Ειδήσεις από την Κρήτη

Ειδήσεις από την Κρήτη Παρασκευή 28/08/15Κρίσιμη η κατάσταση του Στ. Λαζαρίδη – Χρειάζεται αίμα

Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2007 τραυματίστηκε σοβαρά στην ενέδρα στα Ζωνιανά και έκτοτε νοσηλεύεται σε άγρυπνο κώμα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Η σύζυγός του κάνει έκκληση για αίμα! Για όποιον ενδιαφέρεται η αιμοδοσία λειτουργεί τις καθημερινές από τις 09.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 09.00 έως τις 14.00, για τον Ευστάθιο Λαζαρίδη του Ιωάννη.

Χανιά: Απλήρωτοι επί μήνες

Απλήρωτοι επί μήνες και χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία ή εξήγηση βρίσκονται 13 εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων επαγγελματιών υγείας (voucher), παρέχοντας από τον περασμένο Φεβρουάριο τις υπηρεσίες τους στα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην Ι.Κ.Α.) και τα Κέντρα Υγείας Κισάμου και Καντάνου. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι από τον περασμένο Δεκέμβριο που ξεκίνησε η κατάρτισή τους και μέχρι σήμερα που ολοκληρώνεται, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από όσα δικαιούνται και αναγράφονται στη σύμβασή τους, ενώ οι προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με τους αρμοδίους είτε μένουν αναπάντητες είτε αφορούν υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται. – Πηγή: Χανιώτικα Νέα

ΕΡΑ Χανίων – Μ. Συντυχάκης: Να φύγουμε από την καταστροφική Ευρωπαϊκή Ένωση

Το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιον δρόμο θα διαλέξει ο λαός, δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή «Καρφιά και σχόλια», ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Θα επιμείνουμε στον καπιταλισμό και στο ευρώ ή αν θα ακολουθήσουμε μια νέα διαδικασία πραγματικής ανεξαρτησίας και ανάπτυξης, έθεσε το δίλημμα ο κ. Συντυχάκης.

Στη Λαϊκή Ενότητα προσχώρησε ο Κ. Δερμιτζάκης

Στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εντάσσεται ο βουλευτής Λασιθίου Κώστας Δερμιτζάκης που πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Α. Νικολαίδης: Δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ο ΓΑΠ

Ο Γ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να διεκδικεί την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ, αφού εγκατέλειψε το κίνημα την πιο δύσκολη στιγμή, δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή «Καρφιά και Σχόλια» ο οικονομολόγος και στέλεχος του κόμματος, Αλκίνοος Νικολαίδης.

Αλλαγές σε δημόσια έργα και Καστέλι ανακοίνωσε ο Χρ.Σπίρτζης

Τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, καθώς και τις τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης για το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης, άφησε αιχμές τόσο κατά του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τον διαγωνισμό για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων όσο και για τον ρόλο της διοίκησης του ΟΑΣΑ σε σχέση με την προβλεπόμενη από το νέο μνημόνιο αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής. Ειδικότερα, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε αλλαγές στο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, με βασικότερη την πριμοδότηση των διαγωνιζομένων που θα αναλάβουν και την καταβολή της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου, η οποία σχεδιαζόταν να φτάσει τα 220 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, με αφορμή τον διαγωνισμό για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, ο κ. Σπίρτζης εμφανίστηκε αιχμηρός κατά του τρόπου λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας για «παράδειγμα προς αποφυγή». Παράλληλα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα -μεταξύ άλλων- έρχεται να σταματήσει τη συσσώρευση των δημοσίων έργων και μελετών σε λίγες εταιρείες. Αυτό θα γίνει μέσα από τη δια - λειτουργικότητα των μητρώων κατασκευαστών και μελετητών, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο θα έχει την εποπτεία των μητρώων των φυσικών προσώπων, ενώ το υπουργείο των μητρώων εταιρειών, όπου θα καταγράφεται κάθε έργο ή μελέτη που αναλαμβάνουν, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις τους. Επίσης, ο κ. Σπίρτζης άσκησε δριμεία κριτική κατά της διοίκησης του ΟΑΣΑ, μιλώντας για «άθλια στάση», καθώς «χρεώνει» σε αυτή την ένταξη της δέσμευσης για αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών στο νέο μνημόνιο. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πάντως ότι θα προηγηθεί μία μελέτη για το ζήτημα, ενώ σημείωσε ότι διερευνώνται σενάρια εξοικονόμησης στις συγκοινωνίες, προκειμένου να απορροφηθεί η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς επιβάρυνση των επιβατών. - Πηγή: in.gr

