“Mozart στο Μουσείο” στο Μουσείο Μπενάκη

 

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει

την παγκόσμια αφρόκρεμα των νέων Μαέστρων

 

Μουσείο Μπενάκη

 

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου

Μια βραδιά

με τον Luis Castillo Briceño

 από την Κόστα Ρίκα

νικητή του Διεθνούς Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας του 2020

 

Τρεις φορές έχει διεξαχθεί ως τώρα, από το 2019, οπότε ξεκίνησε, το διεθνές Masterclass και Διαγωνισμός νέων μαέστρων της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών. Σε ένα κύκλο τριών συμφωνικών συναυλιών που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη, οι τρεις νικητές των διαγωνισμών του 2019, 2020 και 2021 έχουν την ευκαιρία να διευθύνουν την Φιλαρμόνια σε ένα πλήρες συναυλιακό πρόγραμμα. Στην τέταρτη και τελευταία συναυλία, στο πόντιουμ θα ανέβει ο εμπνευστής του θεσμού, διεθνούς φήμης μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου, που θα κλείσει τον κύκλο.

Μετά την πολύ πετυχημένη πρώτη συναυλία του κύκλου, με τον Gaddiel Dombrowner στη διεύθυνση της Ορχήστρας, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου τη σκυτάλη παίρνει ο Luis Castillo Briceñ, από την Κόστα Ρίκα, νικητής του Διεθνούς Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας του 2020

 

Στο επίκεντρο του κύκλου συναυλιών βρίσκονται οι τέσσερις τελευταίες συμφωνίες του Wolfgang AmadeusMozart, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, όπως πάντα, και έργα Ελλήνων συνθετών, όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, Θόδωρος Αντωνίου, Μιχάλης Οικονόμου και Τάσος Ρωσόπουλος. Τον ρόλο των σολίστ κρατούν ο κλαρινετίστας Άγγελος Πολίτης, ο βαρύτονος Χρήστος Ραμμόπουλος, η φλαουτίστα Θεοδώρα Ιορδανίδου και ο διεθνούς φήμης πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης.

 

Είναι το μοναδικό διεθνές τέτοιου είδους καλλιτεχνικό γεγονός που γίνεται στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα άλλων προηγμένων μουσικά χωρών και απευθύνεται σε νέους μαέστρους από όλον τον κόσμο, οι οποίοι επιλέγονται μεταξύ περισσοτέρων από 100 υποψήφιους από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Οι νέοι μαέστροι επισκέπτονται την Ελλάδα και παρακολουθούν εντατικά μαθήματα, υπό την επίβλεψη και διδασκαλία του Μιχάλη Οικονόμου, για πάνω από επτά ώρες κάθε μέρα επί μία εβδομάδα, μελετώντας προεπιλεγμένα συμφωνικά έργα που ορίζονται από την επιτροπή του διαγωνισμού. Στο τέλος, οι ίδιοι οι μουσικοί της ορχήστρας ψηφίζουν για τον νικητή του διαγωνισμού.

2η συναυλία, 26 Φεβρουαρίου 2022

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει τον νικητή του 2020, Luis Castillo Briceño με το πρόγραμμα:


•    Θόδωρος Αντωνίου, Κομμός Β
•    Wolfgang Amadeus Mozart, Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα σε Σολ μείζονα, Κ. 313
•    Wolfgang Amadeus Mozart, Συμφωνία αρ. 39, σε Μι ύφεση μείζονα, Κ. 543

 

Σολίστ: Θεοδώρα Ιορδανίδου (φλάουτο)
Μουσική διεύθυνση: Luis Castillo Briceño, Κόστα Ρίκα, νικητής 2020

 

Luis Castillo-Briceño

O μαέστρος Luis Castillo-Briceño έχει γεννηθεί στην Κόστα Ρίκα και ανήκει στο “Equilibrium Young Artists” από το 2020 με μέντορα τη μαέστρο Barbara Hannigan, της οποίας έχει υπάρξει βοηθός με ορχήστρες όπως η Orchester Philharmonique de Radio France και το Winterthur Musikkollegium. Οι μελλοντικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κοπεγχάγης τον Μάιο του 2022.

