Στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνα η περιοδεύουσα έκθεση "200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό

200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό

Δεύτερη στάσητης Περιοδεύουσας Έκθεσης
στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στις 9 Ιουνίου 2021

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου«Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum»

διοργανώνουν την περιοδεύουσα εικαστική έκθεση με τίτλο:

200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό

 

η οποίαθα παρουσιαστεί στοΠολεμικό Μουσείο της Αθήνας από 9 έως 19 Ιουνίου 2021.

Υπενθυμίζουμε πως η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου στις 24 Μαΐου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου 2021. Επίσης πρόκειται να επισκεφθεί και άλλες πόλεις οι οποίες έχουν διαδραματίσει ιστορικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.*

Τα έργα πραγματεύονται την πορεία του Ελληνικού Έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής που διανύουμε.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200 χρόνων.

Πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς, νέους και μεγάλους, οι οποίοι διακατέχονται από το αίσθημα της αγάπης για την Πατρίδα αλλά και τις τέχνες. Παράλληλα καλλιεργείται μια θετική δυναμική στα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, διότι επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα του ηρωικού αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας που κατέστησε την Ελλάδα εφαλτήριο και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση αντίστοιχων απειλών και προβλημάτων του σήμερα.

Άλλωστε ο αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι διαρκής και ως εκ τούτου συνεχίζεται…

 

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Κίμων  Αξαόπουλος, Μαρία Ασλανίδου, Γιώργος Βούρος, ΝινέταΒρετού, Δανάη Γεμενάκη, Γιώργος Γκιζάρης, Βούλα Δασκαλοπούλου, Μαρεύη Δεναξά, Σταυριέλενα Δημητρακοπούλου, ΡοδόκλειαΔημουλιά, Σωτήρης Ηλιάδης, Αστέρη Θεοχάρη, Φωτεινή Καβαλάρη, ΆνταΚάζαγλη, Γιώργος Καρποντίνης, Αλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!), Μαριάννα Κοντόε, ΜπέτυΛυρίτη, Αχιλλέας Μανταίος, Κυριάκος Μαριόλης, Μαριλένα Μέλη, ΜανταλέναΜελισσουργάκηΒόζνιακ, Ελένη ΝτίνιαΜπούνταλη, Ιουλία Μπουτ, Αναστασία Νικολάου, PaulDebebe, Δέσποινα Πανταζή (Παπαδημητρίου), Ανδριάνη Παπαλέκα, Χρήστος Πρόντης, Μιχάλης  Ρούγκας (MikeVira), Βασιλική Σαγκιώτη, Βασίλης Στάμου, Κατερίνα Σταμπολίτη, Γκαμπριέλα – Χριστίνα Τρίτου, Βασίλειος Τσιτσιμπάγκος, Ρένα Φλώρου, Δημήτρης Ψωμοδότης, EviBaloo, Michael-Dolphin

Διεθνείς Συμμετοχές

Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική, των οποίων οι πατρίδες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον κατακτητή τους την ίδια χρονική περίοδο με την Ελλάδα, και φιλοτέχνησαν έργα αποκλειστικά για την έκθεση.

Με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Αργεντινής συμμετέχουν:HernánBenedetti, MariaFinocchietti&JuanaPage

Επίσηςοι:JorgeLuisChavarriaAleman (Guatemala), MarianaMotoko (Mexico), AlvaroSánchez (Guatemala)

 

Οι καλλιτέχνες πουσυμμετέχουν στην έκθεση, πραγματεύονται το θέμα πέρα από ρομαντισμούς και άγονες προσκολλήσεις στο ένδοξο κατά τα άλλα παρελθόν. Εκφράζουν αρμονικά την επανάσταση –τις μάχες, τη λύτρωση, την λευτεριά, τη χαρά και τον πόνο – μέσω του καλλιτεχνικού τους έργου.

Πηγή έμπνευσης αποτελούν οι μνήμες των ιστορικών γεγονότων αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες τους αναφορικά με το σπινθηροβόλο ελληνικό πνεύμα στην διαχρονική του πορεία, διαχειριζόμενοι το θέμα με την αισθητική του χρώματος και της μορφής. Έτσι αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία που τον διακρίνει δημιουργώνταςτο προσωπικό ή συλλογικό έργο.

Με αυτά τα δεδομένα ο εικαστικός πλούτος των έργων παραδίδεται προς θέαση και προβληματισμό στο φιλότεχνο κοινό.

Το 2021 λοιπόν αποτελεί μια ευκαιρία για αναγέννηση και ενδυνάμωση του προσωπικού έργου και της στάσης ζωής ευρύτερα. Όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις.

Επιμέλεια διοργάνωσης: ΜΑ ΙάννηςΠανταζίδης
Επιμέλειαέκθεσης:Παύλος Ντεμπέμπε

Στον εκθεσιακό χώρο εφαρμόζονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική, κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

*Για συμπληρωματικές πληροφορίες, τυχόν αλλαγές, και ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία της εκδήλωσης μπορείτε να ακολουθήσετε την επίσημη σελίδα μας στοfb: @spiritwhiteandblue

Πολεμικό Μουσείο Αθήνας: Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή9.00 – 19.00

Πληροφορίες: Τηλ.: 2107252974, 6980275555, 6942075756, 6984-253932

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., fb: @spiritwhiteandblue, insta: kentro_texnis