Συνέλευση Ενεργών Ανέργων, Σάββατο 3/12, 12:00 Σολωμού 13 (4ος όροφος), Εξάρχεια

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έρχεται να επιβεβαιώσει πως μπαίνουμε πλέον για τα καλά στον χειμώνα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και πιο συγκεκριμένα στον έβδομο συνεχόμενο χειμώνα που είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια ακόμη συνθηκολόγηση στο όνομα, πάντα, του καλού της χώρας. Αυτήν την φορά η συνθηκολόγηση αφορά τα εργασιακά και το «κλείσιμο της αξιολόγησης» βαφτίζεται «καλό της χώρας». Ενώ ετοιμάζονται να περικόψουν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει από τον Αρμαγεδδώνα των μνημονίων, η ανεργία παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα και συνεχίζεται ο καθημερινός γολγοθάς για την επιβίωση 1,5 εκ. ανθρώπων.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την «ανάπτυξη» που έρχεται, εδώ και 7 χρόνια έρχεται (από τον Άρη να ερχόταν θα είχε φτάσει), δεν πείθουν κανέναν μας αφού την ίδια στιγμή, όχι μόνο η εύρεση εργασίας είναι αδύνατη, αλλά η στόχευση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει ακόμα και όσα ελάχιστα μέτρα ανακούφισης έχουν κατακτήσει οι άνεργοι με τους αγώνες τους. Εφαρμόζουν την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα προς τους εργοδότες, αρνούνται το οποιοδήποτε επίδομα κατευθείαν προς τους ανέργους, δεν εξασφαλίζουν πως θα συνεχιστεί η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα ΜΜΜ μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, συνεχίζουν την κοροϊδία με τα 8μηνα προγράμματα που ανακυκλώνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους ανέργους και τις οικογένειες τους χειροτερεύουν διαρκώς και ούτε το μέλλον προμηνύεται ευοίωνο. Ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε είναι να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε. Με την υποταγή, την ηττοπάθεια, την μοιρολατρία πότε δεν κερδήθηκε το παραμικρό. Η εμπειρία των τελευταίων εφτά ετών δείχνει πως μόνο όταν οι πολλοί ενώνονται καταφέρνουν να επιβάλλουν λύσεις, να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα τους. Με αυτές τις αξίες, της ενότητας και του αγώνα, οι Ενεργοί Άνεργοι συνεχίζουμε στον μονόδρομο που εμείς καταλαβαίνουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα στο πλευρό των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού κινήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς συνθήκες και απολαβές. Επιμένουμε σταθερά στην ανάγκη να πάρουν οι άνεργοι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να οργανωθούν σε επιτροπές γειτονιάς. Παλεύουμε για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των ανέργων (επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη, κανένα σπίτι ανέργου στο σφυρί κλπ). Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μας οδηγεί η πεποίθηση πως έχουμε δίκιο και θα το επιβάλλουμε.

Το Σάββατο 3/12 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των Ενεργών Ανέργων στα Εξάρχεια (Σολωμού 13, 4ος όροφος). Από την προηγούμενη συνέλευση μας, μεταξύ άλλων, έχουμε πραγματοποιήσει μια εκδήλωση με θέμα τον κοινό αγώνα ανέργων και εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά (μετά την εκδήλωση ακολούθησε πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα συζήτηση από τους φορείς και τις συλλογικότητες που συμμετείχαν) και μια μαζική παράσταση στο υπουργείο εργασίας με αιτήματα το επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα ΜΜΜ (έγινε και συνάντηση αντιπροσωπείας με σύμβουλο της αναπληρώτριας υπουργού, αλλά πέραν από συμπάθεια δεν λάβαμε καμία δέσμευση για τίποτα). Η εμπειρία που αποκομίσαμε από τις παραπάνω δράσεις, αλλά και από την συμμετοχή μας στην προσπάθεια, της τελευταίας περιόδου, για την συγκρότηση της «σύσκεψης για την ανεργία και την επισφάλεια» δημιουργούν την ανάγκη για να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να βγάλουμε συμπεράσματα. Πέραν όμως του απολογισμού της δράσης μας η συνέλευση θα συζητήσει τις επόμενες κινήσεις μας και συνολικότερα αλλά και πιο συγκεκριμένα σχετικά με το θέμα της μετακίνησης με τα ΜΜΜ αφού από 1/1/2017 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πως θα εξασφαλίσουν την δωρεάν μετακίνηση τους οι άνεργοι.

Καλούμε όλους τους ανέργους να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να παρακολουθήσουν την συνέλευση μας, να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και στις διεκδικήσεις των ανέργων.
energoianergoi.wordpress.com
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01/12/2016 - 00:28