Μια νέα δημιουργία «ψηφιακού θεάτρου» - το «θέατρο του εγκλεισμού»- από την 'Ελλη Παπακωνσταντίνου

ANTIGONE TEST Ι this is Me in my Room σε σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου.

 

Μια νέα δημιουργία «ψηφιακού θεάτρου»/το «θέατρο του εγκλεισμού» #featuringMiss Presence and the Absent Girls Band

 

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου μετά την τελευταία τηςδημιουργία “Oedipus: Sex with Mum Was Blinding” πουπαρουσιάστηκε στο BAM (Brooklyn Academy of Music)της Νέας Υόρκης αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές (ΗObserver και το OperaWIRE τη συγκατέλεξαν στη λίστα των Νεοϋορκέζικων must-see παραστάσεων), βαδίζει γιαακόμα μία φορά σε αχαρτογράφητα μονοπάτια. Αυτή τη φορά, δημιουργεί μια ψηφιακή παράσταση, σχεδιασμένη για την πλατφόρμα του «ζοομ» σε συνεργασία με τηνεικαστικό Μαίρη Ζυγούρη (visual poems) και τις υπέροχεςκαινοτόμες καλλιτέχνιδες Nalyssa Green, KatPapachristou, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, ΒάλιαΠαπαχρήστου, Σοφία Μανώλη και Gemma Carbone.

 

Οι «Miss Presence and the Absent Girls Band” πουσυνυφαίνουν καταιγιστικά visuals, θεατρικό λόγο καιζωντανή ποπ μουσική σε μια μοναδική ψηφιακήεμπειρία!

 

“Δεν έχω ξαναδεί παράσταση στο ζοομ, οπότε αυτή ήταν για μένα μια νέα εμπειρία…Αν και πρόκειται για μια σύγχρονη ζωντανή παράσταση, αποτελεί συγκριτικά ένα διαφορετικό

«ζώο» με όλη την σημασία της λέξης. Το όλο προτζεκτ είναι πολύ επίκαιρο και ανοίγει μια προοπτική σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί μια προοπτική που τόσο επώδυνα απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο, τουλάχιστον στις Η.Π.Α.» Branislav Jakovljevic, διευθυντής του Τμήματος Θεάτρου και Περφόρμανς, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

 

"Σπάτε τα στεγανά. Σεβασμός...Θυμίζει Pipilotti Rist. Ζωντανά χρώματα, κοντινά πλάνα."

Mieke Renders, director of Trans Europe Halles Network.

 

Το κείμενο στηρίζεται στα “Ίχνη της Αντιγόνης” ένα απότα γνωστότερα έργα της σπουδαίας σύγχρονης ΣουηδήςΧριστίνας Ουζουνίδη που αντλεί από τον αρχαιοελληνικόμύθο της Αντιγόνης και μιλά για την έμφυλη διαχρονικήβία και την κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας.

«Με συντάραξε! Η σκηνοθέτης βρήκε τρόπο να κάνει θέατρο στο ζοομ, ολοκληρωμένα με μουσική που κάποιες φορές βρίσκονται σε πρώτο πλάνο….Βρήκα την παράσταση καθηλωτική…Μόλις το κοινό ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις του ζοομ βλέπεις μόνο τα παράθυρα των 6 ηθοποιών που η καθεμιά είναι στο σπίτι της. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα ήταν εφικτό. Συγχαρητήρια- νομίζω ότι ανακαλύπτετε ένα νέο είδος τέχνης εδώ!»

Sara Jobin, μαέστρος και καλλ. διευθύντρια Center for Contemporary Opera, NY, US

 

"Αυτήν την εποχή με συγκινεί να βλέπω πώς το θέατρο μπορεί να επανεφευρίσκει τον εαυτό του και η παράστασή σας είναι η απόδειξη…"

Lucia Franchi, συνδιευθύντρια του KilowattFestival, Ιταλία

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρόκειται για ένα ακόμα θέατροκονσέρβας, αλλά μια περφόρμανς ζωντανή κι ΟΧΙβιντεοσκοπημένη.

 

Το «Θέατρο του εγκλεισμού» και οι κανόνες του:

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θέσαμε στους εαυτούς μαςκαι που περιγράφουν αυτό που συμβαίνει.

