© encardia

Οι «encardia» μαζί μας, το Σάββατο 21/9, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Στις 20:00 «encardia, η πέτρα που χορεύει».

Η Ταινία ντοκιμαντέρ που σκλαβώνει το κοινό και παίρνει «Μεγάλο βραβείο κοινού» στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  2012 και  Bραβείο & τιμητική διάκριση  στο Φεστιβάλ  CINEMA DEL REALE,  SPECCHIA ΙΤΑΛΙΑ  2012

«Τα λόγια των τραγουδιών τους μπορεί να μην τα καταλαβαίνεις, αλλά τα νιώθεις!»

Η ταινία παρακολουθεί το γνωστό ελληνικό μουσικό συγκρότημα encardia σε ένα μοναδικό οδοιπορικό στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, με άξονα τη γλώσσα των γκρεκάνων, την ποίηση της καθημερινής ζωής και τους ξέφρενους ρυθμούς της ταραντέλας piccica.

Στις 21:30 οι ίδιοι οι «encardia» κοντά μας, για μια ανεπανάληπτη συναυλία!

Από την ίδρυσή τους, εδώ και 8 περίπου χρόνια, οι e n c a r d i a ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί: Τα «γκρίκο», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα. Η γλώσσα αυτή έχει τις ρίζες της στους Έλληνες που από την αρχαϊκή εποχή (8ο αιώ. π.Χ.) μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο συνεχίζουν να εγκαθίστανται στην περιοχή. Τα γκρίκο υποχωρούν μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, καθώς τα φτωχά, απομονωμένα και ρημαγμένα από τη μετανάστευση ελληνόφωνα χωριά, εντάσσονται στην μεταπολεμική Ιταλική πραγματικότητα. Η χρήση της γλώσσας σήμερα περιορίζεται στους ηλικιωμένους και τείνει να εξαφανιστεί, παρά τις προσπάθειές για διάσωση και διδασκαλία της στους νεωτέρους. Ό,τι όμως δεν καταφέρνει η εκπαίδευση το καταφέρνουν οι ντόπιοι μουσικοί, παλιοί και νέοι, μέσα από τα τραγούδια και την ποίηση. Αυτοί οι “ξεχασμένοι” πάντα συνόδευαν τις στιγμές της ζωής τους με τραγούδια ερωτικά, εργατικά, μοναδικής αξίας μοιρολόγια, νανουρίσματα, αλλά και…την ταραντέλλα πίτσικα, που είναι το δεύτερο βασικό σημείο ενδιαφέροντος του συγκροτήματος. Μια ντόπια παραλλαγή του γνωστού ιταλικού χορού, που στην περιοχή απέκτησε μαγικοθρησκευτικές και θεραπευτικές διαστάσεις, ένας πολιτισμικά κατασκευασμένος εξορκισμός των προβλημάτων που απέρρεαν από την φτώχια, τη μιζέρια και την εγκατάλειψη της περιοχής του απομονωμένου ιταλικού νότου, μιας από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Αυτούς τους ποιητές και μουσικούς συναντούν οι encardia για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους και να ξαναφέρουν μπροστά μας αυτό το χαμένο πολιτισμό, συντελώντας  στη διάσωσή του.  

Η ταινία γυρίστηκε από το 2010 στην Ελλάδα (Μήλο, Αθήνα, Πάτρα, Ναυπακτία κ.ά.) στην περιοχή  Grecia Salenitna στην Απουλία, κυρίως στα Ελληνόφωνα χωριά και τις πόλεις της Νότιας Ιταλίας. Στη ταινία εμφανίζονται και τραγουδούν όλα τα σημαντικά, μεγάλα αλλά και τα ανερχόμενα “αστέρια” της μουσικής σκηνής του “Salento”, ενώ παρουσιάζονται άνθρωποι της πνευματικής ζωής του τόπου που ασχολούνται σήμερα με τη γλώσσα “Grico” αλλά και γενικότερα με την πλούσια πολιτισμική παράδοση της Grecia Salentina.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων στην ταινία εμφανίζονται:

Ο ηθοποιός
ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Οι μουσικοί και οι χορεύτριες
GIOVANNI AVANTAGGIATO
ROBERTO LICCI
FRANCESCA LICCI
DANIELLE DURANTE
LUIGI GARRISI
ANNA CINZIA VILLANI
ENZA MAGNIOLO
TONINO ZURLO
UCCIO ALOISI GRUPPU
SALVATORE COTARDO
FRANCA TARANTINO
PAOLA PETROSILO
VALLENTINA CAVALLINI
ROCCO AVANTAGGIATO
MAUROSEMERARO

Οι ποιητές:
FRANCO CORLIANO
SILVANO PALAMA
ROCCO APRILE
GAETANO MASTROLIA

Μαθητές του Γυμνασίου της Μήλου
Η δασκάλα SANDRA ABBATE και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου του CORIGLIANO D’OTRANTO 
H ανθρωπολόγος MANUELA PELLEGRINO
και κάτοικοι των χωριών 
CALIMERA STERNATIA
CORIGLIANO d’ OTRANDO
ZOLLINΟ

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΧΟΣ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΛΕΝΤΣΗΣ
MONTAZ: ΦΑΝΗ ΖΙΩΖΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Poulidis productions – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ

Στις 21.30 οι ENCARDIA κοντά μας, για μια ανεπανάληπτη συναυλία!

Κώστας Κωνσταντάτος - κρουστά-μαντολίνο-βιολί-τραγούδι
Βαγγέλης Παπαγεωργίου - ακορντεόν-φυσαρμόνικα-τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης - κιθάρα-τραγούδι
Αναστασία Δουλφή - τραγούδι-καστανιέτες
Ναταλία Κοτσάνη - Τραγούδι-κιθάρα
Δημήτρης Τσεκούρας - κοντραμπάσο-τραγούδι
Κωνσταντίνα Καλκάνη & Γιάννα Χαμαλέλη - Χορός

Ένα εκρηκτικό πρόγραμμα με κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα, ταμπουρέλα & νταούλια… μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς, τους θρύλους και τις σπαρακτικές μελωδίες των Ελλήνων της κάτω Ιταλίας, οι μουσικοί και οι χορεύτριες των encardia παρασύρουν τους θεατές στα βήματα του πιο εκστατικού, ίσως, χορού της Μεσογείου: της tarantella pizzica pizzica! Μία παράσταση ταξίδι και γιορτή…

Οι encardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Από το  2004 έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από τριακόσιες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Αλγερία κ.λπ. Έχουν εκδώσει  3 δίσκους, που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό, όταν βρίσκονται στη σκηνή.

Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κάτω ιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, CinziaVillani, Enza PagliaraE.CastagnaDaniele Durante, τα συγκροτήματα ghetoniamala linguaCanzoniere Grecanico Salentino κ.α.) και με Έλληνες καλλιτέχνες. Tον Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με το Βετεράνο Giovanni Avantaggiato στο κορυφαίο και μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ “la notte della taranta” στην Ιταλία, παρουσία 120.000 θεατών!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20/09/2013 - 20:21