Χανιά: Αποχωρεί από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Γυπάκης

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χθες, το μέλος της Ν.Ε. Χανίων του κόμματος, Γιώργος Γυπάκης. Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Γυπάκης τονίζει ότι: «Αμφισβητώ τις “αντιμνημονιακές” προθέσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών καθώς διαπιστώνω ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας υιοθετείται ακόμα και από τοπικά στελέχη, το αφήγημα των μνημονιακών κομμάτων, η μεταφορά αυτούσιων των επιχειρημάτων που ακούγαμε ως τώρα υπέρ των μνημονιακών πολιτικών».

Χανιά-Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία

Την πρώτη ανακοίνωση μετά την προκήρυξη των εκλογών αλλά και την παραίτηση επτά στελεχών της έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπογράψει μια συμφωνία πέρα και μακριά από τις υποσχέσεις της αλλά και από την ιδεολογία της. Η υπογραφή αυτή ήταν αποτέλεσμα του ωμού εκβιασμού εκ μέρους του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Ο εκβιασμός κατέστη δυνατός κάτω από έναν συντριπτικό σε βάρος μας συσχετισμό δυνάμεων. Συνέβαλε βέβαια στο αποτέλεσμα και η υποεκτίμηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης και των κινδύνων που εγκυμονούσε», επισημαίνουν τα μέλη του κόμματος, για να προσθέσουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε σκληρά αλλά δεν πρόδωσε, δεν πούλησε την εμπιστοσύνη. Κάποιοι σύντροφοί μας έκαναν μια διαφορετική ανάγνωση της συγκυρίας και επέλεξαν τον δρόμο της ανατροπής της Κυβέρνησης. Επέλεξαν τη «σιγουριά» της πεπατημένης, αρνούμενοι στην ουσία στην ιστορική αυτή παράταξη το δικαίωμα να κυβερνά στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων. Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας θλίβει. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι τώρα οι πορείες είναι αποκλίνουσες, οι δρόμοι μας ενδέχεται να ξανασυναντηθούν στο μέλλον. Δεν σκοπεύουμε να επιδοθούμε σε άσκοπες εμφύλιες διενέξεις, που, άλλωστε, δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία και την πορεία της χώρας. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κόμματος στα Χανιά παραμένει στο μετερίζι του ΣΥΡΙΖΑ.Την ενότητα της Αριστεράς. Η συνθηκολόγηση είναι προσωρινή, ο αγώνας όμως μεγάλος, οι ελπίδες βάσιμες».

Ανακοίνωση – κάλεσμα για κοινό αγώνα με ενότητα της αριστεράς, απευθύνει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, η οποία τονίζει ότι: «Η συνθηκολόγηση είναι προσωρινή, ο αγώνας όμως μεγάλος, οι ελπίδες βάσιμες».
Χανιά: Στην παλιά ηλεκτρική όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες ο Δήμαρχος Χανίων

Στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής βρίσκονται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι μετανάστες, που περισυλλέχθηκαν νοτιοδυτικά της Κρήτης. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Χανίων και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση του χώρου παραμονής τους. Ο Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας, επισκέφθηκε το Δημοτικό Γυμναστήριο και ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνεργάζονται, προκειμένου να παρασχεθεί προσωρινό κατάλυμα, σίτιση και περίθαλψη στους μετανάστες: «Ο Δήμος έχει αναλάβει εξ' ολοκλήρου τη φιλοξενία, τη σίτιση και τη βοήθεια, που χρειάζονται οι μετανάστες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Μοναδικό πρόβλημα, που παρουσιάζεται, είναι η ύπαρξη πολλών ανηλίκων, οι οποίοι θα πρέπει να πάνε σε ειδικό κέντρο κράτησης. Θέλω να ευχαριστήσω τους Γιατρούς του Κόσμου, το Λιμενικό Σώμα, τους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, τη Μητρόπολη Χανίων, το Νοσοκομείο καθώς και το προσωπικό του Δήμου, που βοηθούν για τη σωστή παροχή βοήθειας».
Από τσουνάμι ύψους έως και πέντε μέτρων κινδυνεύει η Κρήτη

Τσουνάμι ύψους πέντε μέτρων στην νότια και νοτιοδυτική Κρήτη θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμός επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνολικά γύρω στα 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς κατά μήκος των ακτών της Κρήτης πιθανώς θα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Παρόμοιος κίνδυνος, αν και μικρότερος, θα υπήρχε για τις ακτές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Σικελίας, αλλά και της Λιβύης. Σε αυτές τις εκτιμήσεις-προειδοποιήσεις κατέληξε μια νέα ελληνο-ιταλική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή πολιτικό μηχανικό Αχιλλέα Σαμαρά του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ωκεανογραφίας «OceanScience» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU). Στην μελέτη συμμετείχε και ο καθηγητής Θεοφάνης Καραμπάς του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τις πιθανές επιπτώσεις από ένα μετασεισμικό τσουνάμι. Όπως δήλωσε ο Σαμαράς, στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολύ σημαντικοί σεισμοί και αντίστοιχα τσουνάμι. Για παράδειγμα, το 365 μ.Χ. διαδοχικοί σεισμοί (ο μεγαλύτερος της τάξης των 8 έως 8,5 βαθμών) έπληξαν την Κρήτη. Το τσουνάμι που ακολούθησε, κατέστρεψε μια σειρά από πόλεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αίγυπτο, σκοτώνοντας περίπου 5.000 ανθρώπους μόνο στην Αλεξάνδρεια. Πιο πρόσφατα, το 1908, μετά από σεισμό περίπου επτά βαθμών στη Μεσσήνη (Μεσίνα) της Σικελίας, δημιουργήθηκε τσουνάμι που σκότωσε χιλιάδες άτομα, καθώς κατά τόπους τα κύματα ξεπέρασαν σε ύψος τα δέκα μέτρα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα τσουνάμι στη Μεσόγειο μπορεί να μην είναι τόσο συχνά όσο στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν κατά καιρούς μετά από σεισμούς, οι οποίοι προκαλούνται λόγω της συνεχούς σύγκρουσης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την ευρωπαϊκή, καθώς η πρώτη αργά καταβυθίζεται κάτω από τη δεύτερη. Περίπου το 10% όλων των τσουνάμι της Γης λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Κατά μέσο όρο, συμβαίνει ένα μεγάλο τσουνάμι ανά αιώνα. Με δεδομένο ότι περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντίθετα με τους ανοιχτούς ωκεανούς, στη Μεσόγειο τα κύματα ενός τσουνάμι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν παρά πολύ μικρές αποστάσεις, προτού πλήξουν τις συνήθως πυκνοκατοικημένες ακτές, γεγονός που αφήνει μικρά χρονικά περιθώρια για ένα προειδοποιητικό σήμα. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη να μελετηθούν καλύτερα τα πιθανά σενάρια από ένα μελλοντικό τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στη νοτιοδυτική Κρήτη, έτσι ώστε οι αρμόδιες κρατικές και τοπικές Αρχές να έχουν προετοιμάσει καλύτερα την άμυνά τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 στη νοτιοανατολική Ασία με τα χιλιάδες θύματα ήταν αυτό που επανέφερε στο διεθνές προσκήνιο τον σχετικό κίνδυνο. Έκτοτε καταβάλλεται αυξημένη προσπάθεια από την επιστημονική κοινότητα να αναπτύξει καλύτερα εργαλεία πρόβλεψης ενός μελλοντικού τσουνάμι είτε μετά σεισμό, είτε μετά από υποθαλάσσια κατολίσθηση, είτε μετά από έκρηξη ηφαιστείου. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά στην επιστημονική γνώση του θέματος, ιδίως όσον αφορά τη συμπεριφορά των κυμάτων, καθώς αυτά πλησιάζουν τις ακτές. - Πηγή: iefimerida.gr
Επίθεση Λ. Αυγενάκη στον Χρ. Σπίρτζη

Τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη επικρίνει αναφορικά με τον υποβιβασμό υπαλλήλου ο οποίος εφάρμοσε απόφαση του ΣτΕ ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Μετά το τηλεοπτικό σόου με το άνοιγμα της μπάρας στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας (ύψος Βοιωτίας) από τον Υπουργό Υποδομών και την ευθεία απειλή προς τον υπάλληλο που εφάρμοσε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη νομοθεσία για το κλείσιμο της σύνδεσης ως όφειλε, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης τον υποβίβασε από Διευθυντή σε Τμηματάρχη».

Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή χθες μέσα στο σπίτι της, στις Μοίρες Ηρακλείου. Την 87χρονη βρήκαν οι οικείοι της. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ αλλά και η αστυνομία η οποία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Η σωρός της ηλικιωμένης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για νεκροψία – νεκροτομή καθώς η ιατροδικαστική εξέταση θα είναι αυτή που θα δώσει απαντήσεις στα αίτια του θανάτου της άτυχης γυναίκας.

Χανιά: Αναμόρφωση του κόμβου της Σούδας

Σε εξωραϊσμό, τοποθέτηση καλλωπιστικών φυτών και αρδευτικού συστήματος στον κόμβο της Σούδας (οδός Παπαναστασίου), προχώρησαν συνεργεία του Δήμου Χανίων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου είχαν απομακρύνει από το σημείο φοίνικες, που είχαν προσβληθεί από το κόκκινου σκαθάρι, για λόγους υγιεινής, πέραν του εξωραϊσμού, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται Παιδικός Σταθμός αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Σούδας.

Χανιά: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του ο Αγροτικός Αύγουστος

Ανοίγει τις πύλες του σήμερα Παρασκευή – με τελετή εγκαινίων στις 7.30μ.μ. ο «Αγροτικός Αύγουστος 2015», ο οποίος πραγματοποιείται από την Περιφέρεια και τον Δήμο για 17η χρονιάστα Χανιά. Πρόκειται για εκδηλώσεις - θεσμό που πραγματοποιούνται με επιτυχία για 17η χρονιά και συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο, και το Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο «Αγροτικός Αύγουστος 2015» με το 5ήμερο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στην πλατεία 1866 των Χανίων από 28 Αυγούστου μέχρι και την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου. Ο κύκλος δράσεων περιλαμβάνει: Έκθεση Κρητικών Προϊόντων Ποιότητας, βραδιά γευσιγνωσίας, ημερίδες με θέματα την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και την Πιστοποίηση των Βιολογικών Προϊόντων, καθώς και Πολιτιστικές Βραδιές. Οι εκδηλώσεις του Αγροτικού Αυγούστου, θα είναι ανοικτές καθημερινά στους πολίτες τις ώρες 10 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ.Χανιά: Μικροσκοπικές Μελανές Οπές - Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής(CERN), η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων διοργανώνουν απόψε, στις 20:00 στο Νεώριο Μόρο, ομιλία του καθηγητή Ηλία Κυρίτση «Μικροσκοπικές Μελανές Οπές: Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν»

Από τι είναι φτιαγμένο το Σύμπαν;

Πως εξελίχθηκε στην σημερινή του μορφή μετά την Μεγάλη Έκρηξη;

Κύρια αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής - CERN είναι η εξέλιξη της βασικής επιστήμης γύρω από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής. Πρόκειται για ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής που οι επιστήμονες του CERN προσπαθούν να απαντήσουν. Στην ομιλία του ο κ.Κυρίτσης θα παρουσιάσει τις πρόσφατες προόδους στα θέματα της ισχυρής αλληλεπίδρασης, την ανακάλυψη μια καινούργιας φάσης της ύλης (άγνωστης μέχρι τώρα) και την σύνδεσή της με ένα από τα πιο εξωτικά αντικείμενα της θεωρίας βαρύτητας του Einstein: τις μελανές οπές (μαύρες τρύπες).

Θα αναπτυχθούν δύο παράλληλες ιστορίες. Η πρώτη ακολουθεί την μυστηριώδη φυσική των μελανών οπών, παράξενη, και σε μεγάλο βαθμό θεωρητική.

Περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της θεωρητικής φυσικής που έχουν απασχολήσει τους σύγχρονους φυσικούς. Από την άλλη πλευρά, στέκεται το τελειότερο ρευστό που έχουμε παρατηρήσει στην φύση, και η ενδιαφέρουσα ιστορία του μέσα από τον λαβύρινθο των ισχυρών αλληλεπιδράσεων. Οι δύο αυτές ιστορίες συναντήθηκαν τα τελευταία χρόνια παράγοντας ένα από τους πιο εξωτικούς συνδυασμούς πού βρήκε απροετοίμαστους ακόμα και τους φυσικούς.

Ο καθ. Ηλίας Κυρίτσης είναι τακτικός καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών και κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και Διευθυντής Έρευνας του CNRS, στο εργαστήριο AstroparticuleetCosmologie στο πανεπιστήμιο Diderot, Paris 7, στο Παρίσι. Είναι διεθνώς γνωστός για τις επιστημονικές του εργασίες στην Φυσική Υψηλών Ενεργειών και την Κοσμολογία. Έχει συνεισφέρει στην Φαινομενολογία των Χορδών και πρότεινε νέες θεωρίες στην Κοσμολογία χρησιμοποιώντας τις τεχνικές των βρανών και χορδών. Πρόσφατα χρησιμοποίησε τις τεχνικές της θεωρίας των χορδών προς κατανόηση της φυσικής των μελανών οπών, της απεγκλωβισμένης φάσης της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής και των ισχυρών αλληλεπιδράσεων στη συμπυκνωμένη ύλη.

Η ομιλία του κ. Κυρίτση διοργανώνεται στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου φυσικής υψηλών ενεργειών "International Conference on NewFrontiers in Physics", από τους καθηγητές L. Bravina, Γ. Φωκά και Σ. Καμπανά (23-30 Αυγούστου 2015 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, Κολυμπάρι) και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με την υπεύθυνη Διοργάνωσης των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων τουΙ.Ο.Χανίων κ. ΚάλλιαΣωτηράκη. Η βραδιά θα κλείσει με άριες από γνωστές όπερες τις οποίες θα ερμηνεύσει η σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου. Είσοδος ελεύθερη.

Χανιά: Ημερίδα για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Ημερίδα για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία πραγματοποιείται το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων, Ν. Πλαστήρα, Μουρνιές. Τίτλος της ημερίδας είναι: Χάνω Βάρος - Κερδίζω Ζωή «Αγωγή, Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία». Επιστημονική Υπεύθυνη Ευαγγελία Χαρμανδάρη, MD, MSc, PhD, MRCP(UK), CCST(UK), Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Καλλιτέχνες της Κρήτης συναντώνται επί σκηνής σε μοναδικές συναυλίες

Συναντώνται επί σκηνής αγωνιστές της Κρητικής μουσικής παράδοσης. Άνθρωποι που έχουν βιώσει, πιστέψει κι ακολουθήσει πιστά την μουσική της Κρήτης μας. Καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει με τρόπο μοναδικό στην ιστορία και το πολιτισμό του τόπου αυτού, που με τόση χάρη στέκει υπομονετικά στη πάροδο του χρόνου. Καθένας παρουσιάζει το έργο του κι όλοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα στόχο κοινό, για αυτό που αποκαλείται Κρητική μουσική παράδοση. Μουσικοί και τραγουδιστές από όλα τα μέρη της Κρήτης λοιπόν, ενώνουν τις νότες τους και μας ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του νησιού αποδίδοντας τις χαρακτηριστικές μουσικές του κάθε νομού και επαρχίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη διαφορετικότητα αυτού του τόπου και την ποικιλότητα του πολιτισμού της Κρήτης. Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής πραγματοποιεί τέσσερις μοναδικές συναυλίες από μια σε κάθε νομό της Κρήτης, με είσοδο ελεύθερη στο κοινό. Ήδη, οι συναυλίες δόθηκαν στο Ηράκλειο και στην Ιεράπετρα. Ακολουθούν:

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου Χανιά Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου Ρέθυμνο Φρούριο Φορτέτζα.

