Ο Λάμπρος του Διονύσιου Σολωμού / Παράταση παραστάσεων στο θέατρο Χώρος

 

Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Έλενα Μαυρίδου

Trailer: https://youtu.be/ht82wAOeVcY

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κάθε Κυριακή στο θέατρο Χώρος

 

“Ο Λάμπρος” θα ολοκληρωνόταν πριν από λίγες μέρες, για να έρθουν οι παραστάσεις μας,  “Πτέρυγα” και “Βάκχες”. Λόγω της πολύ δύσκολης περιόδου που διανύουμε, αποφασίσαμε μετά λύπης μας να τις αναβάλουμε και να επανέλθουμε, όταν θα μπορούμε να δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την προοπτική μιας πρεμιέρας. Λόγω της αναβολής αυτής και επειδή “Ο Λάμπρος” έχει κόσμο που επιθυμεί να τον δει, θα συνεχίσουμε με την παράσταση κάθε Κυριακή στις 20.00.

 

Ευχόμαστε να είναι, πάνω απ’ όλα, καλά όσοι νοσούν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Για μας στα θέατρα, πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα, διότι αυτό το «ανοιχτά» τα θέατρα, αλλά επί της ουσίας καταδικασμένα, μόνα τους σε αυτοσχεδιασμούς σωτηρίας, είναι τραγικό.

 

 

 

Έλενα Μαυρίδου

 

Ο Λάμπρος, η εμπνευσμένη από το ομώνυμο αριστουργηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού παράσταση, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου στο θέατρο Χώρος, παρατείνεται. Ένα έργο πρωτοποριακό, που εξερευνά τα όρια μεταξύ διαφορετικών τεχνών· της κινηματογραφικής αφήγησης, του θεάτρου σκιών, του αναλογικού animation και της performance.

 

“Ο Λάμπρος θα μείνει απόσπασμα” έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός, επιστρέφοντας επί 10 ολόκληρα χρόνια στο ημιτελές έργο του. Ο εθνικός μας ποιητής γράφει το σπουδαίο, πολύπλοκο αυτό ποίημά του στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου διαμόρφωσης του συγγραφικού του έργου. Όπως ανέφερε ο μαθητής και εκδότης του έργου του, Iάκωβος Πολυλάς, “Στο ποίημα Ο Λάμπρος ο Σολωμός δείχνει στο έθνος του ότι η απλή γλώσσα δύναται να εκφράσει με θαυμαστή σφοδρότητα και συντομία τα παθητικότερα και πλέον απόκρυφα αισθήματα. Η γιγαντιαία αλλά μάταιη αντίσταση της θέλησης του ανθρώπου εις τους ηθικούς νόμους δεν επαραστήθηκε ίσως ποτέ εις εικόνας τρομερότερη από τούτην του Λάμπρου.”                  

 

Ο Λάμπρος αποπλανεί τη Μαρία στα 15 της χρόνια, για να την παντρευτεί. Κάνουν μαζί τέσσερα παιδιά, μία κόρη και τρεις γιους, αλλά ο Λάμπρος τα βάζει σε ορφανοτροφείο. Η Μαρία μένει αστεφάνωτη και για 15 χρόνια στερείται τα παιδιά της. Ο Λάμπρος φεύγει για να πολεμήσει τον Αλή Πασά και να εκδικηθεί τον θάνατο του αδερφού της Μαρίας, ενός ιεροκήρυκα που δολοφονήθηκε απ’ τους Τούρκους. Στο στρατόπεδο γνωρίζει τυχαία ένα κορίτσι, αλλά μην γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα είναι η κόρη του, το ερωτεύεται. Ο τραγικός πατέρας αναγνωρίζει τα σημάδια του παιδιού του στο κορμί της νέας. Η κόρη μαθαίνει την αλήθεια και αυτοκτονεί. Ο Λάμπρος καταδιώκεται από τύψεις και αυτοκτονεί εκεί, όπου πνίγηκε η κόρη του. Η Μαρία χάνει τα λογικά της, αναζητά έναν άλλο κόσμο, να μην πονάει πια. Ρίχνεται στον γκρεμό.

