Ε.Ε.: Απογοήτευση για την απόφαση της Ουκρανίας να αναστείλει την σύνδεσή της με την Ένωση

Την απογοήτευσή της εξέφρασε την Πέμπτη η Ε.Ε. για την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αναστείλει την προετοιμασία μιας συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την Ε.Ε.. «Είναι μια απογοήτευση, όχι μόνο για την Ε.Ε., αλλά, πιστεύουμε, και για τον ουκρανικό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον μετά την αναστολή της προετοιμασίας της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., η υπογραφή της οποίας βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη μιας συνόδου κορυφής στο Βίλνιους στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

«Πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ουκρανίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια στενή σχέση με την Ε.Ε. και παραμένουμε απόλυτα δεσμευμένοι προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος θα επωφελούταν περισσότερο από οποιονδήποτε από τη συμφωνία χάρη στην ενίσχυση της ελευθερίας και της ευμάρειας που θα απέφερε αυτή», εκτίμησε η Άστον.

Αναφερόμενη στα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας, η Άστον επεσήμανε ότι η υπογραφή της «θα έδινε ώθηση στις διαπραγματεύσεις (της Ουκρανίας) για τη σύναψη μιας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Βάσει διατάγματος του Ουκρανού πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ, το Κίεβο ανέστειλε νωρίτερα σήμερα την προετοιμασία της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε.

Το διάταγμα αυτό προβλέπει «την αναστολή της διαδικασίας της προετοιμασίας της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ» προκειμένου «να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια, να ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία και να προετοιμαστεί η εσωτερική αγορά για ισότιμες σχέσεις με την ΕΕ».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο