Καταγγελία - Απάντηση Φαρμακοποιών: Σιωπηρή/έμμεση άρνηση κ. Πορτοσάλτε να αντιμετωπίσει ισότιμα πολιτικό και φαρμακοποιούς

Αγαπητές/οι,

 -      Πριν 8 ημέρες (Πέμπτη , από την πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του κου. Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ-ΡΑΔΙΟ, ο κος. Θεόδωρος Πάγκαλος εκτόξευσε σωρεία ανακριβειών και δυσφημιστικών υπονοούμενων για τους φαρμακοποιούς, που είναι ικανά, αν μείνουν αναπάντητα να προκαλέσουν ψευδείς εντυπώσεις, δηλαδή να παραπλανήσουν σοβαρά τους ακροατές και να τους στρέψουν αδίκως εναντίον των συμπολιτών τους φαρμακοποιών:


  (Ηχητικό) εδώ:    Παραλήρημα Πάγκαλου κατά φαρμακοποιών: «Γιατί να μη δουλεύουν μέρα-νύχτα; Ας πάρουν υπαλλήλους!»


Μετά από επικοινωνία μας με τον εν λόγω δημοσιογράφο μας προτάθηκε να γραφτεί απαντητική επιστολή προς τον κο. Πάγκαλο η οποία θα διαβαζόταν από τον δημοσιογράφο δημοσίως.

       Η επιστολή συντάχθηκε μεν, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά ουδέποτε διαβάστηκε, με άλλα λόγια μας αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ισότιμης αντιμετώπισής μας και της απάντηση στις ψευδείς εντυπώσεις που άφησε ο κος. Πάγκαλος, με υπαιτιότητα του κου. Πορτοσάλτε.

       Λυπούμαστε ειλικρινά για αυτή την άδικη, άνιση και διχαστική μεταχείριση που επιφυλάσσει σε βάρος 11.000 συμπολιτών του ο κος. Πορτοσάλτε, σίγουρα συμπεριφορά τόσο αντιδεοντολογική όσο και ρατσιστική σε βάρος μας.

       Λυπούμαστε ειλικρινά και για τον χρόνο που σπαταλήσαμε να ασχολούμαστε με όσα τυχόν σκουπίδια και παραμύθια αναπαράγονται στην εκπομπή του σε βάρος μας, όπως στην περίπτωση αυτή από τον πρώην πολιτικό, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται περί αθώας αμέλειας του δημοσιογράφου που τα φιλοξενεί, ενώ απ΄ όσο δυστυχώς διαφαίνεται μάλλον πρόκειται περί προκατάληψης σε βάρος μας.

       Το κοινό φυσικά που ακούει ραδιόφωνο έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ακούει όλες τις απόψεις ισότιμα και όχι να εκτίθεται άθελά του σε σκιώδη προπαγάνδα σε βάρος κανενός, όπως δυστυχώς συνέβη στο προκείμενο σε βάρος των φαρμακοποιών εξ΄ υπαιτιότητας του κου. Πορτοσάλτε. 

       Ευχόμαστε απλώς το περιστατικό αυτό να είναι μία απλή παρεξήγηση, παρόλο που κανένα χαρακτηριστικό του δυστυχώς δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

       Με Εκτίμηση,

   Δαγρές Γιάννης - Φαρμακοποιός

 Αντιπρόεδρος ΦΣΑ & ΠΦΣ - ΝΠΔΔ

(Σ.Σ.:
Επισυνάπτεται η επιστολή-απάντηση των φαρμακοποιών στον κο. Πάγκαλο, η οποία δυστυχώς λογοκρίθηκε από την εκπομπή του κου. Πορτοσάλτε, ως ύστατη προσπάθεια έστω να αναγνωσθεί τουλάχιστον από κάποιους και να αποκατασταθεί έστω και μερικώς η αλήθεια για τα Φαρμακεία.- Η Καταγγελία αυτή κοινοποιήθηκε επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) καθώς και στη Γ.Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας και Προβολής - Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ).ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΠΡΟΣ κο. ΠΑΓΚΑΛΟ

Με έκπληξη ακούσαμε από την εκπομπή σας το πρωί της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2016, δηλώσεις του κου. Θεόδωρου Πάγκαλου αναφορικά με τους έλληνες φαρμακοποιούς.

1. Ο κος. Πάγκαλος ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πούμε στους γερμανούς φαρμακοποιούς που δουλεύουν μέρα-νύχτα να μας δώσουν λεφτά τη στιγμή που οι έλληνες συνάδελφοί τους δεν δουλεύουν το Σαββατοκύριακο.

Του θυμίζουμε ότι:
  • Στην Αθήνα υπάρχουν ακόμα και τώρα άνω των 80 διανυκτερευόντων Φαρμακείων καθημερινά, ενώ στο Βερολίνο μόλις 10.

  • Στη Γερμανία τα Φαρμακεία είναι κλειστά τις Κυριακές, πλην διανυκτερευόντων, αλλά και τις εργάσιμες ημέρες τα Φαρμακεία λειτουργούν πάνω-κάτω τις ίδιες ώρες με τα ελληνικά, παρόλο που εκεί είναι μεγαλύτερα με περισσότερους υπαλλήλους, επειδή είναι λιγότερα.

  • Στη Γερμανία (όπως και στις περισσότερες υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες) οι φαρμακοποιοί στις εφημερίες-διανυκτερεύσεις πληρώνονται εξτρά, ενώ εδώ όχι.

  • Θα έβρισκε ακόμα ευκολότερα Φαρμακεία εκεί που μένει αν δεν καταργούνταν το ρυθμισμένο ωράριο με τα τόσα εφημερεύοντα-διανυκτερεύοντα που ίσχυε, μιας και το σημερινό διευρυμένο-ελεύθερο ωράριο μείωσε τα εφημερεύοντα- διανυκτερεύοντα Φαρμακεία στα μισά από πριν.

2. Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή που μένει οι βάρδιες των Φαρμακείων είναι αραιές ενώ θα μπορούσαν πχ. να πυκνώσουν αν οι φαρμακοποιοί προσλάμβαναν υπαλλήλους.

  • Αναρωτήθηκε ποτέ του αν τα ελληνικά Φαρμακεία σήμερα έχουν τα λεφτά να προσλάβουν παραπάνω υπαλλήλους για εφημερίες-διανυκτερεύσεις;

  • Ή θα προτιμούσε να έκλειναν τα μισά Φαρμακεία της χώρας, αφήνοντας στον δρόμο 10-12.000 εργαζόμενους, για να λειτουργήσουν μόνο λίγα μεγάλα Φαρμακεία με το μισό φυσικά προσωπικό αθροιστικά, όσους επιπλέον και αν προσλάμβαναν;

  • Θα του άρεσε δηλαδή αντί για 5 Φαρμακεία στην περιοχή του να υπήρχε ένα ή και κανένα, απλά για να λέμε ότι φτιάξαμε μεγαλύτερα Φαρμακεία που να ευχόμαστε να λειτουργούν παραπάνω ώρες, κάτι πάντως που στη Γερμανία με τέτοια μεγάλα Φαρμακεία δεν συμβαίνει;

3. Τέλος, ο κος. Πάγκαλος ρώτησε γιατί να μην διατίθεται απλά φάρμακα από τα Σούπερ-Μάρκετ.

  • Άραγε είναι ο ίδιος πιο ειδικός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ή τον ΕΟΦ και τόσους άλλους Επιστημονικούς Φορείς που σε συνεχείς Εκθέσεις τους ήδη από το 2012 έχουν ταχθεί εναντίον της διάθεσης οποιουδήποτε φαρμάκου εκτός Φαρμακείων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις χώρες εκείνες που το επιτρέπουν ακόμα;

  • Τόσες διεθνείς στατιστικές και δημοσιεύματα που δείχνουν τόσα περιστατικά δηλητηριάσεων από ΜΥΣΥΦΑ που πουλιούνται εκτός Φαρμακείων δεν συγκινούν τον κο. Πάγκαλο ή ο ίδιος δεν θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο προσεκτικοί με την υγεία μας;

i) Δεν γίνεται να έχουμε λίγα, μεγάλα Φαρμακεία Νέας Υόρκης ή Λονδίνου, αλλά να έχουμε και την απαίτηση να έχουμε και από ένα Φαρμακείο δίπλα στο σπίτι μας όλοι.

ii) Δεν γίνεται να έχουμε ταυτόχρονα ελεύθερα ωράρια αλλά να θέλουμε και αναγκαστικές 24ωρες υπηρεσίες.

iii) Και δεν γίνεται να έχουμε οικονομική ανάπτυξη στο φάρμακο, δηλαδή ελεύθερη διάθεση από παντού και

υπερκατανάλωση, αλλά συνάμα να θέλουμε να προστατεύουμε τη Δημόσια Υγεία από υπερβολική χρήση

φαρμάκων. Ή το ένα θα έχουμε ή το άλλο.

Καλοί λοιπόν οι λαϊκισμοί και οι φτηνές εντυπώσεις, αλλά οι ακροατές δεν χρωστάνε τίποτα να εκτίθενται σε ανοησίες εκτός τόπου και χρόνου από ανθρώπους που έχουν μαύρα μεσάνυχτα στο τι συμβαίνει στα φάρμακα και στα Φαρμακεία.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ:

Βαρδιάμπασης Κώστας

Βογιατζής Γιώργος

Δαγρές Γιάννης

Καρλατήρας Στράτος

Κετσίμπασης Χαράλαμπος

Κομονταχάκης Γιάννης

Κουτέπας Γιώργος

Λαγός Χρήστος

Μανωλόπουλος Κώστας

Μηνοβγιούδης Δημήτρης

Μπάρλας Βαγγέλης

Ράγιας Δημήτρης

Τερζής Τάσος

Τοπάλογλου Άλκης

Τσιριμπής Δημήτρης

Χαληγιάννης Ηλίας

Χασανέας ΚώσταςΤελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17/12/2016 - 14:25