Επιτυχημένη η παρουσίαση του DiEM25 στην Αθήνα

Με το θεατρικό μονόπρακτο, “Το Δέντροτου Γιώργου Μανιώτη σε ερμηνεία του Νίκου Μαγδαληνού, με χαιρετισμούς από μέλη του DiEM25 στην Ελλάδα, όπως τις αυθόρμητες ομάδες του DiEM Αθήνας, αλλά και μέλη διεθνούς εμβέλειας όπως την Ναόμι Κλάιντον Νόαμ Τσόμσκι, τον Μπράιαν Ίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης άνοιξε την εκδήλωση του κινήματος DiEM25 στην πόλη που γέννησε αυτή την ιδέα, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτινγκ,το βράδυ της Παρασκευής 19 Μαΐου. Σε ένα Σπόρτιγκ που κατάφερε να φιλοξενήσει πάνω από 1500 άτομα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε μεταξύ  άλλων  στον λόγο του για την ψήφιση των νέων μέτρων πως “οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν μέτρα με τα οποία διαφωνούσαν,  ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν μέτρα τα οποία οι ίδιοι θα ψήφιζαν αν ήταν στην κυβέρνηση” και συνέχισε λέγοντας,

“Όταν εκείνοι μετατρέπουν το κοινοβούλιο σε φαρσοκωμωδία, εμείς καταλαμβάνουμε γήπεδα, θέατρα, πλατείες, και φέρνουμε έργα όπως αυτό του Γιώργου Μανιώτη, το οποίο απαντάει σε όλα τα ερωτήματα για το πως φτάσαμε έως εδώ, για το πως κάποιοι αποφάσισαν ότι ολόκληρες χώρες και ολόκληροι λαοί περίσσεψαν”

Τόνισε  επίσης την ανάγκη  να υπάρξουν προϋποθέσεις συμφωνίας μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων καθώς η κρίση είναι πολύ βαθειά.

Την ιδιαίτερη σημασία του πανευρωπαϊκού κίνηματος DiEM25, τόνισε ο Γιάνης Βαουφάκης, το οποίο, όπως είπε, πασχίζει να είναι το πρώτο ενιαίο, διεθνικό κίνημα που δρα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης σημειώνοντας «επειδή γνωρίζουμε ότι για να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας ως Έλληνες, ως Ιταλοί, ως Γερμανοί, πρέπει να επανακτήσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο της Ευρώπης ως Ευρωπαίοι”.
Την εκδήλωση του κινήματος DiEM25, τίμησαν και στήριξαν με την παρουσία τους και τους λόγους τους, ο βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο εξαιρετικός συνθέτης  Δήμος Μούτσης.
Σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν η εικαστική εγκατάσταση του Jonan Staal, το σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη αλλά και η οργάνωση του DiEM Voice, από την Δανάη Στράτου και την ομάδα της, χάρη στο οποίο το κοινό είχε την ευκαιρία να εκφραστεί μέσω μηνυμάτων τα οποία σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης του DiEM25, προβάλλονταν στην γιγαντοοθόνη.
Tελικά, ίσως η εκδήλωση του κινήματος DiEM25 στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτινγκ,το βράδυ της Παρασκευής όχι μόνο έδωσε πνοή σε αυτή την γωνιά της Αθήνας αλλά ίσως ήταν και από τις δημοκρατικότερες παρουσιάσεις πολιτικού κινήματος, αφού κάθε πολίτης που βρέθηκε εκεί είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, ενεργά και δημόσια.

Παραθέτουμε ένα αντιπροσωπευτικό απόσπασμα από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη:

