In Situ / Η performance μακράς διάρκειας της Έλενας Αντωνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά μέχρι τις 13 Ιουνίου

InSitu

Έλενα Αντωνίου

https://vimeo.com/340889704 

 

Performance Μακράς διάρκειας

8 Μέρες, 48 Ώρες

 

5 έως 13 Ιουνίου 2019

10 π.μ. – 4 μ.μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Πειραιά

 

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Φεστιβάλ Αθηνών& Επιδαύρου 2019

 

credits@ Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς

Έπειτα από 81 ώρες ερμηνείας της durationalperformanceInSitu έως σήμερα, η Έλενα Αντωνίου παρουσιάζει το ιδιαίτερο και τολμηρό αυτό έργο για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019 – Άνοιγμα στην Πόλη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά! 

Με την περφόρμανς μακράς διάρκειας InSitu, η χορεύτρια και χορογράφος Έλενα Αντωνίου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό έκθεμα στο «εδώ» και το «τώρα» ενός μουσειακού χώρου. Τοποθετώντας το σώμα σ’ ένα βάθρο, η περφόρμεραναπροσδιορίζει τη σχέση επισκέπτη / θεατή με το έργο τέχνης και τον χρόνο, και δημιουργεί νέες συνθήκες παρατήρησης για τους επισκέπτες του μουσείου, καθώς το πλαίσιο και το περιεχόμενο της δράσης, διαρκώς εξελίσσονται.Μέσω της παραστασιακής αυτής χειρονομίας, η περφόρμερ επιχειρεί να αναγάγει την ανθρώπινη παρουσία σε αέναο έργο τέχνης.

Μέχρι σήμερα το έργο έχει παρουσιαστεί, συνολικά 81 ώρες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου στη Λευκωσία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, στο NeuesMuseum στο Βερολίνο και στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

«Οκτώ ώρες πάνω σε μια μαρμάρινη βάση 70cmx 70cmx 54cm. Προσπαθώ να υπολογίσω τώρα κοιτώντας το πάτωμα τι χώρο καταλαμβάνει αυτό το 70cmx 70cm. Πόση ώρα άραγε μπορεί κάποιος να περιοριστεί σε αυτό το εμβαδόν με ύψος 54cm. Ναι, έξι ώρες να στέκεται ακούγεται κουραστικό. Μα όποιος ψάχνει δράμα δεν θα το βρει, ούτε εξυπνάδες ή τεχνικές εντυπωσιασμού.

Η Αντωνίου σέβεται το χρόνο, τον αφήνει να δράσει φυσικά μέσα στο πλαίσιο του χώρου, μαζί με όλες τις ερμηνείες που προκύπτουν από τη θέαση μιας βάσης που στηρίζει το σώμα της. O χρόνος άχρονα κυλάει και ο θεατής μπορεί να μπαινοβγαίνει στο χώρο όσες φορές θέλει, μπορεί να πλησιάζει ή να απομακρύνεται. Οι θέσεις-στάσεις της πάνω στη βάση επαναλαμβάνονται και ανασαίνουν. Οι ορολογίες κινησιολογικά μοτίβα ή αυτοσχεδιασμοί δεν έχουν χώρο μέσα σε αυτή τη δουλειά. Ο χρόνος περνά. Μια πάλη να διατηρηθεί ζωντανή η παρουσία! Μια πάλη που θα μπορούσε να έχει διάφορα ονόματα: διαμαρτυρία για το περιβάλλον, για τους πρόσφυγες, για τη θέση της γυναίκας, αλλά Όχι. Το InSitu δεν κρύβεται πίσω από καμιά αφήγηση. Το σώμα αρχίζει να κουράζεται. Η βαρύτητα είναι μια πραγματικότητα. Μια ενδιαφέρουσα παραστατική γλώσσα εμφανίζεται να μιλήσει για το εδώ και τώρα.

Προσφέρει τον εαυτό της, όχι ως ένα παθητικό έκθεμα που απλά περιμένει. Ανακινεί το χώρο της και αυτό δονείται προς εμάς, γιατί υπάρχει η κατεύθυνση προς εμάς και έτσι αποκτά νόημα η πράξη της.

Γράφει η Έλενα Αγαθοκλέους, διευθύντρια Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ/ σκηνοθέτης, ηθοποιός.

Συντελεστές:

Σύλληψη - Ερμηνεία: Έλενα Αντωνίου
Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτογραφίες – Βίντεο: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς


Συντονισμός παραγωγής: MαρίαΒασαριώτου
Οργάνωση παραγωγής: DeltaPi

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη καταβολή τέλους για είσοδο στον χώρο του μουσείου.

5 –  13 Ιουνίου 2019

Ώρες 10.00-16.00

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Αίθουσα του Ταφικού  Μνημείου της Καλλιθέας

Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 το Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό.

Περισσότερες πληροφορίες:

elenantoniou.art

greekfestival.gr

delta-pi.org/in-situ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54