Συνεχίζονται οι δράσεις ευαισθητοποίησης για τον ΧΥΤΑ Φυλής / Νέο κάλεσμα στις 8/12

Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Proastio Art σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και πολίτες της Αττικής διοργανώνουν πολιτιστικές δράσεις ευαισθητοποίησης
για τη χωματερή (ΧΥΤΑ) Φυλήςκαι το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων στην Αττική.
 
Με το μήνυμα "Ελάτε να μοιραστούμε μαζί και να διευρύνουμε αυτή την προσπάθεια ενάντια στην περιβαλλοντική και υγειονομική καταστροφή και την κοινωνική υποβάθμιση που έχει υποστεί ο τόπος και η ζωή μας. Η συμμετοχή σου έχει φωνή!" προσκαλούν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου σε μια ακόμη δράση, από τις χορεύτριες Τέτη Νικολοπούλου και Μαρία Φουντούλη.

Το «Δώρο» στη Χωματερή Φυλής

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, 12:00

Λατομείο Μουσαμά

στο πλαίσιο του Χωματερή project

«Φέρνουμε το φυσικό και με συνειδητή παρουσία σώμα ως στάση ζωής απέναντι στα σκουπίδια, ρεαλιστικά και μεταφορικά».

Αυτά αναφέρει η ΤέτηΝικολοπούλου για την αποδοχή της πρόσκλησης που της έκανε η Γεωργία Αντζάμπου να χορέψει στο project για τη Χωματερή Άνω Λιοσίων. Η χορογράφος, μαζί με τη Μαρία Φουντούλη, χορεύουν το επιτυχημένο ντουέτο τους, πρώτη ύλη του οποίου αποτέλεσε η παράσταση Δώρο.Το Δώρο, το οποίο παρουσιάστηκε την Άνοιξη του 2019, στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα, θα συνεχίσει τις παραστάσεις τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, στην Αθήνα.

To Λατομείο Μουσαμά αποτελεί έναν από τους υπό συζήτηση χώρους απόθεσης σκουπιδιών και δημιουργίας ΧΥΤΥ, δηλαδή μια ακόμη πιθανή επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς μόνο η Λεωφ.ΝΑΤΟ τους χωρίζει.

Η performance αποτελεί μέρος του οικολογικού ντοκιμαντέρ “Athenianmaterial” της LaureVermeersch του οποίου η παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία: ΤέτηΝικολοπούλου

Χορός: Μαρία Φουντούλη, ΤέτηΝικολοπούλου

Χωματερή project: ProastioArt

Λίγα λόγια γιατο project

To Χωματερή project είναι ένα σύνολο πολιτιστικών δράσεων που προέκυψε από την ανάγκη για αφύπνιση και κινητοποίηση όλων στο επείγον ζήτημα της χωματερής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, της περιβαλλοντικής καταστροφής, της κοινωνικής υποβάθμισης που έχει υποστεί ο τόπος και η ζωή μας.

Η  Χωματερή  (ΧΥΤΑ) Φυλής αποτελεί τη μεγαλύτερη της Ευρώπης και λειτουργεί εδώ και μισόν αιώνα, με το 90% του συνόλου των σκουπιδιών της Αττικής.

Το 2014 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, την είχε χαρακτηρίσει «Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρωπίνου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές».

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε αδιέξοδο καθώς παρά τις προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς και συλλογικότητες για τον κορεσμό και την ανεπάρκεια της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής, την άμεση ανάγκη κλεισίματος και την επερχόμενη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση τον Αύγουστο του 2019 αποφασίστηκε η επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης με ορίζοντα λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το 2025.

 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Το ProastioArt είναι ένας νέος χώρος τέχνης και πολιτισμού στα δυτικά προάστια, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, που επιθυμεί να παρουσιάσει και να προωθήσει πολιτιστικές δράσεις και νέους καλλιτέχνες, τόσο από την ελληνική όσο και διεθνή κοινότητα, κυρίως από το χώρο των παραστατικών και πλαστικών τεχνών και να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε ένα από τα πιο αδικημένα προάστια της Αθήνας και στην ανάπτυξηπεριοχής σε μια δημιουργική και βιώσιμη πόλη.

H ΤέτηΝικολοπούλου(1966), είναι χορεύτρια, δασκάλα χορού και Φυσικής  Αγωγής, χορογράφος και ερευνήτρια (Μaster Φ.Α και Υποψήφια Διδάκτωρ πάνω στις πρακτικές Somatics). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου χορού στην Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Ελλάδα, ενώ από το 2000 παρακολουθεί και ερευνά τις πρακτικές somatics με έμφαση στο contactimprovisation. Ανάμεσα στους δασκάλους της ο DavidZabrano, η GwenWelliver, η MaxineHeppner, ο FreyFaust, η NittaLittle, ο DanielLepkoff, ο BennoVoorham, η ΑnnCooperAlbright, η Χριστίνα Κλεισιούνη και ο ΤίμοςΖέχας. Έχει χορογραφήσει πάνω από 20 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, πλατφόρμες χορού, sitespecificperformances και εκθέσεις. Έχει χορογραφήσει παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις, για το σινεμά, για μουσικούς και για το θέατρο. Έχει γράψει οδηγούς για την εκπαίδευση του χορού, ενώ διδάσκει δημιουργικό χορό σε παιδιά και ενήλικες και ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Διδάσκει σύγχρονο χορό και contactimprovisationσε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές χορού και δίνει ομιλίες  σε συνέδρια. Το 2019 δίδαξε contactimprovisation στο 20ο διεθνές φεστιβάλ της πρακτικής στο Freiburg της Γερμανίας.

Η Μαρία Φουντούλη (1985) Είναι αριστούχος απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2007) και του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2012). Έχει συνεργαστεί, ως χορεύτρια και ως χορογράφος με σημαντικές ομάδες χορού και θεάτρου στην Ελλάδα. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές, ενώ έχει αναλάβει την εισήγηση του μαθήματος του Σύγχρονου Χορού στις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού το 2013 και 2018.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ProastioArtCentre

Στρατηγού Λιόση 40,Άνω Λιόσια

Τηλ. 2102470604,699 3954907.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54