Τι συμβαίνει στην ΕΡΑ Χανίων;

Υπο τον τίτλο "Η αλήθεια για τα γεγονότα στην ΕΡΤ Χανίων" ο προιστάμενός της κ.Γιάννης Κτιστάκης σε επιστολή του αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα στον ραδιοφωνικό σταθμό στην Σούδα.

Η επιστολή του κ.Κτιστάκη έχει ως εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που αναφέρονται στην ΕΡΤ, στην ΕΡΤ Χανίων και σε μένα προσωπικά, άλλα ανακριβή και άλλα αναληθή, επιθυμώ με την παρούσα επιστολή να αποκαταστήσω την αλήθεια.

Ας πάρουμε  τα γεγονότα με τη σειρά.

ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΤΩΝ

Η ΕΡΤ, αντιμετωπίζοντας αγωγές εναντίον της από θιγόμενους ακροατές της από τις εκπομπές ακροατριών και ακροατών μέσα από τις συχνότητές της, αποφασίζει να θέσει κανόνες στη μετάδοση των εκπομπών τους.
Εν αναμονή της γνωμάτευσης της Νομικής της Υπηρεσίας -και για να αποφύγει νέες αγωγές- ζητεί να σταματήσουν προσωρινά οι συγκεκριμένες εκπομπές, μέχρι τη θέσπιση των κανόνων αυτών.
Δύο από αυτές τις εκπομπές της ΕΡΤ Χανίων δεν ήταν τοπικές. Στέλνονταν ηχογραφημένες στην ΕΡΤ Χανίων, η μία από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη από την Αθήνα. 

Οι ακροατές που έκαναν εκπομπή στην ΕΡΤ Χανίων, αντί να δείξουν κατανόηση, να περιμένουν την ανακοίνωση των κανόνων και μετά να καθορίσουν τη στάση τους, κινητοποιήθηκαν εναντίον της ΕΡΤ, της ΕΡΤ Χανίων και εναντίον των ανθρώπων που την εκφράζουν σε κάθε επίπεδο της ιεραρχίας της, με την κυρία Σοφία Θεοδωράκη, η οποία είχε αντικατασταθεί λίγες ημέρες νωρίτερα από τη θέση της προϊσταμένης της ΕΡΤ Χανίων, να πρωτοστατεί στην κινητοποίηση!
Να σημειωθεί δε, και αυτό έχει τη σημασία του, ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου ζήτησα να μάθω τις εκκρεμότητες και τις δεσμεύσεις της ΕΡΤ Χανίων, ωστόσο, δυστυχώς, δεν έλαβα απάντηση από την απερχόμενη Προϊσταμένη.

Πλέον, με βάση τους κανόνες που καθόρισε η ΕΡΤ για να προστατευθεί έναντι τρίτων, κάθε ακροάτρια ή ακροατής που θέλει να κάνει εκπομπή στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ, άρα και στην ΕΡΤ Χανίων, μπορεί να υποβάλλει αίτηση στις πενταμελείς Ομάδες Προγράμματος  που έχουν συσταθεί σε κάθε Περιφερειακό σταθμό της, υποβάλλοντας μαζί με την αίτησή της/του και ένα ηχητικό αρχείο - πιλότο της αιτούμενης εκπομπής της/του.
Η αιτούμενη εκπομπή της/του, αφού θεωρηθεί από την επιτροπή επαρκής από όλες τις απόψεις (αισθητικής, λόγου, κ.λπ.) αποστέλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση της ΕΡΤ για την τελική της έγκριση.

Μετά την τελική έγκρισή της, η εκπομπή μπορεί να μεταδοθεί από τις συχνότητες της ΕΡΤ, μόνο με την παρουσία δημοσιογράφου ή παραγωγού ή εκτελούντα χρέη παραγωγού υπαλλήλου της στο στούντιο.

Αυτή είναι η διαδικασία.

Η ΕΡΤ, λοιπόν, παραμένει ανοικτή στην κοινωνία, όχι όμως ανεξέλεγκτα, αλλά με κανόνες, όπως υπάρχουν κανόνες σε κάθε δημόσια δραστηριότητα.

