ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΒΟΣ" ΓΙΑ ΤΟ 2022

Η Αθηναϊκή Σκηνή έχει θεσπίσει από το 2021 το βραβείο Υποκριτικής «Θόδωρος Κάλβος» και τη «Σκηνή Αποφοίτων» στο επαγγελματικό της Θέατρο τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή της, Θόδωρου Κάλβου.


Το βραβείο υποκριτικής της Αθηναϊκής Σκηνής για το 2022 απονεμήθηκε, ύστερα από την ψηφοφορία της επιτροπής του βραβείου, στη Μένια Τσιγάρου.
Η Αθηναϊκή Σκηνή (Θέατρο, Ανώτερη Δραματική Σχολή, Εργαστήρια), και ο διευθυντής της Μιχάλης Καλαμπόκης, τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή της Θόδωρου Κάλβου, Σκηνοθέτη, Ηθοποιού και Δάσκαλου Θεάτρου, θέσπισε δύο δράσεις με στόχο την ανάδειξη, προώθηση και βοήθεια της νέας γενιάς καλλιτεχνών, την οποία ο ίδιος πίστευε, προστάτευε και αγαπούσε.


Α. Το βραβείο Υποκριτικής της Αθηναϊκής Σκηνής “Θόδωρος Κάλβος”
και
Β. Τη Σκηνή αποφοίτων, στο επαγγελματικό Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής


Το βραβείο “Θόδωρος Κάλβος”, πέρα από την τιμητική διάκριση, συνοδεύεται με υποτροφία της σχολής.


Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν, πέρα από την απόδοση, είναι το πνεύμα συνεργασίας, η συμμετοχικότητα, η αντιληπτική ικανότητα και ετοιμότητα, η συνέπεια, το ήθος, η σκηνική ενέργεια, η πρόοδος και κυρίως το πάθος για την Τέχνη του Θεάτρου. Αξίες που δίδαξε ο Θόδωρος Κάλβος σε εκατοντάδες νέες και νέους για πάνω από πενήντα χρόνια.


Οι σπουδαστές της σχολής κατά τη διάρκεια των τριών ετών των σπουδών τους παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους δύο φορές το χρόνο μπροστά σε κοινό και συντελεστές του Θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Με τη θέσπιση της Σκηνής αποφοίτων, εντάσσονται οι παραστάσεις των τριτοετών στο ρεπερτόριο παραγωγών του επαγγελματικού Θεάτρου της Αθηναϊκής Σκηνής για την επόμενη χρονιά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία. Ήδη παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή στην Ακρόπολη η παράσταση "Ενός λεπτού φωνή" σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη με τους περσινούς αποφοίτους. Μαρτυρίες, εξομολογήσεις ανθρώπων που έζησαν το στίγμα, την περιθωριοποίηση, την κακοποίηση. Που πάσχισαν και χάθηκαν στο σκοτάδι.


Η νέα σπουδάστρια που λαμβάνει το φετινό βραβείο υποκριτικής της Αθηναϊκής Σκηνής “Θόδωρος Κάλβος” και την υποτροφία φοίτησης, είναι η Μένια Τσιγάρου.
Η επιτροπή για το βραβείο απαρτίζεται από τους καθηγητές Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού και Μεθοδολογίας της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή:
Μιχάλης Καλαμπόκης: Διευθυντής Σχολής, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Ψυχολόγος
Κοραής Δαμάτης: Σκηνοθέτης, Συγγραφέας
Λίλλυ Μελεμέ: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός
Κώστας Γάκης: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Μουσικός, Συγγραφέας
Ισίδωρος Σιδέρης: Σκηνοθέτης
Μάνος Καρατζογιάννης: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός
Ερατώ Πίσση: Ηθοποιός
Γιώργος Παπαπαύλου: Ηθοποιός
Βέρα Λάρδη: Ηθοποιός, Ψυχολόγος, Ψυχοδραματίστρια
Αγγελική Καρυστινού: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
Αλέξανδρος Μπαλαμώτης: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός
Και από τους καθηγητές Τεχνικών και Θεωρητικών μαθημάτων:
Αλεξάνδρα Βουτζουράκη: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Ψυχολόγος, Θεατρολόγος
Χριστίνα Βασιλοπούλου: Χορογράφος
Περικλής Μοσχολιδάκης: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
Ευτυχία Μητρίτσα: Μουσικός
Οδυσσέας Στεφανής: Μουσικός, Κρουστά
Φαίη Τζανετοπούλου: Σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης
Βίνα Παπαδοπούλου: Σκηνοθέτης Σπικάζ και Μεταγλωττίσεων
Βασίλης Σκαλτσής: Τεχνικός ήχου
Χάρης Γεωργιάδης: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, καθηγητής σκηνικής πάλης
Μαρίνα Μηλιάρη: Makeup artist, φωτογράφος

Λίγα λόγια για τον ιδρυτή της Αθηναϊκής Σκηνής, Θόδωρο Κάλβο 
Ο Θόδωρος Κάλβος υπήρξε Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Δάσκαλος υποκριτικής.
Συνιδρυτής με τον Μιχάλη Καλαμπόκη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, του Θεάτρου και των Εργαστηρίων της “Αθηναϊκής Σκηνής”’.
Γεννήθηκε στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Σπούδασε σε δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια υποκριτική και σκηνοθεσία στη σχολή του Εθνικού Ωδείου με ομόφωνη Αριστεία και συνέχισε τις σπουδές του στο Boston University στην Αμερική.
Επί σειρά ετών Προϊστάμενος του Καλλιτεχνικού τομέα του Δήμου Αθηναίων, Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, όπου άφησε το στίγμα του με σημαντικό έργο και καινοτομίες.


Ως ηθοποιός έπαιξε δίπλα σε μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως τους: Χορν, Αλεξανδράκη, Τσιφόρο, Γεωργούλη, Σταυρίδη, Καρζή, Κατράκη, Λαμπέτη, Βουγιουκλάκη, Ξανθόπουλο, Θάνο Τράγκα, Τσαλδάρη, Μοσχονά και άλλους.


Η ιδιαίτερη αγάπη του και αφοσίωσή του στο ποιητικό ρεπερτόριο και το Αρχαίο Δράμα, τον οδήγησε σε σημαντικές σκηνοθεσίες αλλά και επί πολλές δεκαετίες καθηγητή Αρχαίου Δράματος σε πολλές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας και σε σχολές και Πανεπιστήμια της Αμερικής.
Εμφανίστηκε σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και αργότερα ως σκηνοθέτης και θιασάρχης, με παράλληλη δράση στη διοίκηση του Καλλιτεχνικού τομέα του Δήμου Αθηναίων.


Έζησε και εργάστηκε επί σειρά ετών στις ΗΠΑ ως ηθοποιός. Κινηματογραφικά συνεργάστηκε με τον Ηλία Καζάν, τον Κερκ Ντάγκλας, την Ντέμπορα Κερ και άλλους. Δίδαξε θέατρο στο Boston University και συντόνισε μαθήματα και παραστάσεις προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στο Harvard University και Boston college.
Εργάστηκε στην ΕΡΤ και στην ΕΡΑ ως παρουσιαστής όπως και στο Θέατρο της Δευτέρας. Έχει υπάρξει παρουσιαστής και στο σταθμό Wbc της Αμερικής. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ραδιοφωνικά θεατρικά έργα, και έχει χαρίσει τη φωνή του σε εκφωνήσεις, σπικάζ και μεταγλωττίσεις. Επίσης έχει συνεργαστεί με τις επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων ως καλλιτεχνικός οργανωτής και εκφωνητής.


Έχει υπάρξει ιδρυτής σημαντικών φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική με κύριο άξονα τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες. Παράλληλα, με πρωτοβουλίες του, χτίστηκαν πολλά ανοιχτά Θέατρα. Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε η προσφορά και το καλλιτεχνικό του έργο και συνεργάστηκε πολλές φορές στο προεδρείο επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας, Υπουργείου Πολιτισμού, Βουλής των Ελλήνων και σε άλλα Υπουργεία.


