Αστυνομική εισβολή στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί της Κων/πολης

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλλαν στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, με δακρυγόνα και αντλίες νερού, για να εκδιώξουν τους διαδηλωτές -μεταξύ αυτών οικογένειες με παιδιά- λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο που έστειλε στο πλήθος ο Ταγιπ Ερντογάν.

Με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, οι αστυνομικοί σφράγισαν το απόγευμα την πλατεία Ταξίμ, την ώρα που οι συνάδελφοί τους των ειδικών δυνάμεων επέδραμαν στο διπλανό πάρκο Γκεζί, όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσεις πάνω από 15 ημέρες. Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα το πλήθος ότι θα "καθάριζε" την πλατεία, εκτός κι αν οι διαδηλωτές αποσύρονταν πριν αρχίσει αύριο η μεγάλη διαδήλωση που έχει εξαγγείλει στην Κωνσταντινούπολη, το κυβερνών κόμμα. "Το λέω καθαρά: η πλατεία Ταξίμ πρέπει να εκκενωθεί, αλλιώς οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν πώς να το κάνουν", απείλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη σημερινή αντίστοιχη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση που έγινε στην Αγκυρα.

Η επιδρομή βρήκε την πλατεία γεμάτη. Πανικόβλητοι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαφύγουν προς τα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, μερικοί από αυτούς σε πολύ άσχημη κατάσταση από το νέφος των χημικών, την ώρα που γύρω τους έσκαγαν οβίδες κρότου-λάμψης, που προκάλεσαν μεγαλύτερη σύγχυση. Οι κάτοικοι στις γύρω γειτονιές βγήκαν στα μπαλκόνια, χτυπώντας τα κατσαρολικά τους και οι οδηγοί τις κόρνες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καλύπτοντας ακόμα και τις σειρήνες των ασθενοφόρων. Συμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχει ήδη ένας νεκρός, αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι αρκετοί μεταφέρθηκαν με φορεία έξω από το πάρκο, ενώ οι οικογένειες με μικρά παιδιά προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη κεντρική λεωφόρο στα γύρω στενά.Κάτοικοι μέσω των κοινωνικών μέσω δικτύωσης αναφέρουν ότι οι αρχές έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα, επιτείνοντας τον πανικό. Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, τόσο γρήγορα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, αιφνιδίασε τον κόσμο που είχε κατακλύσει το εμπορικό κέντρο Σάββατο απόγευμα, ειδικά μετά και το καθησυχαστικό μήνυμα του Προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι στο σωστό δρόμο. "Το γεγονός ότι οι συνομιλίες και τα κανάλια του διαλόγου παραμένουν ανοιχτά, είναι ένδειξη δημοκρατικής ωριμότητας" έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γκιούλ, σημειώνοντας ότι επειδή "η διαδικασία θα έχει θετικά αποτελέσματα, όλοι μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους". Σε απάντηση, εξοργισμένοι από το νέο κύμα βίας, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να κτίζουν οδοφράγματα στην κεντρική λεωφόρο της Ταξίμ. Επί ώρες, είπαν αυτόπτες μάρτυρες οιι αστυνομικοί προσπαθούσαν με τα δακρυγόνα να αποτρέψουν τον κόσμο να ανασυνταχθεί, χωρίς όμως επιτυχία.  Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκαν αμέσως τα συνδικάτα. με την ομοσπονδία 11 ενώσεων του δημόσιου τομέα (KESK) με 240.000 μέλη να έχει ήδη αποφασίσει απεργία την Δευτέρα. Αυτή την ώρα συνεδριάζει για να πάρει τις αποφάσεις της και η Ομοσπονδία Επαναστατικών Συνδικάτων Εμπορουπαλλήλων (DISK)..

Οι διαδηλωτές, επιμένοντας, κάλεσαν για αύριο σε νέες μαζικές διαδηλώσεις "στη μνήμη των τεσσάρων νεκρών" των κινητοποιήσεων. "Σε αυτούς που ρωτάνε τι θα κάνουμε, απαντάμε καθαρά ότι δεν θα φύγουμε από το Πάρκο Γκεζί, που έχει γίνει σύμβολο. Το πώς θα μείνουμε και τι βήματα που θα κάνουμε, θα τα αποφασίσουν αυτοί που έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την διάσωση αυτού του τόπου", αναφέρει η ανακοίνωση της Πλατφόρμας των διαδηλωτών. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν στους λογαριασμούς τους το κάλεσμα για την αυριανή συγκέντρωση χρησιμοποιώντας στο Twitter το hashtag “ένα εκατομμύριο αύριο στην Ταξίμ”. Η συγκέντρωση αυτή θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα, την ίδια ώρα που λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στην πλατεία Καλιτσεσμέ, θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση των οπαδών του πρωθυπουργού με ομιλητή τον Ερντογάν. Ανεβάζονταςπ ολύ τους τόνους, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Αχμέτ Κιλιτσντάρογλου, χαρακτήρισε την επιχείρηση στο Γκεζί "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16/06/2013 - 03:10

Πολυμέσα