Ειδήσεις από την ΕΡΑ Χανίων

ΕΡΑ ΧΑΝΙΩΝ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΧανιά: Θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν χθες το απόγευμα τα Χανιά και ιδιαίτερα την περιοχή της Σούδας

Θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι έπληξαν νωρίς το απόγευμα τα Χανιά με αποτέλεσμα να μετακινήθηκε μια από τις πλωτές δεξαμενές ελλιμενισμού πολεμικών σκαφών του Ναυστάθμου Κρήτης προς την προβλήτα του λιμανιού της Σούδας.
Ισχυρές δυνάμεις του Ναυστάθμου με την συνδρομή πολλών ρυμουλκών κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για να σταθεροποιήσουν την δεξαμενή.
Μάλιστα στην προσπάθεια να δεθεί η δεξαμενή έσπασε και ένας κάβος.
Την ίδια ώρα σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, από πτώσεις ευκαλύπτων στη λεωφόρο Σούδας.
Συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν τις βλάβες που μεταξύ των συνεπειών που δημιούργησαν ήταν και η διακοπή της μετάδοσης του ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΑ Χανιών για κάποιες ώρες.


Σύσκεψη στην 7η ΥΠΕ για την λεπτοσπείρωση

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της λεπτοσπείρωσης θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα από το οποίο κατέληξε την Παρασκευή 30 Μαΐου ο 20χρονος Μιχάλης Φουντουλάκης στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων .
Όπως δήλωσε, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Αντώνης Γρηγοράκης, έχει ενημερώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για το θανατηφόρο συμβάν και πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή, θα συγκληθεί σύσκεψη με όλους τους εκπροσώπους των υγειονομικών φορέων της Κρήτης.

Στη σύσκεψη αναμένεται να αποφασιστεί η λήψη προληπτικών μέτρων όπως μυοκτονίες και εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.
Στο μεταξύ από το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για την ακριβή αιτία θανάτου του 20χρονου.
Επίσης, σήμερα «Με αφορμή το κρούσμα λεπτοσπείρωσης στα Χανιά, η Διεύθυνση Υγείας Περιφέρειας Κρήτης» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση ενημέρωσης:
«Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται από επαφή με διάφορα είδη θηλαστικών, άγρια η κατοικίδια που τα ίδια δεν νοσούν αλλά αποβάλλουν το μικρόβιο από τα ούρα. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή των βλεννογόνων με υλικό που έχει ούρα η μολυσμένους ιστούς του ζώου, αλλά και έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένα από ούρα υλικά (μολυσμένο νερό, τρόφιμα κ.λπ.)
Προς αποφυγή λοιπόν της μόλυνσης συνιστώνται τα εξής:
1. Αποφυγή επαφής του σώματος με ύποπτα υλικά και άγρια ζώα η και οικόσιτα μη εμβολιασμένα χωρίς μεσολάβηση προστατευτικού μέσου. Τέτοια μπορεί να είναι γάντια, υποδήματα κ.λπ. Δεν ερχόμαστε σε επαφή με οποιοδήποτε τρόπο με ζώο υπαίθρου ζωντανό η νεκρό.
2. Πλύσιμο χεριών με σαπούνι απαραίτητα μετά από κάθε εργασία στο ύπαιθρο καθώς και χρήση μοναδικών ρούχων για τις εργασίες αυτές.
3. Καλό πλύσιμο γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από χώμα και πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.
4. Βελτίωση συνθηκών αποθήκευσης τροφίμων και νερού για αποφυγή επιμόλυνσης από τρωκτικά.
5. Λήψη μέτρων αποφυγής της επαφής με τρωκτικά (κλείσιμο ρωγμών – διόδων, φράκτες, απομάκρυνση απορριμμάτων, καθαρισμός κήπων κ.λ.)
6. Άμεση απολύμανση και καθαρισμός οποιουδήποτε, έστω και αμελητέου τραυματισμού κατά την διάρκεια εργασιών στο ύπαιθρο.
Εξ άλλου, με την εμφάνιση θορυβωδών συμπτωμάτων, (που συχνά προσομοιάζουν με γρίπη), όπως:
Πυρετός
Ρίγη
Μυαλγίες
Αδυναμία – καταβολή
Εξασφαλίζουμε άμεσα ιατρική εξέταση.
Εμβολιασμός για την λεπτοσπείρωση δεν υπάρχει. Έτσι, η πρόληψη παραμένει το καλύτερο μέσο για την αποφυγή της μόλυνσης.
Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι εκείνοι που εργάζονται στην ύπαιθρο, στην αποκομιδή σκουπιδιών, σε σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες και γεωργικές ασχολίες. Επίσης, κατασκηνωτές και οι διαμένοντες κοντά σε περιοχές με στάσιμα ύδατα».

Άρτεμις Κατράκη


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04/06/2014 - 19:37