Έχει μαθητεύσει δίπλα σε μαέστρους όπως οι Cristian Măcelaru, Marin Alsop, Μιχάλης Οικονόμου, Johannes Schlaefli, Jorma Panula, κ.λπ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών συνεργάστηκε με τις Ρουμανική Ορχήστρα Δωματίου, η Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, Η Συμφωνική του Κιέβου, η MÁV Symphony Orchestra, η Συμφωνική του Karlovy Vary, η Φιλαρμονική του Ρουσέ, οι Salzburg Chamber Soloists, η Argovia Philharmonia Orchestra, κά.

Γεννημένος σε μουσική οικογένεια στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία πέντε ετών με βιολί και αργότερα άρχισε να σπουδάζει φλάουτο, καταφέρνοντας να γίνει κορυφαίος φλαουτίστας της Παιδικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Κόστα Ρίκα. Σπούδασε πιάνο στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών της Ζυρίχης (Ελβετία), όπου αποφοίτησε από την τάξη του καταξιωμένου καθηγητή Eckart Heiligers. Αυτή τη στιγμή συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, υπό την καθοδήγηση του παγκοσμίου φήμης καθηγητή Mark Stringer.

 

Αναλυτικά οι ημερομηνίες των συναυλιών του Κύκλου είναι οι εξής: 

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου

(μουσική διεύθυνση Gaddiel Dombrowner, Ισραήλ, νικητής 2021)

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου

(μουσική διεύθυνση Luis Castillo Briceño, Κόστα Ρίκα, νικητής 2020)

Παρασκευή, 1 Απριλίου

(μουσική διεύθυνση Jonathan Stark, Γερμανία, νικητής 2019)

Κυριακή, 22 Μαΐου

 (μουσική διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου, διδάσκων αρχιμουσικός)

 

Εν τω μεταξύ δημοσιεύτηκε ήδη η προκήρυξη για το 4ο διεθνές Masterclass και διαγωνισμό, που θα γίνει από 4 έως 10 Απριλίου 2022 στην έδρα της ορχήστρας, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», στον Άλιμο.

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

 

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 με καταστατικό στόχο να ασχοληθεί συστηματικά με την Νεοελληνική μουσική δημιουργία: Να ερμηνεύει, να ηχογραφεί και να προβάλλει την έντεχνη μουσική που δημιουργήθηκε από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες από τον 18ο ως τον 21οαιώνα. Στην διαδρομή της, η Φιλαρμόνια έχει ερμηνεύσει έργα των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών (πολλά από αυτά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), έχει ανασύρει από τη λήθη πολλές σπάνιες και δυσεύρετες συνθέσεις και έχει αποσπάσει θετικότατες κριτικές του Τύπου.

Πρόεδρος της ορχήστρας είναι ο Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής, Νίκος Μαλιάρας και καλλιτεχνικός διευθυντής ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Στις συναυλίες περιλαμβάνεται πάντοτε τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που, παρόλη την αξία τους είναι ελάχιστα γνωστά στο Ελληνικό κοινό.

Τον Φεβρουάριο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο CD της Φιλαρμόνιας με έργα του Νίκου Σκαλκώτα, σε μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Τον Αύγουστο του 2020 κυκλοφόρησε ο δεύτερος ψηφιακός δίσκος με έργα Βασίλη Καλαφάτη. Σύντομα αναμένονται CD με συμφωνικά έργα Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Μανώλη Καλομοίρη, Νικόλαου Μάντζαρου κ.α. Όλα τα έργα είναι σε πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις.

Η Φιλαρμόνια έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο, τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο ΚΠΙ «Σταύρος Νιάρχος» κ.ά.

 

MOZART ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”

Μουσείο Μπενάκη

 

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου

Μια βραδιά με τον Gaddiel Dombrowner ​

νικητή του Διεθνούς Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας του 2021

Ώρα έναρξης: 20:30

Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς 138,

 

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό)

https://tickets.benaki.org/index.php?option=com_eventbooking&view=event&id=130259&catid=2&Itemid=201&lang=el