ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 25/6 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Αναδιοργάνωση Ναι, Όχι λουκέτο

Πανδώρα Μουρίκη

Σκηνοθέτης

Διευθύντρια Προγράμματος ΕΡΤ

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ως αποτέλεσμα το να μην δοθεί απάντηση σε 650 προτάσεις Ελλήνων παραγωγών και σκηνοθετών για τη νέα τηλεοπτική περίοδο και επιπλέον το να μην υπογραφούν συμβάσεις για αποφάσεις του Δ.Σ. που έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2012 Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2013.

 

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί-σκηνοθέτες και οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής που είναι συνεργάτες της ΕΡΤ, βρίσκονται στη δύσκολη θέση να έχουν κάνει γυρίσματα στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό και τώρα να μη γνωρίζουν αν πρέπει να μοντάρουν και να ολοκληρώσουν τα έργα τους, ενώ άλλοι που τα έχουν έτοιμα δεν ξέρουν πού να τα παραδώσουν.

 

Εκπομπές που προβάλλονταν, κόπηκαν στη μέση με τεράστια ζημιά για τους παραγωγούς τους πού έχουν τιμολογήσει, πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ και συνεργάτες και δεν γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν. Το πότε έχει μεγάλη σημασία γιατί όλοι σχεδόν οι παραγωγοί και ειδικά οι νεότεροι, έχουν δάνεια με υποθήκες. Οι τράπεζες θεωρούσαν τη σύμβαση με την ΕΡΤ ως εγγύηση. Από τη στιγμή που η ΕΡΤ δεν υπάρχει, κι αυτές δεν ανταποκρίνονται.

 

 

 

Ταυτόχρονα παραγωγοί που έχουν συμβόλαια και αποφάσεις του Δ.Σ. βρίσκονται σε τραγική θέση γιατί πρέπει να παραδώσουν τις παραγωγές που ανέλαβαν και η ΕΡΤ παραμένει κλειστή. Άρα η ΕΡΤ κλείνει και ταυτόχρονα κινδυνεύουν να κλείσουν και οι επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου, οσες έχουν απομείνει ακόμα.

 

 

 

Πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για 2700 άτομα νέους ανέργους, μιλάμε για πολλαπλάσιους. για όλο τον κινηματογραφικό χώρο, τους Έλληνες ντοκυμαντερίστες, τους μικρομηκάδες, τους παραγωγούς των εκπομπών της ΕΡΤ και τους παραγωγούς και τεχνικούς του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου.

 

 

 

Γιατί η ΕΡΤ δίνει τα χρήματα για τον Ελληνικό Κινηματογράφο και όχι τα ιδιωτικά κανάλια, πλην της ΝΟΒΑ που δίνει ελάχιστα.

 

Γιατί η ΕΡΤ έχει το πρόγραμμα ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ, δηλαδή την παραγωγή των νέων κινηματογραφιστών,

 

Γιατί η ΕΡΤ παράγει και προβάλλει όλα τα ντοκιμαντέρ σαν συμπαραγωγός ή παραγωγός ή με μίσθωση

 

Γιατί η ΕΡΤ έχει και όλη την παραγωγή των ελληνικών παιδικών προγραμμάτων.

 

 

 

Σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι παραγωγοί των πολιτιστικών εκπομπών,των ντοκιμαντέρ και του ελληνικού κινηματογράφου.

 

 

 

Εκπομπές πολιτισμού όπως:

 

 

  •  Παρασκήνιο του Λάκη Παπαστάθη
  • Κεραίες της εποχής μας με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη και Μικέλα Χαρτουλάρη
  • Μεσόγειος του Πάνου Καρκανεβάτου
  • Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους του Μενέλαου Καραμαγγιώλη
  • Δεν είσαι μόνος, της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού
  • Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου
  • Ωραίοι ως Έλληνες με την Αννα Γρυμάνη
  • Ριμέικ με την Ρένα Θεολογίδου
  • Βιβλία στο Κουτί της Πένυς Παναγιωτοπούλου
  • Ντόκβιλ με πολλούς διαφορετικούς σκηνοθέτες και άλλες παραγωγές δεν μπορούν να παραδοθούν και να πληρωθούν ενώ οι παραγωγοί τους έχουν  ήδη χρηματοδοτήσει τις παραγωγές και έχουν χρεωθεί , γιατί όπως είναι γνωστό, η ΕΡΤ δεν δίνει προκαταβολές και έναντι. Οι παραγωγές πληρώνονται αφού παραδοθούν και συνήθως 3-6 μήνες μετά την προβολή τους. Άρα οι τόκοι των δανείων, συνήθως με 12% επιτόκιο, τρέχουν και δεν σταματούν επειδή έκλεισε η ΕΡΤ και οι συνεργάτες των παραγωγών , επιστημονικοί, καλλιτεχνικοί και τεχνικοί περιμένουν κι αυτοί την εξόφληση των αμοιβών τους.

