Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

αναδημοσίευση από 902

Με μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης τίμησαν το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοέμβρη τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, διαδήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για τη δικαίωση των συνθημάτων του, βροντοφωνάζοντας «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Στην κεφαλή της πορείας στάθηκαν οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα κρατώντας το πανό του ΣΦΕΑ '67-'74 που δήλωνε «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Συνεχίζουμε».

Ακολουθούσαν χιλιάδες φοιτητές με τα δικά τους πανό και οι μαθητές με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής να διακηρύττει «Εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε». Μεγάλο ποτάμι το μπλοκ του ΠΑΜΕ και των άλλων φορέων της κοινωνικής συμμαχίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκλειναν τη μεγάλη διαδήλωση. Τη θέση τους στην πορεία, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, πήραν και στρατευμένοι νέοι.

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Οούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Τα συνθήματα εναλλάσσονταν ασταμάτητα. Έξω από το αμερικάνικο προξενείο ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών αμερικάνοι». Εκεί μπροστά έκαψαν τις σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η μεγάλη διαδήλωση έστειλε και μήνυμα καταδίκης των σύγχρονων υμνητών της χούντας, με το σύνθημα «Βασανιστές τη χούντας τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Μαχητικές και μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μια σειρά πόλεις, με μπροστάρηδες το ΚΚΕ και τους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας.

Στην Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Καβάλα, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, η σπουδάζουσα νεολαία έδωσε μαχητικό «παρών» στο πλάι του εργαζόμενου λαού.

Αλεξανδρούπολη

Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση για την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αλεξανδρούπολη που διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοέμβρη η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ματούλα Γκιδίκα από την Επιτροπή Ειρήνης ΕΕΔΥΕ Αλεξανδρούπολης, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η φετινή 43η επέτειος της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια κρίσιμη για τον ελληνικό λαό περίοδο. Συγκλίνουν ως δύο όψεις της ίδιας πολιτικής: Από τη μια η επίθεση σε μισθούς, συντάξεις και νέα επώδυνα για το λαό μέτρα κι από την άλλη το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Είναι πραγματικά πρόκληση για τον ελληνικό λαό και τους αγώνες του ο ερχομός του μακελάρη Ομπάμα τις μέρες των αγωνιστικών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Επιχειρείται "διευθέτηση" ανοιχτών υποθέσεων στα μέτρα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, με την Ελλάδα "να τα δίνει όλα" για μια θέση στη μοιρασιά της λείας από το πλιάτσικο σε βάρος των λαών.

Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Σε περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους να μαίνονται αυτή τη στιγμή σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, παρατηρείται συγκέντρωση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ - ΕΕ από τη μια και από τη Ρωσία από την άλλη. Σε αυτές τις συνθήκες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει τεράστιες ευθύνες καθώς με το πρόσχημα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" εμπλέκει τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προσπαθώντας μάλιστα να εξωραΐσει τους κάθε λογής ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σαν παράγοντες "ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας" στην περιοχή και βάζοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τον ελληνικό λαό.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά στην πράξη την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμμετέχοντας μαζικά στις αγωνιστικές εκδηλώσεις των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος και απαιτώντας:

  • Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα στρατηγεία στην Ελλάδα.

  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο».  Δράμα

Στην κεντρική πλατεία της Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοέμβρη συγκέντρωση για τον αγωνιστικό εορτασμό της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου από τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο μνημείο για τους πεσόντες του Πολυτεχνείου που βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Οι ταξικές δυνάμεις ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 24 Νοέμβρη στην απεργιακή κινητοποίηση.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η αντιϊμπεριαλιστική πορεία στις Σέρρες, αλλά και στο Κιλκίς, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή. Με πρωτοπόρα τα ταξικά συνδικάτα, πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, και Φλώρινα.Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή το απόγευμα της Τετάρτης, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Η πάλη του λαού την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας. Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ» την οποία διοργάνωσε το Τομεακό Συμβούλιο Ροδόπης της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή βίντεο σχετικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ακολούθησε ομιλία από τον Δημήτρη Παπατολίδη, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Aνατολικής Mακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, στην οποία τονίστηκαν τα διδάγματα και τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει ο λαός για το σήμερα, για να συνεχίσει τον αγώνα του. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όπου μαθητές έκαναν αναφορά στα απαγορευμένα τραγούδια της περιόδου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Πολυτεχνείου από φοιτητικό συγκρότημα.
902
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17/11/2016 - 22:16