Ύμνος εις την ελευθερία Διονυσίου Σολωμού στις Σπέτσες

ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ

Α΄ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ

 

 Κυριακή 20 Ιουνίου στις 20:30

Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη Σπέτσες

 

 

Ο Δήμος Σπετσών στο πλαίσιο των δράσεων «ΣΠΕΤΣΕΣ 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει τη μουσική εκδήλωση «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ -ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥΑ΄ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ

και προσκαλεί το κοινό την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 και ώρα 20.30 στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Χατζηγιάννη Μέξηνα την παρακολουθήσει.

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία»γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό το Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο  Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο.

Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίσθηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Το έργο αποτελείται από 25 ωδές με τη συγκλονιστική 25η σε μορφή FugaReale.

Το 1865 οι πρώτες μελοποιημένες στροφές του καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και το 1966 ως Εθνικός Ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία /διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει την Α΄ μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» εκ του πρωτοτύπου (από την έκδοση του 1873 στο Λονδίνο) για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο-εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικής ποιότητας  συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου.

Κρατήσεις θέσεων στο e-mail του Δήμου Σπετσών , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.                                      

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διδασκαλία/Διεύθυνση: Ανθή Χ. Γουρουντή

ΦωνητικόΣύνολοLIBROCORO:ΠακάκηςΣταμάτης, ΜασμανίδηςΑλέξανδρος, ΚαλτσήςΣτέφανος,Γιαννίτσιου-ΠαπαευαγγέλουΣ., ΦωτιάδηςΑλέξανδρος, ΚασσαβέτηςΓιώργος, ΚαραγιώργηςΜιχάλης, ΚοντονικολάουΣταμ.,Γκαρτζόπουλος Μιχάλης , ΔάλλαςΚωνστ., GoutierezKostas, ΠετράκηςΒασίλης, ΚολοσιώνηςΔημήτρης, ΚαισαρίνηςΣταύρος, ΜάντζαρηςΘανάσης, Μπαταγιάννης Άρης, ToikinIgor, ΔάβιοςΚωνσταντίνος

Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

Αναγνώστης:Λευτέρης Παπακώστας

Voicecoach:ΚλεοπάτραΠαπαχειμώνα