Έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

16 Δεκεμβρίου 2020-30 Απριλίου 2021

 

Μετά από 3 επιτυχημένες εκθέσεις, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται εκ νέου με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διοργανώνοντας την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου,ξεκίνησε στις16 Δεκεμβρίου 2020, θα διαρκέσειέως τις 30 Απριλίου 2021 και είναι η μοναδική έκθεση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων!

Η πανοραμική εικόνα που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου αντιγράφει ένα Πανοραμικό Χαρτί Ταπετσαρίας που τυπώθηκε στη Γαλλία το 1828. Οι παραστάσεις που απεικονίζονται αναπαριστούν διάσημες αρχαιοελληνικές τοποθεσίες (Θερμοπύλες, Δελφοί, Όρος Παρνασσός), καθώς και σκηνές από τον Αγώνα των Ελλήνων (1821-1828) προκειμένου να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό.  Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, προκάλεσε τη συμπαράσταση του δυτικού κόσμου και μεταβλήθηκε σε κίνημα «Υπέρ των Ελλήνων» με την επωνυμία Φιλελληνισμός.  Ηαρχαιολατρεία των Ευρωπαίων αποτελεί τον μακροβιότερο σύνδεσμο της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη.  Κατά την Επανάσταση μετασχηματίστηκε σε φιλελληνισμό και αποτυπώθηκε εικαστικά σε ευρωπαϊκα έργα τέχνης. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους υιοθετήθηκε από τους Έλληνες νεοκλασσικούς καλλιτέχνες με στόχο την ανάδειξη της αδιάρρηκτης συνέχειας της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.

Το πρωτότυπο του Πανοραμικού Χαρτιού θα παρουσιάζεται στην έκθεση«Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός.  Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» σε επιμέλεια  της Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και  του Καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, πουείναι έτοιμη και θα ανοίξει τις πόρτες τηςστο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αμέσως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία των μουσείων. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, μία μοναδική Φιλελληνική Πινακοθήκη ευρωπαϊκών έργων του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό και παρουσιάζονται δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821.

Στο βίντεο μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου, παρακολουθεί κανείς μία σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα της έκθεσης στο Μουσείο από τους επιμελητές, Δρα Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και Καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη.

Συντελεστές:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Επιμέλεια

Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου

Ιστορικός Τέχνης

Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης

Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Ανδρέας Γεωργιάδης

Συντονισμός

Μαρία Μπασαγιάννη

Επικοινωνία

Λήδα Καρανικολού

Στέλλα Τσαγκαράκη

Video
Alaska

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

Επιμέλεια – Συντονισμός

Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη

Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού

Τεχνική υποστήριξη

Plan B

Ψηφιακές εκτυπώσεις

Apolyto Creative Spot

«Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου»

16 Δεκεμβρίου 2020 - 30 Aπριλίου 2021
Eκθεσιακός χώρος «Τέχνη & Πολιτισμός» Επίπεδο Αφίξεων Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Ελεύθερη πρόσβαση

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μέγαρο Σταθάτου, Ηροδότου 1,  Αθήνα
www.cycladic.gr


                       

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54