Το πρόγραμμα του Δεκέμβρη στο Zp87

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου  στις 9:00μ.μ.KtapodiTrio

Tραγουδίσματα και σκοποί από τη Δράμα μέχρι τη Μικρασία, σκοποί από την Αρμενία μέχρι το Αιγαίο, πολυφωνίες για τον έρωτα αλλά και το θάνατο και πρωτότυπες συνθέσεις που σμίγουν την Ανατολή με τη Δύση μπαίνουν στο χταποδοκαζάνι και σερβίρονται αχνιστά στο χώρο του Ζp87 την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.Το KtapodiTrio δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2017 και έκτοτε, έχοντας ως βάση την Αθήνα, έχει δώσει συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αυτο τον καιρό θα εκτελέσει σειρά συναυλιών ωστε να προετοιμάσει το υλικό που θα ηχογραφήσει στο κοντινό μέλλον.

VioletteBoulanger: βιολίΘωμάς Μελετέας: ούτιΈλλη Παρακεντέ:μπεντίρ

φωτο: Χρύσα Φραγκιαδάκη

Σάββατο 8/12 στις 9:00μ.μ.

Περικλής Παπαπετρόπουλος

Ο σολίστας Περικλής Παπαπετρόπουλος θα παίξει και θα τραγουδήσει, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο σάζι και τις μελωδίες που αυτό συνοδεύει, στην τουρκική λαϊκή μουσική.

Πέμπτη 13/12 στις 9:00μ.μ.«Τρεις ελιές τζαι μια ντομάτα!...»

το κωμικό στοιχείο στο κυπριακό τραγούδι

Το χιούμορ, με μια συχνή δόση σουρεαλισμού, είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κυπριακού τραγουδιού. Πέντε μουσικοί και μια γυναικεία χορωδία διασκευάζουν και παρουσιάζουν γνωστά και άγνωστα τραγούδια της κυπριακής παράδοσης, που μέσα από τον σκωπτικό τους στίχο αποκαλύπτουν τον άλλοτε παιχνιδιάρικο, άλλοτε καυστικό, κι άλλοτε στωικό τρόπο με τον οποίο ο λαϊκός άνθρωπος της Κύπρου αντιμετώπιζε την καθημερινότητα σε επίπεδο κοινωνικό και ατομικό.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: ούτι, τζουρομπούζουκο, φωνή

Γιώργος Χριστοδούλου: κιθάρα, φωνή

Εύρος Βοσκαρίδης: βιολί

Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου: βιολοντσέλο

Στέφανος Αγιόπουλος: κρουστά

και η χορωδία του Κ.Ε.Μ.Φ.Α. με επιμέλεια της Ευαγγελίας Χαλδαιάκη

 

 

 

 

Παρασκευή 14/12 στις 9.00μμ

Το ούτι των Αράβων

Μετά από πολύχρονη παραμονή στην Παλαιστίνη, ο ουτίστας Δημήτρης Μικέλης επιστρέφοντας στην Ελλάδα επιχειρεί να φέρει μαζί του μία αισθητική στο παίξιμο του εστιάζοντας αποκλειστικά πάνω το ύφος των Αράβων τόσο στην ανάπτυξη των μακάμ μέσω του αυτοσχεδιασμού όσο και της απόδοσης αγαπημένων τραγουδιών με τρόπο βιρτουόζικο και χωρίς λόγια αλλά και οργανικών μουσικών θεμάτων από το αραβικό ρεπερτόριο. Μαζί του ο πολύπειρος και διακεκριμένος Μανούσος Κλαπάκης στο ρεκ (αραβικό ντέφι) ο οποίος συμπληρώνει και ανυψώνει με την δεξιοτεχνία του τον ήχο του νεοσύστατου ντουέτου το οποίο έχει στόχο να δώσει το απόσταγμα της μουσικής της Μέσης Ανατολής

Δημήτρης Μικέλης : ούτι

Μανούσος Κλαπάκης: ρεκ (αραβικό ντέφι)

Σάββατο 15/12 στις 9:00μ.μ.

Η φόρμα Şarkı στην Οθωμανοτουρκική μουσική (19ος-20ός αιώνας)

Στη συναυλία θα αποδοθούν συνθετικές εκδοχές, οι οποίες ακολουθούν τη φωνητική φόρμα Şarkı. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν έργα συνθετών, όπως των  İsmailDedeEfendi, YusufEfendi, CivanAğa, MarkoÇolakoğlu, AlekoBacanos, İbrahimEfendi, καθώς και αντίστοιχες συνθέσεις στη φόρμα Şarkı του Νίκου Ανδρίκου, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία δισκογραφική του δουλειά SEDEF (KALAN MÜZİK).

Νίκος Ανδρίκος: φωνή, λάφτα

Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι

 

Πέμπτη 20/12/ στις 9.00 μ.μ.