Η δράση της πρώην ΕΡΑ Χανίων «Κάνε την εκπομπή σου» πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2012 - 2013 και κάθε ακροατής μπορούσε να κάνει μέχρι τέσσερις (4) εκπομπές προσκομίζοντας πριν από την έναρξη της εκπομπής του ηχητικό αρχείο - πιλότο και υπογράφοντας και σχετικά έγγραφα.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ»

Η εκπομπή της κυρίας Σοφίας Θεοδωράκη διαρκεί περίπου 45 λεπτά κάθε φορά.
Την 7η Νοεμβρίου 2017 ήταν προγραμματισμένη να μεταδοθεί από 11:00 έως 13:00, λόγω άδειας ασθενείας άλλης συναδέλφου δημοσιογράφου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στο πρόγραμμα, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η κυρία Θεοδωράκη γνωρίζει ότι η εκπομπή της θα διαρκέσει μέχρι τις 13:00, πράγμα το οποίο αναγγέλλει στους ακροατές όχι μόνο στην έναρξη, αλλά επαναλαμβάνεται και κατά τη διάρκεια της εκπομπής.  
Στη λήξη της εκπομπής της, στη μία παρά δύο λεπτά το μεσημέρι, λέει ότι «θα διακόψουμε για το δελτίο ειδήσεων και θα επανέλθουμε», δηλαδή αποφασίζει αυθαίρετα ότι η εκπομπή της θα συνεχιστεί και μετά το δελτίο ειδήσεων.

Είναι αυτό «διακοπή της εκπομπής στον αέρα» ή καταστρατήγηση του προγράμματος της ΕΡΤ Χανίων; (Το σχετικό ηχητικό αρχείο είναι στη διάθεση οποιουδήποτε το επιθυμεί). 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω, ότι η κα Θεοδωράκη, όταν ήταν προϊσταμένη του σταθμού, για προσωπικούς της λόγους μετέθεσε -αν και αυτή η απόφαση ήταν σε βάρος του σταθμού- σε ώρα μη υψηλής ακροαματικότητας εθελοντικές εκπομπές εργαζομένων της ΕΡΤ. Εκπομπές με κρητική παραδοσιακή μουσική και τοπικού πολιτιστικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα να διακοπούν, επειδή οι παραγωγοί τους ένοιωσαν ότι με αυτήν τη συμπεριφορά της προσέβαλε την κρητική παράδοση και τον κρητικό μουσικό πολιτισμό, που πάντα είχαν προτεραιότητα και εκπέμπονταν σε ώρα υψηλής ακροαματικότητας.
Κάποιοι από αυτούς, που τώρα ζητούν, μέσω διαμαρτυριών και ανακοινώσεών τους, την επανεκπομπή των εκπομπών που σταμάτησαν, τότε δεν αντέδρασαν αν και το γνώριζαν. Μάλιστα, κάποιος ζήτησε από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ Χανίων - εθελοντές παραγωγούς των εκπομπών αυτών, να πειθαρχήσουν στην Προϊσταμένη γιατί τότε (2016 ήταν) η ΕΡΤ Χανίων ανήκει στην ΕΡΤ ΑΕ και δεν υπάρχει αυτοδιαχείριση.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Συμφέροντα; Κάτι άλλο; Ποιος ξέρει…

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ

Από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2015, η ΕΡΤ Χανίων δεν σταμάτησε να λειτουργεί.

Το τοπικό μουσικό χρώμα, όπως θα έχουν παρατηρήσει οι ακροατές, λείπει από την ΕΡΤ Χανίων, η οποία μέχρι πολύ πρόσφατα εξέπεμπε από το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι μόνο ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις. Η κρητική παράδοση και μουσική αντιμετωπιζόταν, λίγο – πολύ, ως παρακατιανή. Στο παρελθόν, οι όποιες εθελοντικές προσπάθειες υπαλλήλων της συνετρίβησαν σχεδόν με την έναρξή τους. 

Τελευταία γίνονται κάποια βήματα για να γίνει ο σταθμός τοπικός στην κυριολεξία και να διατηρεί το τοπικό του χρώμα σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας, στηρίζοντας και διαδίδοντας τη μουσική της Κρήτης και την πολιτιστική μας παράδοση.

Σύντομα η ΕΡΤ Χανίων, με δελτίο Τύπου, θα καλέσει όποιον ακροατή των Χανίων ή του Ρεθύμνου επιθυμεί, να υποβάλλει την πρόταση εκπομπής του προς την Ομάδα Προγράμματος του σταθμού, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνω: Η ΕΡΤ παραμένει ανοικτή στην κοινωνία, όχι όμως ανεξέλεγκτα, αλλά με κανόνες.

Γιάννης Κτιστάκης
Προϊστάμενος ΕΡΤ Χανίων."


Πηγή flashnews
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13/11/2017 - 10:11