Σε βαρύ κλίμα αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση, μετά τις αποκαλύψεις Wikileaks

Στη σκιά των διαρροών του Wikileaks που έφεραν στο φως τις αποκαλυπτικές συνομιλίες του Πoλ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, ξεκινούν τη Δευτέρα οι συζητήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Οι σχέσεις κυβέρνησης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά και τις  αποκαλύψεις των Wikileaks, βρίσκονται πλέον στο Ναδίρ, την ώρα που η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή τους στις 11 του ίδιου μήνα.

Στην Αθήνα, έχουν ήδη καταφθάσει τα κλιμάκια των θεσμών, με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) για να εκκινήσουν τη Δευτέρα τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κυβέρνηση και ΔΝΤ βρίσκονται σε τροχιά ρήξης μετά και τις αποκαλύψεις του Wikileaks, γι αυτό και εκτιμάται ότι η αμηχανία θα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής μεταξύ της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και με τους ίδιους τους «συναδέλφους» της στους θεσμούς.

Η αμηχανία αυτή δεν σχετίζεται με τις αποκλίσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το ύψος τους δημοσιονομικού κενού και το μίγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, ζητήματα στα οποία το Ταμείο έχει εκφράσει ήδη την αντίρρηση του, αλλά με το ότι στον αποκαλυπτικό διάλογο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν με την κ. Βελκουλέσκου που διέρρευσε στο Wikileaks, η τελευταία επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως διαρκώς υπαναχωρεί και κάνει συμβιβασμούς που ζητά η ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 4 Απρίλη, στις 5 το απόγευμα, Ομοσπονδίες, σωματεία και συλλογικότητες, κινήματα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Ηilton», με κεντρικό σύνθημα «Είστε ανεπιθύμητοι! Δε θα υπογράψετε τη συμφωνία καταδίκη μας».

Στόχος θεσμών – κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ 8 – 12 Απριλίου, ώστε εν συνεχεία όλοι να μεταβούν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ για να συζητήσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους και στο Eurogroup της 22 Απριλίου για να κλειδώσει η «συμφωνία πακέτο» για αξιολόγηση- χρέος και δόση.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση ανάφεραν πως παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από τις αποκαλύψεις του Wikileaks είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία πακέτο να μετατεθεί για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεδομένου ότι ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της διαπραγμάτευσης όσο και με τη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων, ενδεχομένως να μην έχουν οριστικοποιηθεί έως τις 22 Απριλίου.

Όπως προκύπτει από το διάλογο του Wikileaks στο φορολογικό οι δύο πλευρές ήρθαν κοντά, στοασφαλιστικό το ίδιο (μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ), ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο δεν έγινε καμία αναφορά στο διάλογο των Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα μπορούσαν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό στη βάση της εξαίρεσης από την πώληση σε funds κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια.

Προκειμένου όμως να καλυφθούν τα κενά που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας και να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού από 0,2% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2015, στο 3% του ΑΕΠ το 2018, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά αυξήσεων στην έμμεση φορολογία που κατά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη θα ενεργοποιηθούν το 2018.

Συγκεκριμένα, θα αυξηθεί κατά 5% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, θα επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου, θα αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα και στον καπνό, θα αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, θα επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ, θα επιβληθεί τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής.


από το ergasianet
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54