Το ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε. διοργανώνει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 τριήμερο Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα με θέμα: «Αποδέσμευση από την Ευρωζώνη: προβλήματα, δυνατότητες, προοπτικές»

Ο Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης & Έρευνας (ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε.) διοργανώνει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 τριήμερο Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα με τη συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους και ευρωβουλευτών από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες, με θέμα:

«Αποδέσμευση από την Ευρωζώνη: προβλήματα, δυνατότητες, προοπτικές».

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου υπαγορεύεται από την ανάγκη εντοπισμού των προβλημάτων από την ενδεχόμενη αναγκαστική ή εθελούσια αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τις ασφυκτικές πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που ασκούν οι υπερεθνικοί θεσμοί.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης είναι:

·        Οικονομικά και οργανωτικά ζητήματα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα.

·        Ανάλυση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προεκτάσεων της εξόδου από την Ευρωζώνη (εθνική & πολιτική κυριαρχία, τράπεζες, κίνηση κεφαλαίων, εμπορικό ισοζύγιο, δανειακές ανάγκες, μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες κ.ά).

·        Γεωπολιτικές προεκτάσεις από την εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερική πολιτικής (εθνική άμυνα, διεθνείς οικονομικές σχέσεις).

·        Συγκεκριμένη μέτρα ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης (διατροφική επάρκεια, μείωση εισαγωγών, αύξηση εξαγωγών, δημόσιος έλεγχος επιχειρήσεων και κλάδων εθνικής στρατηγικής σημασίας).

·        Ενέργειες για διαγραφή του επονείδιστου δημόσιου χρέους και κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

·        Συντονισμός δράσεων των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών με ανοιχτό τον ορίζοντα της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Αθήνα, 29-7-2015

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30/07/2015 - 02:47