"H Συμφιλίωση των Ελλήνων μεταξύ μας είναι αδύνατη όσο το βαθύ ευρωπαϊκό κατεστημένο και η ελληνική ολιγαρχία επιμηκύνουν την επτάχρονη γενικευμένη, τετραπλή πτώχευση: πτωχευμένο κράτος, πτωχευμένες τράπεζες, πτωχευμένες επιχειρήσεις, πτωχευμένες οικογένειες. Την ανυπόφορη κατάσταση που όλοι χρωστούν σε όλους και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει. Όσο αυτό συνεχίζεται ελέω των ελληνικών κυβερνήσεων η διχόνοια θα πλανάται σαν φάντασμα πάνω από μια χώρα που ερημοποιείται ασταμάτητα, δωρίζοντας τους νέους της σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Παράλληλα, θα αναβάλεται η Ευρωπαϊκή Συμφιλίωση ενώ η Ευρωπαϊκή Αποδόμηση θα θριαμβεύει. Γιατί; Επειδή η άρνηση του Βαθέως Ευρωπαϊκού Κατεστημένου να παραδεχθεί πως η τετραπλή μας πτώχευση δεν ξεπερνιέται με ακόμα μεγαλύτερα δάνεια και περισσότερη λιτότητα αντανακλά την άρνησή τους να ξανασχεδιάσουν ένα νομισματικό σύστημα που καταστρέφει την Ευρώπη. Κάτι που πολύ σύντομα θα καταλάβει ο φίλος μου Εμμανουέλ Μακρόν. Αφού τους έχει δώσει την λιτότητα και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που απαιτούν, αφού έχει ουσιαστικά καλωσορίσει την Τρόικα στο Παρίσι, θα εισπράξει το μεγάλο ΝΑΪΝ για την αναδιάρθρωση της ευρωζώνης. Όπως κάνουν χρόνια τώρα με την αναδιάρθρωση του δικού μας χρέους μας το οποίο έχει αναδειχθεί στο προάγγελο την Ευρωπαϊκής διάλυσης: Όσο αρνούνται την αναδιάρθρωσή του τόσο δείχνουν ανίκανοι να σώσουν την ΕΕ. 
Φίλες και φίλοι, είναι αλήθεια ότι, όπως με κατηγόρησαν ακόμα και σύντροφοι όταν άρχισαν να θέλουν να συνθηκολογήσουν, έχω πράγματι κόλλημα με το χρέος. Όπως τους απάντησα, ναι έχω κόλλημα με το χρέος όπως ένας αιχμάλωτος πολέμου δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την απόδραση. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το Νο. 1 ζητούμενο γιατί το χρέος κρύβεται πίσω από την γενικευμένη, τετραπλή πτώχευση.
Σε μια κανονική χώρα, ο καταμερισμός οφελών και ζημιών προκύπτει από την πάλη των τάξεων, την διελκυστίνδα μεταξύ μισθών-κερδών, κεφαλαίου-εργασίας. Όμως η Ελλάδα δεν είναι πια κανονική χώρα. Εδώ και χρόνια, λόγω του μη βιώσιμου χρέους, πτωχεύουν ταυτόχρονα εργοδότες και εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, εισαγωγείς και εξαγωγείς. Εδώ που φτάσαμε οι μόνοι που ωφελούνται είναι η παρασιτική ολιγαρχία που ταυτίζεται με τους δανειστές, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την Μνημονιακή διαδικασία και, έτσι, διατηρεί την εξουσία της επί ενός λαού τον οποίο λοιδωρεί στην βάση των νέων δανείων που τον χρεώνει.
Για να γίνει η Ελλάδα κανονική χώρα απαιτείται η κατάλυση της νέας «εθνοσωτηρίου επταεπτίας», η κατάργηση της χρεο-δουλοπαροικίας. Φτάνουν πια οι διασώσεις μας! Αρκετά μας έσωσαν δανειζόμενοι εκ μέρους μας.
Σήμερα, η παραδοσιακή κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, αυτό που λέγαμε πάλη των τάξεων, έχει αντικατασταθεί από το μέγα ζητούμενο: Την αναδιάρθρωση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών που προαπαιτεί την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Αναδιάρθρωση και Δημοκρατία πάνε μαζί!
Το μόνο καλό είναι ότι όταν η κρίση είναι τόσο βαθειά όπως τώρα δημιουργούνται προϋποθέσεις συμφωνίας  μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, παραδοσιακά ανταγωνιστικών. Έντιμοι φιλελεύθεροι και συντηρητικοί, Κεϋνσιανοί, Μαρξιστές, ελευθεριάζοντες-λιμπεραλιστές - μπορούμε να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει αύριο το πρωί: Για να ξεφύγει η Ελλάδα από την ερημοποίηση πρέπει να συμφιλιωθούμε συμφωνόντας σε τρεις στόχους:
Α. Αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων
Β. Δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας.
Γ. Τερματισμός των αυτο-τροφοδοτούμενων περικοπών συντάξεων, επενδύσεων, μισθών
Η επίτευξη αυτών των στόχων μπορεί και απαιτείται να αποτελέσει την βάση για την ΛΥΣΗ.
Κανένας όμως από τους τρεις στόχους δεν συνάδει με το «κλείσιμο της αξιολόγησης», και την λογική του 3ου Μνημονίου, που θεμελιώνεται ακριβώς στα αντίθετα: (α) Αύξηση των απαράδεκτα υψηλών φορολογικών συντελεστών, (β) αναβολή της αναδιάρθρωσης ιδιωτικών και δημοσίων χρεών σε ένα μέλλον (όπου ο κοινωνικός ιστός και το ανθρώπινο κεφάλαιο θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και η χώρα θα έχει ερημοποιηθεί, και (γ) νέες περικοπές που μειώνουν κι άλλο την παραπαίουσα εγχώρια δραστηριότητα.
Η επίτευξη των τριών απαραίτητων στόχων προϋποθέτει επτά ΤΟΜΕΣ: 

1.      Μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών – 18% ο ΦΠΑ, 20% ο φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση του φόρου αλληλλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30000

2.      Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη

3.      Στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ

4.      Άμεση ίδρυση Δημόσιου Εεξωτραπεζικού Συστήματος Ππληρωμών – που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές, και που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμισης της φτώχειας

5.      Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με  μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς.

6.      Μετατροπή Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία την οποία διαχειρίζεται με στόχο τις επενδυντικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία. Μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφάλαια.

7.      Σεβασμός στην μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα: Τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ-ΕΦΚΑ  για μισθωτούς οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ & για νέες επιχειρήσεις, start-ups, που απαλλάσσονται για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές."

Βάντα Θεοδώρου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26/05/2017 - 02:41