Αίγυπτος: Ισλαμιστές και αντι-ισλαμιστές προς μετωπική σύγκρουση

 

Με κλιμάκωση της βίας, απειλείται και πάλι η Αίγυπτος. Κι ενώ η χώρα, μετρά ήδη οκτώ νεκρούς, στις συγκρούσεις που έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη, η αντιπολίτευση, καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις, κατά του προέδρου Μόρσι.

 

«Η μέρα που θα κρίνει το μέλλον της Αιγύπτου», γράφουν τα πρωτοσέλιδα, εκφράζοντας όμως φόβους, για αιματοκύλισμα. Διαδηλωτές, έχουν βγει στους δρόμους, σε περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην ιστορική πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, συγκεντρώνονται αντίπαλοι του Ισλαμιστή προέδρου, στέλνοντας τελεσίγραφο, ότι θα πρέπει εντός της ημέρας να παραιτηθεί, ενώ οι υποστηρικτές του, που οργανώνουν αντιδιαδήλωση στο προάστιο Νασρ Σίτι, προειδοποιούν, ότι θα τον υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων.

 

Είκοσι δύο εκατομμύρια υπογραφές, για την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία, συγκέντρωσε το κίνημα Ταμαρόντ, που σημαίνει εξέγερση, στα αραβικά.

 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την πλευρά της, υποστηρίζει τον πρώτο ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, ο οποίος σήμερα, συμπληρώνει έναν χρόνο στην εξουσία.

Τις εξελίξεις, παρακολουθεί με ανησυχία η διεθνής κοινότητα, ενώ οι ΗΠΑ, εξέδωσαν και ταξιδιωτική οδηγία, προς τους πολίτες τους.