Συμμετέχουν: Γαργανουράκης Χ., Κακλής Μ., Μελεσανάκης Ζ., Αλεφαντινός Μ., Παπαδάκης Γ., Κατσαμάς Γ., Μανωλιούδης Γ, Χαλκιαδάκης Γ., Σταυριανουδάκης, Κακουδάκης Κ., Βακάκης Δ., Κλωστράκης Ν., Βερεράκης Δ., Βαρδάκης Β., Λιαπάκης Μ., Βερδινάκης Κ.&Μ., Πετσάκης Μ., Κονταξάκης-Μ. Δακανάλη Μ., Σταματογιαννάκης Σ., Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκόρωνα ‘Ο Χαρίλαος’, Αντιπροσωπεία Μουσικών Κισσάμου, Λιγοψυχάκης Σ., Μαρκάκης Π., Λαογραφικός Όμιλος Λάζαρου και Μανώλη Χνάρη(Χορευτικό), Χορευτικό Συγκρότημα Δ.Καπαράκη.

Κρήτη: Τον Σεπτέμβριο ο κολυμβητικός μαραθώνιος Ντία - Καρτερός

Ο Κολυμβητικός Μινωικός Μαραθώνιος, Κλάδειος Διαδρομή (Νήσος Ντία-Καρτερός) θα πραγματοποιηθεί κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Η ημέρα διεξαγωγής του αγώνα θα καθοριστεί ανάλογα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.Ο αριθμός των συμμετεχόντων κολυμβητών με βατραχοπέδιλα ή αναπνευστική συσκευή, θα είναι περιορισμένος και θα επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης, οι Αθλητές μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο προστατευτικό σκουφάκι και γυαλιά κολύμβησης. Οι αθλητές της κατηγορίας αυτής, προκειμένου το άθλημα να συμπεριληφθεί στους επίσημους αγώνες της Πανελλήνιας κατάταξης και αναγνώρισης, πέραν της ξεχωριστής κατάταξης, θα συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού. Οι κολυμβητές κατατάσσονται ξεχωριστά στην κατηγορία ανδρών γυναικών. Οι κολυμβητές, ανάλογα με την ηλικία τους, κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Έως 19 ετών

2. Από 20-29 ετών

3. Από 30-39 ετών

4. Από 40-49 ετών

5. Από 50-59 ετών

6. Από 60-69 ετών

7. Από 70ετών και άνω

Οι Κολυμβητικοί Όμιλοι ή Σύλλογοι, προκειμένου οι αθλητές τους να λάβουν μέρος στον Κολυμβητικό Μαραθώνιο, πρέπει να διαθέτουν ανάλογο σκάφος για τη συνοδεία τους. Στο σκάφος αυτό θα επιβαίνει ο προπονητής τους, ο οποίος θα τους παρακολουθεί και θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά τους. Οι δεκαπέντε συμμετέχοντες κολυμβητές (κατά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με το χρόνο, ημερομηνία και ώρα, κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής τους στον αγώνα), θα συνοδεύονται από ισάριθμα σκάφη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ερασιτεχνικών Σκαφών Ηρακλείου, εφόσον διατίθενται. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διαθέσουν δικό τους σκάφος. Το ανώτατο όριο χρόνου διεξαγωγής (διάρκειας) του αγώνα, ορίζεται στις πέντε ώρες. Επιπρόσθετα οι κολυμβητές πρέπει να προσκομίσουν έγκαιρα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου – Λιμενική Αστυνομία ή στο Γραφείο του Συλλόγου Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης & Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον Επιβατηγό Σταθμό του λιμανιού Ηρακλείου από ώρας 18:00-19:00 καθημερινά, πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση (από παθολόγο ή καρδιολόγο) στην οποία να αναγράφεται είναι ικανός να λαμβάνει μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες και να υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση. Την παραμονή του αγώνα όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες οφείλουν να παραβρεθούν μαζί με τους κυβερνήτες των συνοδών σκαφών, στα Γραφεία του Συλλόγου μας, προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και να λάβουν γνώση του κανονισμού διεξαγωγής του. Όσοι δεν εμφανιστούν ή δεν καταθέσουν έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους, αποκλείονται του αγώνα. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6974735685 – 6945354696.

Ο καιρός

Ηλιοφάνεια και μελτέμια προβλέπει για σήμερα στην Κρήτη η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι ως ισχυροί, από 5-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-29 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 33 βαθμούς.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54