1. Κάνουμε τις πρόβες μας και παρουσιάζουμε τοέργο αποκλειστικά μέσα από την απομόνωσήμας.
2. Χρησιμοποιούμε μόνο αντικείμενα, μουσικά όργανα, ρουχισμό ή τεχνικό εξοπλισμό που είχαμε στα σπίτιαμας, όταν μπήκαμε σε καραντίνα. Το σκηνικό είναιτο σπίτι μας.
3. Δημιουργούμε μέσα από το σπίτι μας, όπως καιτόσες άλλες γενιές γυναικών πριν από εμάς. Ιδιωτικός και δημόσιος λόγος και χώρος σμιλεύονται.
4.   «To θέατρο είναι μια τέχνη που προϋποθέτει τη φυσική παρουσία και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Στη δική μας περίπτωση, η καραντίνα μας έφερε να κάνουμε πρόβες με τη βοήθεια μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Διαπιστώσα ότι ο εγκιβωτισμός των σωμάτων στα ψηφιακά παράθυρα άνοιγε διάλογο με τον εγκλωβισμό στην έμφυλη ταυτότητα και στη σύνδεση της γυναίκας με τον οίκο, τον ιδιωτικό χώρο», εξηγεί η Παπακωνσταντίνου. «Επομένως, ο αναγκαίος εγκλεισμός στο σπίτι και η μεταφορά μεγάλου μέρους της δραστηριότητάς μας στο διαδίκτυο, δεν ήταν ο μόνος λόγος για τη δημιουργία αυτής της νέας πρότασης. Εδώ, υπάρχει ως ζητούμενο η δημιουργία μιας νέας αισθητικής γλώσσας με μέσα που δεν έχουμε ξαναδουλέψει ποτέ.»

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Σύλληψη/Art direction​ΈλληΠαπακωνσταντίνου

Συγγραφέας​Christina Ouzounidis

Μετάφραση από τα Σουηδικά σταΕλληνικά​Margarita Mellberg

Visual art advisor & visual poem​ΜαίρηΖυγούρη

Μουσική Σύνθεση​Nalyssa Green, ΚατερίναΠαπαχρήστου

Μετάφραση από τα Σουηδικά στα Ελληνικά​Ειρήνη Δερμιτζάκη, Gemma H.

Carbone, Έλλη Παπακωνσταντίνου

Κινησιολογία​Βάλια Παπαχρήστου

Επιστημονικός Σύμβουλος​Λίνα Ρόζη

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

 

Nalyssa Green Σεραφίτα Γρηγοριάδου Gemma H. Carbone Βάλια Παπαχρήστου Κατερίνα Παπαχρήστου Σοφία Μανώλη

Special Guest: Χλόη Κολύρη

Βοηθός σκηνοθέτη Α’​Ειρήνη Δερμιτζάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη Β’​Ηρώ Λέφα

Φωτογραφία ……………………...…….… FLP Athens, ΣοφίαΜανώλη Τρέιλερ & Motiongraphics​FLP Athens

 

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

• Δευτέρα 18 Μαΐου, 7:15 πμ
• Τρίτη 19 Μαΐου, 7:15 πμ
• Τετάρτη 20 Μαΐου, 7:15 πμ
• Δευτέρα 25 Μαΐου, 6:15 πμ & 8:15 πμ
• Τρίτη 26 Μαΐου, 6:15 πμ & 8:15 πμ
• Τετάρτη 27 Μαΐου, 6:15 πμ & 8:15 πμ

 

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:

• Προσφέρουμε τα ακόλουθα εισιτήρια
• 10 € (απλό εισιτήριο)

38,50 € (εισιτήριο αλληλεγγύης για όποια/οιον επιθυμεί να υποστηρίξει την καλλιτεχνική ομάδα)

 

Για να κλείσετε εισιτήρια πρέπει να προηγηθείτε στο παρακάτω λινκ:

https://www.eventbrite.com/e/antigone-test-in-search-of-the-missing-girl-tickets- 104746513642?fbclid=IwAR3mBuFsNgmy7LcUiajMKDupsb_XxMOSyiAAylG-1XV7-ZTvSe-CHVE0wYI

 

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η παράσταση υποστηρίζεται από το ΥπουργείοΠολιτισμού, το Arts Council της Σουηδίας (Kulturrådet)και την Σουηδική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τελεί υπότην Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και τηςUNESCO.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54