Δήμος Βόλου: Αγωνία εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα

Από το Δήμο Βόλου και από 29 ακόμη Δήμους ξεκινάει η διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων. Την πληροφορία επιβεβαίωσε χθες η ΠΟΕ – ΟΤΑ στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και άμεσα κινδυνεύουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υπάλληλοι που εργάζονται στο Νομικό Πρόσωπο.

«Πρόκειται για υποχρεωτική ανεργία, για κοροϊδία, για εμπαιγμό. Θα βγούμε όλοι σε διαθεσιμότητα, την ώρα που δεν έχουν γίνει καταγραφές των κενών στο Δημόσιο. Από την ώρα που υπογράφηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ ήταν θέμα ημερών να έρθει η σειρά των δήμων και εκτιμά η ΠΟΕ ΟΤΑ ότι εκτός από τους 4.500 εργαζόμενους των Νομικών Προσώπων, θα υπάρξουν καρατομήσεις και στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι στην αυριανή κινητοποίηση στην Αθήνα. Δεν πρέπει να πιστέψει η κυβέρνηση ότι είμαστε ανυπεράσπιστοι» τόνισε το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Διονύσης Μπάλλας.

Σε 30 δήμους επικεντρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το «ενδιαφέρον» των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων.

Πρόκειται για δήμους, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό, το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους Δήμους: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων,  Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.

Σ’ αυτούς αναμένεται να προστεθούν και άλλοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά προβλήματα ή έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

 

 

5.000 δημοτικοί υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας  

 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα αποτελέσουν ένα μεγάλο τμήμα των 12.500 διαθέσιμων θα είναι περίπου 5.000, ενώ άλλοι τόσοι θα είναι οι εκπαιδευτικοί.

Θα ακολουθήσουν στη δεύτερη φάση των υπόλοιπων 12.500 υπάλληλων που πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 ακόμη 2.000 υπάλληλοι περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ενταχθεί εθελοντικά στο πρόγραμμα πιλοτικής αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών 14 ΟΤΑ: οι δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και οι περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.

 

Πηγή: εφημερίδα Θεσσαλία