“Αntimamaloband”

Το “Αntimamaloband” σε ρεμπέτικα και σμυρνέικα τραγούδια των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Σκαρβέλη, Τούντα και άλλων. Καντάδες, βαρκάδες, γλέντια, ρομαντικές ιστορίες για το γυναικείο φύλο, για τη ζήλεια, για τον πόνο. Ιστορίες για τη Λιλή τη σκανταλιάρα, την Περσεφόνη, για μια μικρούλα καστανή. Βαλς, τσιφτετέλια, χασάπικα, καρσιλαμάδες και απτάλικα μέσα από τη σύμπραξη του μπουζουκιού, του σαντουριού, του ακορντεόν, της κιθάρας και της φωνής.

Κατερίνα Σταθάκη: ακορντεόν, τραγούδι

Νικόλας Σταθάκης: σαντούρι, τραγούδι

Παναγιώτης Σταθάκης: μπουζούκι, τραγούδι

Φάνης Ζαχόπουλος: κιθάρα, τραγούδι

 

 

 

Παρασκευή 21/12 στις 9:00μ.μ.

ClioK.-άρπα/AlexanderTrampas-κοντραμπάσο

Οι παραμονές των Χριστουγέννων βρίσκουν την Clio K να χαράζει νέους δρόμους μέσα από τη συνεργασία της με τον κοντραμπασίστα Αλέξανδρο Τράμπα, με σκοπό να σας παρουσιάσει ένα γιορτινό χαρμάνι από γνωστά standards και προσωπικές συνθέσεις.

Το ντουέτο κοντραμπάσου και άρπας είναι ο ιδανικός συνδυασμός για τη δημιουργία μιας ζεστής ηχητικής ατμόσφαιρας στην καρδιά του χειμώνα και υπόσχεται να αποχαιρετήσει τον χρόνο που φεύγει με μια τελευταία νότα ελπίδας και χαράς.

Clio K: άρπα

Αλέξανδρος Τράμπας:κοντραμπάσο

Σάββατο 22/12 στις 6:30μ.μ.

«Ζαχρένια, η πέτρα της αγάπης» από τη Συρία

Η «Ζαχρένια» είναι ένα ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ από τη Συρία για τη Συρία, που κατεβάζει τ’ αστέρια στην έρημο και την αγάπη στις καρδιές των ανθρώπων. Ένα τραγούδι για το δίκιο και το άδικο, για τα πάθια και τους καημούς αυτού του κόσμου. Το αφηγείται η φιλόλογος Φωτεινή Καϊμάκη, που το έγραψε μιαν απριλιάτικη νύχτα του 1999 στην έρημο της Παλμύρας, ενώ συνοδεύει με τη μουσική που συνέθεσε, εμπνευσμένος από αυτή την ιστορία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Φωτεινή Καϊμάκη: αφήγηση

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: ούτι, φωνή

Αχιλλέας Τίγκας: νέυ

Στέφανος Αγιόπουλος: κρουστά

Σάββατο 22/12 στις 9:00μ.μ.

Αντώνης Απέργης και καρδιολόγοι

Σωτήρης Ντούβας: ντραμςΚώστας Φόρτσας:  κλαρίνο και παρελκόμενα ξύλινα βάσανα

Νεφέλη Φασουλή: βάσανα παντός φωνητικού πεδίου!

 

 

Πέμπτη 27/12 στις 9.00μ.μ.                                                                                                  Yaxoglou/Boukalis/Sidirokastritis

Αφιέρωμα στον CharlieHaden

Ο Κώστας Γιαξόγλου στο πιάνο, ο Χρυσόστομος Μπουκάλης στο κοντραμπάσο και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης στα τύμπανα, συναντιούνται , σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικό της τζαζ, συνθέτη, bandleader και κοντραμπασίσταCharlieHaden. Κομμάτια του ίδιου του συνθέτη, jazzstandards αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του τρίο, που απηχούν το σύμπαν του Haden.

 

 

Παρασκευή 28/12 στις 9:00μ.μ.

Σεμέλη Παπαβασιλείου-Δημήτρης Μπάκουλης

Η Σεμέλη Παπαβασιλείου και ο Δημήτρης Μπάκουλης, με όχημα την τραγουδοποιία τους, τον αυτοσχεδιασμό και τον ακουστικό ήχο, έρχονται στη σκηνή του Zp87. Η παράστασή τους αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από συνθέσεις των ίδιων, καθώς κι επιλογές από δημιουργούς της γενιάς τους. Με μια κιθάρα και τις φωνές τους, παρουσιάζουν τα παραπάνω με ένα ιδιαίτερο προσωπικό στίγμα και πολύ μεράκι και σας προσκαλούν!

Σεμέλη Παπαβασιλείου: φωνή

Δημήτρης Μπάκουλης: φωνή, κιθάρα

Σάββατο 29/12 στις 9:00μ.μ.

Χρήστος Μοτορίνος

Ο Χρήστος Μοτορίνος σε έργα  σύγχρονης και μπαρόκ μουσικής στην κλασική κιθάρα.Θα ακουστούν οι συνθέτες Μπριττεν,Μπαχ,Μαμαγκάκης και άλλοι.

Zp87 –Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια

www.zita-p87.blogspot.com