 

Ο χρόνος στον Λάμπρο διαστέλλεται, χαρίζοντάς του αυτόν τον αποσπασματικό χαρακτήρα, διαστέλλεται και στην παράσταση, για να μεταφέρει τη δύναμη των εικόνων του Σολωμού. Ο Λάμπρος σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Έλενας Μαυρίδου είναι ένα έργο χειροποίητο, κινηματογραφικής αισθητικής. Αναλογικά εργαλεία, όπως το επιδιασκόπιο και οι χάρτινες φιγούρες-μαριονέτες μιας ναΐφ αισθητικής, συναντούν την τεχνολογία του ήχου. Η ανθρώπινη φωνή και τα παραδοσιακά όργανα, όπως οι λύρες Μακεδονίας και Θράκης, αναμιγνύονται με σύγχρονα μέσα της ηλεκτρονικής μουσικής και της ambient noise, χρωματίζοντας την αφήγηση του Λάμπρου, κατασκευάζοντας ένα ακουστικό και οπτικό σύμπαν για να ταξιδέψει ο υπέροχος λόγος του Διονύσιου Σολωμού.

 

Αντλώντας υλικό από τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες της δημοτικής μουσικής του τόπου μας, ο λυράρης Γιώργος Μαυρίδης μεταπλάθει ζωντανά σκοπούς του Αιγαίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέσα από την αφήγηση και τη μουσική, το υπέροχο ποίημα του Σολωμού ζωντανεύει στον χώρο και τον χρόνο, δίνοντας πνοή σε σκιές ενός κόσμου παλιού που ζητούν να ενωθούν με το τώρα. Η εξερευνητική ψυχή των δυο ερμηνευτών συναντιέται με λέξεις και ήχους που υπερβαίνουν τον χρόνο.

 

                                                                                                      

Σύλληψη - Δραματουργία - Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Έλενα Μαυρίδου

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής - Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης

Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Σχεδιασμός φιγούρων: Έλενα Μαυρίδου, Στάθης Μαρκόπουλος

Επιμέλεια φωτισμού - Φωτογραφίες: Περικλής Μαθιέλλης

Βοηθός σκηνοθέτιδος – Επιμέλεια κειμένων: Ιωάννα Πιταούλη

Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Κούζα, Ιωάννα Πιταούλη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Social Media: Δανάη Γκουτκίδου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Σχεδιασμός - Γραφιστική επιμέλεια: Θωμάς Παπάζογλου

 

Η παράσταση Ο Λάμπρος παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 8 Αυγούστου, στο Φρούριο Καβάλας "Κοιτώνας Αξιωματικών", στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Trailer: https://youtu.be/ht82wAOeVcY

 

Πρεμιέρα: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου

 

Μέρα και ώρα παραστάσεων: Κυριακή στις 20.00

 

Τιμές εισιτηρίων: 15€, Φοιτητικό 12€, Ανέργων, ΑμΕΑ 10€

 

Διάρκεια: 60’

 

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2103426736

 

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-lampros/

 

 

 

 

Θέατρο Χώρος
Πραβίου 6, Βοτανικός

Τηλ.: 2103426736

FB: Horos Theatre Company

Νέο Website: https://horostheatre.gr/

E-mail: horostheatro@gmail.com

 

Πληροφορίες  για το Εργαστήριο και τα Σεμινάρια στο θέατρο Χώρος:  https://horostheatre.gr/

 

 

Μέτρα Προστασίας από τον Covid 19

 

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας το θέατρο Χώρος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και οι κανονισμοί λειτουργίας του συμμορφώνονται με την τρέχουσα νομοθεσία. Η είσοδος στο θέατροθα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την είσοδο σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα, οι θεατές θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, επιδεικνύοντας  αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα παραπάνω. Τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α' 118) Covid Free GR. Εναλλακτικά, εφόσον ο αλλοδαπός προέρχεται από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται σε έγχαρτη μορφή.

 

 

Η χρήση της μάσκας είναι πάντοτε υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.