Ανακοίνωση Νίκου Φωτόπουλου, μέλους ΔΣ ΔΕΗ Α.Ε., εκπροσώπου των εργαζομένων

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Φωτόπουλου, μέλους ΔΣ ΔΕΗ Α.Ε., εκπροσώπου των εργαζομένων:
Αθήνα 6.10.2017


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΑΜΕΣυναδέλφισσες, -φοι

Πριν λίγες μέρες (τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη) μετά από 6 χρόνια από τη σύλληψή μας (24/11/2011), πραγματοποιήθηκε η δίκη των 10 συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ και των 5 πολιτών για το αδίκημα της «παρακώλυσης λειτουργίας δημόσιας επιχείρησης κοινωφελούς σκοπού» και το αδίκημα της «αντίστασης κατά της αρχής» (αφορούσε μόνο τον ένα από τους πέντε πολίτες).

Με πολύ απλά λόγια επί της ουσίας η κατηγορία αφορούσε το ότι εμποδίζαμε καταλαμβάνοντας το κτίριο πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ στις 20/11/2011 να αποσταλούν στο ΔΕΔΔΗΕ οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών, των άνεργων, των ηλικιωμένων και άρρωστων συνανθρώπων μας που αδυνατούσαν να πληρώσουν το χαράτσι.

Το δικαστήριο, με ψήφους 2-1 και καταδικαστική εισήγηση του κ. Εισαγγελέα αποφάσισε την αθώωση όλων μας για την πρώτη κατηγορία και ομόφωνα επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή στον πολίτη που κατηγορείτο για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών!

Με βάση την πιο πάνω απόφαση, χωρίς να προσπερνώ την αξία της ως προς την πρώτη κατηγορία, θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για την πρόταση του κ. Εισαγγελέα και την οριακή απόφαση της αθώωσής μας.

Κυρίως όμως θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για την κατά 100% άδικη απόφαση καταδίκης του πολίτη.

Στο βαθμό που η πρόταση του κ. Εισαγγελέα αλλά και το οριακό της απόφασης για όλους όσους κατηγορούμαστε είναι ενταγμένο στην κατεύθυνση της τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται, δηλώνουμε (έχοντας ακόμα ανοιχτά κι άλλα δικαστήρια) και αυτό όχι από ασέβεια στην ελληνική δικαιοσύνη ότι καμιά απόφαση κανενός δικαστηρίου δεν θα μας αποτρέψει από το να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία. Και αυτό γιατί για εμάς δεν περισσεύει κανένας συνάνθρωπός μας.

Από όλα όσα με θάρρος όλοι οι κατηγορούμενοι καταθέσαμε στις απολογίες μας, επιλέγω να αναφέρω την απάντηση που όλοι δώσαμε στο ερώτημα: «αν σήμερα, 6 χρόνια μετά θα ξανακάναμε το ίδιο». Η απάντηση ήταν: «Τα χρόνια που πέρασαν μπορεί να έκλεψαν τους μισθούς μας, μπορεί να μας έκλεψαν τις συντάξεις μας, μπορεί να έκλεψαν και να σκότωσαν τα όνειρά μας, ένα πράγμα μόνο δεν κατάφεραν να κλέψουν και να μας σκοτώσουν … τις καρδιές μας. Αυτές τις κρατήσαμε ζωντανές και με βάση τα αισθήματα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς τους φτωχούς, τους άνεργους, τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους και ανήμπορους συνανθρώπους μας ΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΑΜΕ.
Υ.Γ. Εκφράζω τα αισθήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον πολίτη που καταδικάστηκε με την ποινή της φυλάκισης 1 έτους.

Εκφράζω τη βαθιά συγκίνηση μου και σφίγγω το χέρι όλων των συγκρατούμενών μου και σε αυτή τη δίκη όπως και στην προηγούμενη που έγινε πέρσι, όπου για δεύτερη φορά μας συνέλαβαν το 2012, γιατί αποκαλύψαμε ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν χαράτσι. Θεωρώ τιμή μου που με συνέλαβαν μαζί τους.

Τέλος, ανεξαρτήτως του ψυχικού κόστους και της ταλαιπωρίας, θεωρώ τιμή μου και τη δίκη που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο με κατηγορούμενους 59 συνδικαλιστές και στελέχη της επιχείρησης και την δίκη που θα γίνει την 1η Νοέμβρη με κατηγορούμενους όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ για την πρώτη μεγάλη απεργία (5νθήμερη) που έγινε στη χώρα μας ενάντια στα μνημόνια τον Ιούνιο του 2011.

Όποια κι αν είναι η απόφαση, θα τη δεχτούμε με χαρά.

Δεν μετανιώνουμε γιατί μείναμε όρθιοι και κάναμε το χρέος μας.

Στο μάθημα της υποταγής θα μένουμε πάντα μετεξεταστέοι.


Τέλος θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δικηγόρους υπεράσπισής μας και συγκεκριμένα τους κ.κ. Τσοβόλα Δημήτρη, Περπατάρη Δημήτρη, Πρίσκο Κωνσταντίνο ΚΑΙ Ζαφειρίου Ελένη.


Νίκος Φωτόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.
Εκπρόσωπος των εργαζομένων

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54