Γιατί υπολειτουργεί το έργο της Δανάης Στράτου «ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ» στα «Αισχύλεια 2017» στην Ελευσίνα;

Η πόλη της Ελευσίνας επάξια διεκδίκησε και φέρει πλέον τον τίτλο Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017», στην πόλη αυτή με την τεράστια ιστορία και την πολιτιστική βαρύτητα έχουν λάβει χώρα και λαμβάνουν ακόμα, περισσότερες από 60 εκδηλώσεις:21 παραστάσεις θεάτρου, 17 μουσικές, 14 κινηματογραφικές προβολές, 4 performances, 3 εικαστικές εκθέσεις, 2 διαλέξεις, 1 διεθνές συνέδριο και ο ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, όπως επίσημα αναφέρεται από το Φεστιβάλ

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν παρά να συγχαρούμε τον Δήμο Ελευσίνας, όλους τους αρμόδιους φορείς και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ αυτό,  γιατί προσδίδουν στην Ελευσίνα την αξία και την θέση που της αξίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια και συμβάλλουν στη σταδιακή μεταμόρφωσή της, σε μια λαμπερή, επισκέψιμη πόλη ιστορίας και πολιτισμού, διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ωστόσο δεν μπορούμε να κρύψουμε την απορία αλλά και την απογοήτευσή μας  γιατί επανειλημμένως δεν είχαμε πρόσβαση ως επισκέπτες, σε ένα από σημαντικότερα έργα που ξεχωρίζουν στα «Αισχύλεια 2017». Πρόκειται για την εικαστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου με τίτλο «Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα» στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Όπως η ίδια η Δανάη Στράτου περιγράφει «Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα. Με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, το έργο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ως τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα.

Εμπλέκει στην «αφήγησή» του τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τη θνητότητα, την έννοια του ταξιδιού, την υπαρξιακή αναζήτηση ενός προορισμού και τη μετανάστευση ως φαινόμενο που καθόρισε την ιστορία της περιοχής αλλά που επίσης επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας».

Προς μεγάλη μας έκπληξη λοιπόν συνειδητοποιήσαμε, προσπαθώντας να επισκεφτούμε επανειλημμένως το έργο της Δανάης Στράτου, πως παρέμενε κλειστό για το κοινό. Στο προηγούμενο διάστημα. επικοινωνήσαμε με την ίδια την δημιουργό η οποία μας διαβεβαίωσε πως δεν είχε καμία υπαιτιότητα αλλά και καμία επίσημη ενημέρωση  για την κατάσταση αυτή αποκλεισμού του έργου της.

Εν κατακλείδι, η απογοητευτική διαπίστωσή μας είναι πως η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση ήταν κλειστή ή καλύτερα τελούσε σε υπολειτουργία μέχρι πρόσφατα και τώρα επαναλειτουργεί με περιορισμούς. 

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στα πλαίσια του Φεστιβάλ και ίσως η πρώτη φορά που πλήττεται το έργο ενός δημιουργού, χωρίς ο ίδιος μάλιστα να έχει ενημερωθεί επίσημα και επιπλέον χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το κοινό για τους καλοκαιρινούς μήνες στους οποίους το έργο παρέμενε κλειστό.  

Ο αποκλεισμός του έργου της Δανάης Στράτου έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ίδια την δημιουργό και το έργο της όσο και για τους επισκέπτες Έλληνες και ξένους, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, και πολίτες του κόσμου  που τίμησαν τα «Αισχύλεια 2017» και την Ελευσίνα με την παρουσία τους και δεν τους επιτράπηκε η πρόσβασή τους στο έργο χωρίς καμία εξήγηση, χωρίς καμία ενημέρωση.

Η εικαστικός Δανάη Στράτου, όπως και κάθε δημιουργός που συμμετέχει σε παρόμοιους θεσμούς,  προορίζει το έργο της  για το εγχώριο αλλά και το παγκόσμιο κοινό και σε αυτό πρέπει να καταλήγει κάθε έργο διατηρώντας την ακεραιότητά του.

Ελπίζουμε η εικαστική εγκατάσταση “Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα” την οποία μάλιστα τίμησε με την παρουσία της  η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, να είναι  προσβάσιμη στους επισκέπτες με  το ίδιο απλό καθεστώς που ισχύει για τα υπόλοιπα έργα στα πλαίσια του Φετιβάλ «Αισχύλεια 2017» .

Παραθέτουμε την  μόλις χθεσινή  επίσημη ανακοίνωση όπως αυτή αναρτήθηκε στο Φεστιβάλ Αισχύλεια, και ενώ το έργο της Δανάης Στράτου, για 1 ½ μήνα χωρίς επίσημη  ενημέρωση και ανακοίνωση ήταν κλειστό ή υπολειτουργούσε. 

«Το έργο της Δανάης Στράτου Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα είναι και πάλι επισκέψιμο σε περιορισμένη έκταση, με είσοδο από τη θάλασσα.

Μετά από ένα διάστημα παύσης της λειτουργίας του κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί να ανοίξει πλήρως για το κοινό στις 21/9, αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επέκτασης.

Η παύση συνέπεσε με την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του από την 1η έως τις 20 Αυγούστου, και παρατάθηκε προκειμένου να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες αφορούσαν την καλύτερη λειτουργία του Ελαιουργείου και δεν είχαν καμία σχέση με το έργο της κυρίας Στράτου, και έγιναν χωρίς καμία υπαιτιότητα της δημιουργού.

Η λειτουργία του έργου θα παραταθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου 2017, ώστε να αναπληρωθεί το διάστημα της μη προγραμματισμένης παύσης λειτουργίας».


Συντάκτης άρθρου: Αδαμαντία Θεοδώρου

Φωτογραφία: Νικόλας Μομφερράτος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05/09/2017 - 00:41