Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων: Κάλεσμα σε κινητοποίηση Δευτέρα 5/9, Υπουργείο Παιδείας, στις 12:30

Συνάδελφοι,

Μετά την κινητοποίηση στις 24/6 στο υπουργείο Παιδείας, κατά την οποία δεν πήραμε για ακόμη μία φορά καμία σαφή απάντηση για το εργασιακό μας μέλλον, και η πολιτική ηγεσία, σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, έκανε χρήση κρατικής καταστολής εναντίον άνεργων εκπαιδευτικών, η κατάσταση στις αρχές Σεπτεμβρίου και λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Η υπουργική απόφαση για τον «νέο» τύπο δημοτικού σχολείου, όπως εξαρχής είχαμε καταλάβει, κινείται απολύτως στην κατεύθυνση των περικοπών, της περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων αναπληρωτών και μόνιμων συναδέλφων, της καταπάτησης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών στο βωμό της εξοικονόμησης και των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Παιδείας, που επιστράτευσε από συγκεχυμένους παιδαγωγικούς όρους (απογυμνασιοποίηση - διάχυση διδακτικών αντικειμένων) μέχρι και άμεση πολεμική προς τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων με επανειλημμένες προσβλητικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας («πελατειακές σχέσεις... χάριν του δικαιώματος εργασίας»), δεν κατάφερε να ξεγελάσει ούτε την κοινωνία ούτε βέβαια και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο «νέος» τύπος δημοτικού σχολείου όχι μόνο δεν προασπίζει τα συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών για ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα, αντιθέτως υποβαθμίζει και καταργεί μαθήματα, αναθέτει τη διδασκαλία τους σε όποιον εκπαιδευτικό υπάρχει και δεν συμπληρώνει το διδακτικό του ωράριο, βάσει μίας λογιστικής αντίληψης χωρίς κανένα παιδαγωγικό πρόσημο.

Προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινούνται και οι υπόλοιπες πτυχές της υπουργικής απόφασης: υποβάθμιση ολοήμερου προγράμματος/κατάργηση πρωινής ζώνης, κριτήρια για την πρόσβαση των μαθητών στο ολοήμερο, κατάργηση θέσης υπεύθυνου δασκάλου.

Ό,τι λοιπόν είχε διαφανεί πριν από μερικούς μήνες τίθεται τώρα σε εφαρμογή και συμπεριλαμβάνει: υπεραριθμίες, μετακινήσεις μόνιμων συναδέλφων, απολύσεις για τους αναπληρωτές που επί σειρά ετών παραμένουν αδιόριστοι παρότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος, αναθέσεις μαθημάτων σε μη εξειδικευμένους στα συγκεκριμένα διδακτικά αντικείμενα εκπαιδευτικούς, οι οποίες καταστρατηγούν με αντιεπιστημονικό, αντιπαιδαγωγικό και εντέλει επικίνδυνο τρόπο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και πλήττουν ανεπανόρθωτα τα εργασιακά διακαιώματα των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, με απανωτές εγκυκλίους και με την πρόθυμη συνέργεια της διοίκησης πιέζει τους συλλόγους διδασκόντων να νομιμοποιήσουν άμεσα όσα αντισυναδελφικά/αντιπαιδαγωγικά επιτάσσει η υπουργική απόφαση.
Τα χιλιάδες πραγματικά κενά που έχει το δημόσιο σχολείο αποκρύπτονται από υπουργείο/διευθύνσεις/περιφέρειες. Συγκεκριμένες μάλιστα διευθύνσεις εκπαίδευσης αποστέλλουν εξαιρετικά μειωμένα ή και μηδενικά κενά σπεύδοντας προφανώς να ακολουθήσουν τη γραμμή που τους έχει δοθεί την ίδια ώρα που ο υπουργός Παιδείας τάζει «τσουνάμι» προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών (κυρίως μέσω ΕΣΠΑ) και οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών μετατίθενται επ’ αόριστον.

Καθώς όσα εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας καταπατούν μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν καθεστώς συναδελφικού κανιβαλισμού, οδηγούν ξεκάθαρα στην υποβάθμιση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους, άνεργους), τους γονείς και τους μαθητές μας να μπλοκάρουμε τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Καλούμε επίσης τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να πάρουν θέση και να χαράξουν αγωνιστική πορεία υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων. Να μην επιτρέψουμε να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια η πρόσβαση όλων των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση, να μη συναινέσουμε σε ένα ακόμα φτηνότερο σχολείο που δεν θα παρέχει ό,τι οφείλει να παρέχει δωρεάν το δημόσιο σχολείο σε όλα τα παιδιά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Να αποσυρθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου», που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών περικόπτοντας και καταργώντας διδακτικές ώρες μαθημάτων (Θεατρική Αγωγή, τάξεις Ε και ΣΤ), καταργεί βίαια εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Π.Ε., δημιουργεί πλεονάσματα και υπεραριθμίες για τους μόνιμους συναδέλφους.

2. Ο υπολογισμός και η κάλυψη των κενών να πραγματοποιείται πάντα και αποκλειστικά βάσει της α’ ανάθεσης σε εκπαιδευτικό ειδικότητας.

3. Να μας γνωστοποιηθούν τα πραγματικά κενά ανά Διεύθυνση και περιφέρεια πριν από την α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών.

4. Να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη α᾽ φάση προσλήψεων, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά και να μην προκύπτουν οι αδικίες των προηγούμενων ετών.

5. Σύσταση οργανικών θέσεων και μόνιμους μαζικούς διορισμούς για όλους τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. 


Όλες και όλοι στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 5/9 στις 12:30
Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο/τη δουλειά μας/τη ζωή μας

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54