Hotel “AntiOedipus” της Έλλης Παπακωνσταντίνου: Ένα ψηφιακό παιχνίδι ταυτοτήτων για άβαταρ και ατομικότητες

Η Παγκόσμια Πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου 2021

Centre Pompidou Paris

σε συνεργασία με το IRCAM

(Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique)

Περισσότερες παραστάσεις: 19.03, 8.30μμ / 25.03, 8.30μμ / 26.03, 8.30μμ

 

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ: https://www.eventbrite.com/e/hotel-antioedipus-tickets-142857226811

 

Η νέα παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου Hotel ‘’AntiOedipus” - ένα ψηφιακό παιχνίδι ταυτοτήτων για αβαταρ και ατομικότητες - κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου 2021 στο Centre Pompidou Paris σε συνεργασία με το IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique). Πρόκειται για μια καινοτόμα παράσταση που πραγματοποιείται ζωντανά μέσω Ζoom από 5 διαφορετικές ζώνες ώρας. Το έργο είναι βασισμένο στη Σύγχρονη Όπερα ‘’Oedipus: Sex with Mum was Blinding’’ που δημιουργήθηκε από την ODC σε συνεργασία με το STANFORD UNIVERSITY (CCRMA) και βραβεύτηκε με το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ FULBRIGHT 2018-9. Η

παράσταση έκανε Παγκόσμια Πρεμιέρα στο BAM (Brooklyn Academy of Music) της Νέας Υόρκης.

★★★★★

Επιλογή του OperaWire:

“Οι 7 κορυφαίες όπερες για να δείτε αυτό το Σαββατοκύριακο”


Επιλογή του Observer:

“Οι 12 Καλύτερες Παραστάσεις

Χορού και Όπερας αυτού του Φθινοπώρου”

Σχετικά με το Hotel ‘’AntiOedipus”

 

Πώς επηρεάζει αυτή η νέα πραγματικότητα τo συλλογικό ασύνειδο; Άραγε, μπορούμε να μιλάμε για μια αναδυόμενη παγκόσμια ΑΓΟΡΑ; Ήρθε η ώρα της εμβάθυνσης στον εαυτό αλλά και της διασύνδεσης με το συλλογικό. Το Hotel “AntiOedipus” αναφέρεται στη ρευστή ταυτότητα των Deleuze-Guattari και στην ιδέα ενός διαρκώς εξελισσόμενου εαυτού.

Εδώ, οι τεχνολογίες gaming, face recognition και AR (Augmented Reality) συνδυάζονται με live visuals και “αναβαθμίζουν” ριζικά την εμπειρία της ψηφιακής παράστασης. Οι θεατές διαλέγουν το άβατάρ τους και εισέρχονται σε αυτό το ψηφιακό ξενοδοχείο κινούνται ελεύθερα από το ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου στο άλλο, συναντιόνται με άλλους θεατές στο virtual bar. Πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι ενώνουν τις φωνές τους σε μία νέα παγκόσμια ΑΓΟΡΑ, άλλοι κρυφοκοιτάζουν μέσα από κλειδαρότρυπες σε ψυχαναλυτικές συνεδρίες ή πίσω από κλειστές πόρτες στις πιο προσωπικές στιγμές του Οιδίποδα και της Ιοκάστης. Το Hotel “AntiOedipus” μάς προσκαλεί σε ένα καθολικό παιχνίδι ταυτοτήτων όπου θα εξερευνήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει (η αγαπητή στην Ελλάδα τσελίστα Julia Kent γνωστή και από τη συνεργασία της με τους Antony & the Johnsons) ενώ τα live visuals Stephanie Sherriff από το CCRMA (Computer Center for Musiic & Acoustics) του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Αυτή είναι η τρίτη ψηφιακή παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου μέσω ΖΟΟΜ. Οι προηγούμενες ψηφιακές παραστάσεις της σκηνοθέτιδας στέφθηκαν με απίστευτη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Oι δημιουργίες “Aède of the Ocean and Land” και


“Traces of Antigone” συνεχίζουν τη διεθνή τους περιοδεία κερδίζοντας διακρίσεις όπως το διεθνές βραβείο «Amazon Award» και «Italian Critics Award nomination».

Τι είπαν για τις ψηφιακές παραστάσεις της Έλλης

 

“Γεμάτο απίθανες εικόνες, το αποτέλεσμα προσεκτικής δουλειάς και υψηλής ποιότητας από μια σπουδαία ομάδα.»

Mark Courtice, theater critic, ReviewsGate (UK theatre reviews)

“H   Έλλη   Παπακωνσταντίνου  καταφέρνει   καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον να καταπλήξει τον θεατή μέσα στο ψηφιακό κόσμο”

Οι 10 καλύτερες θεατρικές στιγμές του 2020, fattiditeatro.it

 

"Λάτρεψα την παράσταση και σας είμαι ευγνώμων που μεταφέρατε το έργο στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες. Είναι κοινωνικά δυνατό και υπέροχα πειραματικό. “

Judith Butler, φιλόσοφος, συγγραφέας των Double Gender, Precarious Life, Bodies That Matter, Undoing Gender κ.α.

 

"Τα θερμά μας συγχαρητήρια! Το Amazone απονέμει στην παράσταση "Traces of Antigone" και στην ODC Ensemble το Χρυσό Βραβείο. Οι επιμελητές των βραβείων Els De Vos (University of Antwerp) και Hermès Roland (Université Libre de Bruxelles), καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής των "Amazone Awards" εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από την σύλληψη, το περιεχόμενο και την βαθμό της αισθητικής της παράστασης "Traces of Antigone", που αποφάσισαν ακόμη και τη δημιουργία μίας ειδικής διάκρισης."

Η κριτική επιτροπή των βραβείων ΑΜΑΖΟΝΕ

 

“Βρήκα την παράσταση εξαιρετική. Ό,τι πιο δυναμικό και “ζωντανό” έχω δει μέσω ΖΟΟΜ έως τώρα. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να δημιουργήσουμε θεατρική οικειότητα και αλληλεγγύη...”

Michael Walling, σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός καλ. Διευθυντής του Border Crossings, Αγγλία

 

"Αυτή την εποχή με συγκινεί να βλέπω πώς το θέατρο μπορεί να επανεφευρίσκει τον εαυτό του και η παράστασή αυτή είναι η απόδειξη. Σκέφτομαι ότι η ευελιξία είναι


κομμάτι της Ωραίου και ακόμα ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ευελιξία πυροδότησε το Ωραίο."

Lucia Franchi, διευθύντρια του Φεστιβάλ Kilowatt, Ιταλία

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54