 

 

Παραδείγματα:

 

 

Εκπομπή Μεσόγειος, έχει κόψει 4 τιμολόγια για 144.000, έχει δάνεια και εκχωρημένη σύμβαση με 12% επιτόκιο και πρέπει σε 15 μέρες να αποδώσει και το ΦΠΑ 18000. Τα προγράμματα έχουν προβληθεί και δεν γνωρίζει ο παραγωγός πότε και πως θα πληρωθεί.

 

 

Εξάντας: έχει παραδώσει και έχουν προβληθεί 2 επεισόδια από τα έξι που είχε αναλάβει. Έχει πληρωθεί ένα και έχουν γυριστεί και βρίσκονται στο μοντάζ τα επόμενα τρία.

 

 

Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους: έχει κάνει τα γυρίσματα στο Σαν Φραντσίσκο σε Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο για 8 επεισόδια.

 

 

Ωραίοι ως Έλληνες: επτά επεισόδια με διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού ήδη γυρισμένα.

 

Παρασκήνιο: υπολείπονται 4 επεισόδια έτοιμα να παραδοθούν.

 

 

Ντοκβιλ: 14 έτοιμα επεισόδια για παράδοση.

 

 

Σας ανέφερα μερικά παραδείγματα για να δείτε ότι απολυμένοι της ΕΡΤ δεν είμαστε μόνο εμείς.

 

 

Το κλείσιμο της ΕΡΤ δημιούργησε πρόβλημα και στον Ελληνικό κινηματογράφο

 

 

Για παράδειγμα

 

 

Η παραγωγή της ταινίας “Ξενία” του σκηνοθέτη Πάνου Κούτρα και της παραγωγού Ελένης Κοσσυφίδου αν και έχει βρει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, από το κανάλι ARTE και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EURIMAGES με ποσό 530.000 ευρώ, σταμάτησε τα γυρίσματα γιατί το κλείσιμο της ΕΡΤ που είναι συμπαραγωγός της ταινίας με 130.000 ευρώ δημιούργησε πρόβλημα στους ξένους και δεν συνεχίζουν την χρηματοδότηση αν δεν λυθεί το θέμα της συμμετοχής της ΕΡΤ και της συνεργασίας της με το ΕΚΚ που συμμετέχει και αυτό με 230.000 ευρώ και τη Νόβα με 30.000. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι για να πάρει μία ταινία χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα πρέπει η χώρα παραγωγής της να βάλει το 50%. Η ταινία έχει σταματήσει μετά από γυρίσματα 5 εβδομάδων. Στην ταινία εργάζονται Έλληνες τεχνικοί και καλλιτέχνες και χρησιμοποιούνται ελληνικά εργαστήρια εικόνας και ήχου. Αυτά τα χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό επενδύονται και δίνουν δουλειά στους Έλληνες καλλιτέχνες και τεχνικούς αλλά και στα λίγα εργαστήρια που παραμένουν ανοικτά στη χώρα μας.

 

 

Το ίδιο θα συμβεί και στις υπόλοιπες ταινίες όσες έχουν χρηματοδότηση από την κλειστή ΕΡΤ.

 

 

Υπάρχουν οι ταινίες του Οικονομίδη, του Αλεξίου του Καρκανεβάτου και άλλες που είναι στο πρόγραμμα Eurimages και έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους.

 

 

Την ημέρα που έκλεισαν την ΕΡΤ περιμέναμε την ανακοίνωση των ταινιών του ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ και αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων ταινιών μεγάλου μήκους από το πρόγραμμα αξιολόγησης για τις κινηματογραφικές ταινίες. Όλα αυτά σήμερα δεν υπάρχουν.

 

 

Στα κτήρια της Κατεχάκη, υπάρχουν εργαστήρια μοντάζ του προγράμματος. Είναι φορτωμένες και μισοτελειωμένες συναυλίες των Μουσικών Συνόλων, της ΚΟΑ και έργα της Λυρικής Σκηνής με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Υπάρχουν 22 συναυλίες γυρισμένες που πρέπει να μονταριστούν και που δεν ανήκουν μόνο στην ΕΡΤ.

 

 

Καθημερινά ακούω την αγωνία των συντελεστών της ΕΡΤ που ζητούν να μάθουν τι θα απογίνουν όλα αυτά! Υπάρχουν τρία ντοκιμαντέρ σε εκκρεμότητα εσωτερικής παραγωγής ένα με τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη που έχουν γίνει όλα τα γυρίσματα και άλλα δύο σε προετοιμασία για τον Ανδρέα Λεντάκη και για τον συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη.

 

 

Άρα με το κλείσιμο της ΕΡΤ, και με τον τρόπο που έγινε, καταστρέφεται άμεσα και αθόρυβα η κινηματογραφική κοινότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.

 

 

Τι θα ‘θελα να γίνει; να ανοίξει η ΕΡΤ που έχει την τεχνογνωσία και να δοθούν στην παραγωγή ελληνικού προγράμματος όλα τα χρήματα που ο ελληνικός λαός δίνει γι’ αυτό το σκοπό.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54
Συνημμένα αρχεία: