ΠΦΣ: Σοβαρά εμπόδια στην τροφοδοσία του πληθυσμού με εμβόλια λόγω γραφειοκρατίας!

Επισυνάπτεται σημερινό Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμ. Συλλόγου (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) για την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία συμπεριφορά, ή μάλλον αδράνεια, του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με το θέμα της πρόσβασης των πολιτών στα εμβόλια γρίππης και ιλαράς, εμβόλια που είναι απαραίτητα για τον πληθυσμό ειδικά αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

       Ειδικά στο θέμα των εμβολίων γρίππης, όπου παρατηρούνται πανελλαδικά σωρεία περιστατικών οι ασθενείς να έχουν συνταγή στα χέρια τους η οποία δεν...μπορεί να εκτελεστεί (!!), λόγω αβλεψίας και λάθους του Συστήματος, οπότε να αναγκάζονται είτε να μένουν ανεμβολίαστοι αν δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν ολόκληρη την τιμή του εμβολίου από την τσέπη τους, είτε να πληρώνουν για να εμβολιαστούν ενώ δικαιούνται θεωρητικά δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια, η ευθύνη ολόκληρη για την ντροπιαστική αυτή κατάσταση ανήκει, σύμφωνα με τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ, αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα σε ένα κύριο ονόματι Παππά Αναστάσιο (Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκων και προϊόντων υγείας του Υπ. Υγείας), ο οποίος με την ανεξήγητη αδράνεια που έχει επιδείξει, έχει στο τμήμα του γραπτή έγκριση από τον ΕΟΦ για διόρθωση του προβλήματος εδώ και σχεδόν δέκα (!!)ημέρες, και ακόμα την κλωθογυρνάει και δεν την έχει...υπογράψει και προωθήσει, όπως είναι η δουλειά του, ώστε το πρόβλημα να λυθεί! και να μπορούν οι πολίτες επιτέλους να εμβολιαστούν ανεμπόδιστα!!
Αυτή η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου και τμήματος είναι, ειδικά στο θέμα του εμβολιασμού για τη γρίππη, η αιτία που κρατούνται αυτή τη στιγμή όμηροι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε εμβόλια για τη γρίππη, όπως δικαιούνται.

Δαγρές Γιάννης - Φαρμακοποιός
 Μέλος ΔΣ ΠΦΣ & ΦΣΑ-ΝΠΔΔΟλόκληρη η ανακοίνωση του ΠΦΣ:
Η γραφειοκρατία δημιουργεί προβλήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ταλαιπωρώντας τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς.

Τα προβλήματα αφορούν τόσο τα εμβόλια της ιλαράς ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο επιδημικής έξαρσης ,αλλά και τα αντιγριπικά εμβόλια την ώρα που η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού βρίσκεται στην κορύφωση της.

Οσον αφορά τα εμβόλια της ιλαράς , παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ,επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα.

Για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά , ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.

Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην δυνατότητα αντικατάστασης του από το άλλο όμοιο.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα ο οποίος συνηγορεί σε αυτό, αλλά δυστυχώς η επίλυση του κολλάει στην γραφειοκρατία.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την δημοσιοποίηση του θέματος , θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτή είναι η ορθή πρακτική για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ           ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ


Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29/10/2017 - 15:02