Την απόσυρση από την ενεργό δράση ανακοίνωσε η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό μπάσκετ γυναικών Εβίνα Μάλτση

Tέλος εποχής στο ελληνικό μπάσκετ γυναικών! Η Εβίνα Μάλτση επέλεξε τη Γιορτή των Κορυφαίων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) για να ανακοινώσει πως «κρεμάει τα παπούτσια της» και σε συλλογικό επίπεδο. Παραλαμβάνοντας το Έπαθλο «Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους» που της απένειμε ο ΠΣΑΤ από τον Θοδωρή Παπαλουκά στο Μέγαρο Μουσικής, η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής με 3.215 πόντους σε 214 συμμετοχές, Εβίνα Μάλτση, ανακοίνωσε «την ολοκλήρωση του κύκλου μου στην ενεργό δράση και σε συλλογικό επίπεδο! Κάθε φορά που ένας κύκλος ολοκληρώνεται και ένας νέος ξεκινά». 


Συγκινημένη, η Εβίνα Μάλτση, που είναι και τρίτη σκόρερ όλων των εποχών των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών, πίσω από τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Νίκο Γκάλη, είπε για την επόμενη ημέρα: «Έχοντας υπηρετήσει την εθνική μας ομάδα επί 20 και πλέον χρόνια, έχοντας αγωνιστεί για 13 χρόνια στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τη χώρα μας, πέρα από τιμή και υπερηφάνεια αισθάνομαι μια τεράστια ευθύνη και θεωρώ χρέος μου να μεταλαμπαδεύσω στις επόμενες γενιές τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με σκοπό να  δούμε  περισσότερους Έλληνες πρωταθλητές και Ελληνίδες πρωταθλήτριες που θα δοξάσουν τη χώρα μας, αλλά κυρίως περισσότερους Έλληνες  αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες δημιουργώντας υγιή πρότυπα για την κοινωνία μας».

Αναλυτικά, οι δηλώσεις της Εβίνας Μάλτση στην λαμπρή εκδήλωση της Γιορτής των Κορυφαίων του ΠΣΑΤ, στο Μέγαρο Μουσικής:

«Ευχαριστώ πολύ το ΔΣ του ΠΣΑΤ για την τεράστια τιμή που μου κάνει με τη βράβευση μου, αλλά και για τη δυνατότητα που μου δίνει να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους! Πόσο μάλλον που εδώ παραλαμβάνω το βραβείο μου από έναν αθλητή, τον Θοδωρή Παπαλουκά, με τόσο τεράστια προσφορά που με ενέπνευσε και αποτέλεσε πρότυπό μου δείχνοντας μου το δρόμο επιβεβαιώνοντας τη πεποίθηση μου: όπου κοιτάς εκεί θα πας! Και μπροστά στο παιδικό μου ίνδαλμα και πρώτο σκόρερ της εθνικής ανδρών, τον Παναγιώτη Γιαννάκη!

Έχει ιδιαίτερη σημασία πως με βραβεύετε για το ήθος μου και την προσφορά μου στον αθλητισμό. O αθλητισμός για μένα σημαίνει ήθος. Ο αθλητισμός διδάσκει αξίες και ιδανικά. Πολύ πριν όμως ο αθλητισμός μπει στη ζωή μου, η οικογένεια μου ήταν αυτή που με γαλούχησε με αυτά τα ιδανικά! Θα ήθελα λοιπόν σαυτό το σημείο να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον άνθρωπο που δικαιωματικά του ανήκει! Στον άνθρωπο που με δίδαξε αυτές τις αρχές και με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα: στη μητέρα μου Πασχαλινά που βρίσκεται απόψε εδώ ανάμεσα μας! Μαμά σε ευχαριστώ!

Δράττοντας την ευκαιρία της βράβευσης μου, ανακοινώνω σε αυτήν εδώ την εκδήλωση της γιορτής των κορυφαίων του ΠΣΑΤ, την ολοκλήρωση του κύκλου μου στην ενεργό δράση ΚΑΙ σε συλλογικό επίπεδο! Κάθε φορά που ένας κύκλος ολοκληρώνεται και ένας νέος ξεκινά. 

Έτσι, έχοντας υπηρετήσει την εθνική μας ομάδα επί 20 και πλέον χρόνια, έχοντας αγωνιστεί για 13 χρόνια στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τη χώρα μας, πέρα από τιμή και υπερηφάνεια αισθάνομαι μια τεράστια ευθύνη και θεωρώ χρέος μου να μεταλαμπαδεύσω στις επόμενες γενιές τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με σκοπό να  δούμε  περισσότερους Έλληνες πρωταθλητές και Ελληνίδες πρωταθλήτριες που θα δοξάσουν τη χώρα μας, αλλά κυρίως περισσότερους Έλληνες  αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες δημιουργώντας υγιή πρότυπα για την κοινωνία μας.


Ο αθλητισμός είναι παιδεία, είναι πολιτισμός, είναι ήθος και πρέπει να είναι  ο πιο υγιής καθρέφτης της κοινωνίας μας. Οφείλουμε όλοι να τον προασπίζουμε!»


Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της, η Εβίνα Μάλτση έχει αναδειχτεί μέλος της καλύτερης πεντάδας και δεύτερη σκόρερ του Ευρωμπάσκετ του 2017, διακρίσεις που πέτυχε στην ηλικία των... 40 ετών! Τότε, στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας το 2017, καθοδηγούμενη από εκείνη, η εθνική κατέλαβε την 4η θέση, που ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. 

Έχει επίσης αναδειχτεί: Πρώτη σκόρερ, MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ευρωμπάσκετ του 2009. 

Δεύτερη σκόρερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εδώ, στην Αθήνα.

1η σκόρερ της Α1 Εθνικής το 2004. Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας και Τσεχίας. 

Τρεις φορές All Star στη Euroleague! 

Ένα μαγικό ταξίδι που ξεκίνησε από τη Γουμένισσα του Κιλκίς όπου γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1978! Ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα, η συμμετοχή της στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, το WNBA, με τη φανέλα του Κονέτικατ Σαν.

Αν υπάρχει κάτι που αγάπησε περισσότερο από το μπάσκετ, αυτό είναι η Εθνική Ελλάδας! Συγκλόνισε με τη δήλωση που έγινε viral το καλοκαίρι του 2017: «Αν, κούφια να είναι η ώρα, τύχαινε να αφήσω την τελευταία μου πνοή, θα ήθελα να είναι μέσα στο γήπεδο, με την εμφάνιση της εθνικής Ελλάδας, με αυτό το εθνόσημο!» 

Στις 7 Αυγούστου 2019, η εμβληματική αρχηγός της εθνικής ανακοίνωσε πως «κρεμά τα παπούτσια της» από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, σε ηλικία 41 ετών για να βάλει... τελεία στην αθλητική καριέρα της και σε συλλογικό επίπεδο στις 9 Δεκεμβρίου 2019.


ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54