Ο Θόδωρος Κάλβος ήταν ο κύριος εισηγητής της εισαγωγής της Θεατρικής εκπαίδευσης στα σχολεία αλλά και του πάρκου μυθολογίας στην Αθήνα και των προτομών των τριών τραγικών συγγραφέων μπροστά από τον Εθνικό Κήπο.
Είχε μεγάλο καλλιτεχνικό και φιλανθρωπικό έργο και τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις στη Βοστόνη αλλά και στην Ελλάδα. Εκφραστής και εμπνευστής της Θεατρικής Παιδείας εκπαίδευσε πάνω από πενήντα χρόνια εκατοντάδες επαγγελματιών ηθοποιών.
Η αγάπη που έδειχνε στους ανθρώπους με τους οποίους συνυπήρχε, τον οδήγησε σε σημαντικές παρεμβάσεις, από τη Θεατρική Παιδεία, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έως και την αγαπημένη του γειτονιά στο Παλαιό Φάληρο αλλά και τον τόπο καταγωγής του, ως πρόεδρος των εν Αθήναις Μελιγαλέων. Αλησμόνητη η βοήθεια που παρείχε σε όσους πίστευε αλλά και το ακούραστο πάθος του για τη διδασκαλία της Υποκριτικής.
Η αγαπημένη του “Αθηναϊκή Σκηνή” συνεχίζει με ορμή και καινοτομίες στη θεατρική εκπαίδευση αλλά και το θέατρο υπό τη Διεύθυνση του συνιδρυτή της Μιχάλη Καλαμπόκη.

Μένια Τσιγάρου- βραβείο Υποκριτικής “Θόδωρος Κάλβος”


Γεννήθηκε το 1996 στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα. Τώρα διανύει το τρίτο έτος στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή "Αθηναϊκή Σκηνή" Κάλβου-Καλαμπόκη.
Σπούδασε μετάφραση στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα. Κατά την διάρκεια των σπουδών της, η αγάπη της για τη μουσική και το χορό την οδήγησε στο να συμμετέχει σε διάφορες μουσικοθεατρικές δράσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, από τις οποίες προέκυψε και η πρώτη επαφή με τον κόσμο του θεάτρου.
Λόγω σπουδών ασχολήθηκε πολύ με τα αγγλικά και τα γερμανικά, τη λογοτεχνία και σε ένα πρώιμο στάδιο με τη μεταγλώττιση. Αργότερα έδωσε μεγαλύτερη βάση στη μεταγλώττιση μέσω σεμιναρίου με δασκάλους τους Γιώργο Ματαράγκα και Γεωργία Ιωαννίδου.
Παίζει πιάνο, κρουστά και γιουκαλίλι, ασχολείται με το τραγούδι, το χορό και γράφει μουσική εντός και εκτός πλαισίων σχολής.
Παράλληλα με τις σπουδές της στην Υποκριτική Τέχνη, είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον καθηγητή της στην Αθηναϊκή Σκηνή και σκηνοθέτη Κώστα Γάκη στο «Ikarus’ dream», το οποίο αποτέλεσε την ελληνική συμμετοχή στο 17ο Gwangju International Peace Festival της Νότιας Κορέας και στην παράσταση "οι άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ σε σκηνοθεσία πάλι Κώστα Γάκη στο Θέατρο Άλφα.  Συμμετείχε επίσης ως ηθοποιός στην άσκηση "Μέδουσα" του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με θέμα το Human Trafficking σε σκηνοθεσία του καθηγητή της Μιχάλη Καλαμπόκη.
Τέλος, ασχολείται επαγγελματικά με την μεταγλώττιση σε συνεργασία με τη σκηνοθέτη  και καθηγήτριά της στο μάθημα της μεταγλώττιση στην Αθηναϊκή Σκηνή Βίνα Παπαδοπούλου, ενώ αυτή την περίοδο συμμετέχει επίσης ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη στον "Πειρασμό" του Ξενόπουλου στο Θέατρο  Αθηναϊκή Σκηνή σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Βουτζουράκη.