔ
29 Νοεμβρίου 2017
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54